El dossier

El Sant Jordi més esperat

El dia del llibre i de la rosa, una de les festivitats més transversals que se celebren a casa nostra, es preveu una jornada d’èxit gràcies a diverses circumstàncies que hi conflueixen

A TARRAGONA, CASTELLERS
La ciutat celebra així la primera de les cites castelleres i recupera la tradició de les actuacions del segle XIX i principis dels XX
SUPERILLA A BARCELONA
Es tracta d’una zona delimitada per Diagonal, Gran Via, Pau Claris i Balmes, amb 200 parades i accés prohibit a tota mena de vehicles

Durant la Setmana Santa s’han comprovat les ganes i la necessitat de la població de moure’s, de sortir, de viatjar, com si fóssim una beguda carbònica dins d’una ampolla i el final de la majoria de restriccions a què ens ha obligat la pandèmia en els darrers dos anys ens fessin esclatar de manera disbauxada. Per això, avui, diada de Sant Jordi, tot i les previsions meteorològiques –per desgràcia de pluja–, en ser dissabte, probablement també hi haurà ganes d’estar al carrer, gràcies a les facilitats aportades per la majoria d’ajuntaments per instal·lar les parades de llibres i de roses i sense haver de dur mascaretes o fer cues per restriccions d’aforament.

Repassem quines circumstàncies concretes estan previstes a les capitals catalanes, començant per Barcelona, on ja fa mesos que es va anunciar la creació d’una superilla (que sona a eslògan de campanya del PSC, però no ho és), un projecte al qual fa temps que donaven voltes des de l’Ajuntament de Barcelona i des de la Cambra del Llibre de Catalunya.

Aquesta superilla és una zona en què s’afavorirà la circulació de persones entre les parades. Estarà delimitada per dalt per la Diagonal, per sota per la Gran Via, a la dreta per Pau Claris i a l’esquerra per Balmes, tindrà entrada lliure, sense control d’aforament, i no hi podran circular cap mena de vehicles, incloses bicicletes i patinets. “El model de superilla ha vingut per quedar-se”, opinen Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, i Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest macroespai acollirà unes 200 del total de 300 parades professionals de llibres i roses que hi haurà. Posades totes en fila, arribarien als quatre quilòmetres, un nou rècord. Es preveu que en unes 170 parades hi hagi autors signant durant la llarga jornada, de 9 a 21 h.

A més, pel que fa a Barcelona, hi haurà espais professionals a la plaça Universitat i al passeig de Sant Joan, que es recupera després de dos anys tancat, per al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar. També tindran espais reservats a parades Ciutat Vella –que aposta un altre cop per la plaça Reial–, Gràcia, les Corts, Poblenou, Sant Andreu i Sarrià. A la Rambla, la via més tradicional per a tota mena de festes, només hi haurà parades d’entitats del districte i de les llibreries de la zona, però “en tot cas no estarà massificada”, segons Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters.

El que importa és poder anar pel carrer mostrant el somriure, d’acord, però tampoc sobra fer calaix, que les vendes de la diada poden arribar a ser el 20% dels ingressos anuals de moltes llibreries. El Sant Jordi del 2019, que es pren com a referència de normalitat, es van vendre 1,6 milions d’exemplars i es van facturar 22 milions d’euros. Bones xifres.

La Cambra del Llibre complirà amb la tradició i farà pública la llista dels llibres més venuts, al voltant de deu de ficció, deu més de no-ficció, tant en català com en castellà, a més d’unes primeres estimacions de vendes. Ho faran al vespre, tot i que serà tard i amb les reserves habituals: “Els llibres de la llista dels més venuts representen menys del 5% del total de les vendes... però la farem”, va acceptar Patrici Tixis, que va negar la rellevància d’una competició més folklòrica que realista.

ARREU DEL TERRITORI

Que la festa s’escaigui en cap de setmana farà que la celebració sigui més alta en determinades comarques i que augmentin els visitants a Barcelona. Però com ha declarat la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, M. Carme Ferrer, “serà una gran festa de país i, en ser dissabte, encara millor, perquè la gent que surti a la platja o a la muntanya també podrà celebrar-ho a tots els pobles”. Cada municipi ha adaptat la festa a les seves característiques i dimensions. A Girona, Mataró, Terrassa, Tarragona, Badalona, Lleida i Banyoles, per exemple, s’han acordat espais propis per als professionals del llibre i de la flor.

A Tarragona, per exemple, tot és a punt, si el temps ho permet, per celebrar una diada de Sant Jordi com la d’abans de la pandèmia. La rambla Nova repetirà com a centre neuràlgic de la festa del llibre i la rosa amb l’establiment de fins a 118 parades que estaran obertes durant tota la jornada, des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre. Algunes de les llibreries de la ciutat organitzen signatures de llibres i, com a novetat d’enguany, per espaiar més les parades i facilitar la circulació de la gent, algunes es col·locaran als trams laterals de la rambla. Així mateix, en altres espais de la ciutat s’ubicaran una vintena més de parades de llibres, de roses, d’associacions i d’entitats. La diada es clourà amb l’actuació castellera de les quatre colles locals. La ciutat recupera així i celebra la primera de les cites castelleres, amb una novetat remarcable. I és que les colles entraran a plaça a les 19.30 h i a les 20 hauran d’enlairar el seu primer castell. A partir d’aquí, tindran quaranta-cinc minuts per fer totes les construccions que desitgin. L’actuació acabarà amb l’enlairament dels quatre pilars de comiat per part de les quatre colles castelleres. D’aquesta manera, en el marc de Sant Jordi, Tarragona exerceix de capital castellera i torna a ser pionera recuperant la tradició de les actuacions del segle XIX i principis del XX, en què no es regien per un torn ordenat de castells realitzats per cada colla participant, sinó que les colles alçaven les construccions que volien en el moment en què estaven preparades, sense tenir en compte què feien les altres colles.

A Girona, a última hora, arran de la previsió de pluja i a petició del gremi que agrupa les principals llibreries de la ciutat, s’ha decidit traslladar el mercat de Sant Jordi, previst inicialment al final del passeig de la Devesa (les parades de les entitats i associacions) i a la Copa (les parades de llibres i roses) al Palau Firal. D’aquesta manera, l’horari d’obertura al públic serà de 9 a 21 h i l’entrada serà gratuïta. L’accés es farà per la porta del passeig de la Devesa. A la planta baixa, s’hi ubicaran les parades del sector professional del llibre i la rosa i, a la primera planta, hi haurà les entitats sense ànim de lucre, els centres escolars i els partits polítics. Durant tota la jornada s’han previst activitats diverses, a més de les tradicionals signatures de llibres per part dels escriptors. A les dotze del migdia, hi haurà el contacontes de l’obra La rínxols dels llaços blaus, a càrrec de Vivim del Cuentu; a la una, una actuació musical de DJ Mr. Blond; a les cinc de la tarda, una lectura poètica a càrrec d’Edicions Tremendes; a les sis, un concert de Fina!, i a dos quarts de vuit, un concert de Tramma.

Pel que fa a Lleida, si res no canvia a última hora, les parades de llibres i de roses es desplegaran per l’avinguda Francesc Macià, mentre que les parades d’entitats estaran repartides entre la rambla Ferran i la plaça de Sant Joan. La parada institucional de la Paeria s’instal·larà a la plaça del davant, on la ciutadania serà obsequiada amb un nou volum d’un opuscle literari municipal de la col·lecció Escata de Drac. Relats de Sant Jordi, que recull cinc narracions inèdites noves cada any d’escriptors i escriptores de la nostra terra.

Torna la lectura de Pla a palafrugell

Després de dos anys de lectura virtual, torna en format presencial la lectura continuada de l’obra literària de Josep Pla, com a acte central de la diada de Sant Jordi a Palafrugell. La lectura se celebrarà el diumenge 24 d’abril de les deu del matí a les dues del migdia al pati de la Biblioteca. Enguany, l’acte commemorarà el centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, i es llegiran els següents textos: Joan Fuster dins Homenots Quarta sèrie (OC XXIX); Notes per a Sílvia (OC XXVI) i Sueca: Sensacions, dins Direcció Lisboa (OC XXVIII). També es mantindrà la lectura virtual a causa de la bona acollida i per donar opció a participar a aquelles persones que no ho poden fer presencialment. Qui hi vulgui participar ha de triar un fragment de Josep Pla i enregistrar-ne la seva lectura en un vídeo horitzontal d’un minut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor