El dossier

El poeta lliure

Gabriel Ferrater, reflex de l’intel·lectual rebel i independent, marca el Sant Jordi més lliure, el primer sense restriccions

LLIBERTAT
Intel·lectual rebel i independent, passejava per la llibertat de pensament al marge de preceptes ideològics

El poeta Gabriel Ferrater, que també va destacar com a crític d’art i de literatura i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística, va encarnar com pocs altres la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que es passejava per la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics. Ell mateix es presentava al postfaci amb prosa que tanca Da nuces pueris, el seu primer poemari: “Vaig néixer a Reus, el 20 de maig del 22. Els altres fets de la meva vida són de més incerta descripció i més difícils de datar. M’agrada la ginebra amb gel, la pintura de Rembrandt, els turmells joves i el silenci. Detesto les cases on fa fred i les ideologies.” Aquesta darrera frase és la que ha pres l’organització de l’ Any Ferrater per commemorar els cent anys del seu naixement, a Reus, i els cinquanta de la mort, a Sant Cugat del Vallès. I aquestes planes especials de La República en motiu de la diada de Sant Jordi les hem dedicat, també, a la figura d’un poeta que, amb només tres poemaris publicats –Da nuces pueris, (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966), recollits després a Les dones i els dies (1968), va marcar un abans i un després en la poesia catalana. Cadascuna de les planes d’aquest exemplar està encapçalada per algun dels seus versos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor