El dossier

Els llibres de l’Any Ferrater

Gabriel Ferrater mai no ha deixat d’estar present a les llibreries, però aquest 2022 s’engrandirà amb diverses novetats, com ara la biografia ‘Vèncer la por’, de Jordi Amat, i els primers volums de la seva ‘Obra completa’

NOVETAT
La nova editorial Peu de Mosca acaba de presentar una versió il·lustrada del primer poemari de Ferrater, ‘Da nuces pueris’

La presència de Gabriel Ferrater a les llibreries continua ben vida, però aprofitant la celebració del centenari del seu naixement, el feix de reedicions de la seva obra i de textos al voltant de la seva figura s’engrandeix amb diverses novetats. Una de les “llargament esperades”, en paraules del comissari de l’Any, Jordi Cornudella, és la biografia que acaba de publicar Jordi Amat. A Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater (Edicions 62), Amat ha resseguit tota mena de documents i cartes per fer un retrat del poeta més enllà del mite (vegeu la plana següent). El mateix Cornudella emprèn aquest setembre, a Galàxia Gutenberg, la publicació dels dos primers volums de l’Obra completa, dedicats a la pintura i als escrits sobre literatura catalana: Escritos sobre pintura i Papers sobre literatura catalana. També Galàxia Gutenberg publicarà Los tres libros, una edició bilingüe de Da nuces pueris, Menja’t una cama (que s’ha traduït com a Chúpate el dedo gordo) i Teoria dels cossos. La traducció és del mexicà Orlando Guillén i el pròleg de Jordi Cornudella. Una altra traducció, ja al carrer, és As mulleres e os días, una edició bilingüe de Les dones i els dies (Chan da Pólvora) del gallec Manuel Outeiriño.

Per conèixer el pensament de Ferrater és imprescindible l’antologia crítica de Marina Porras, Donar nous als nens (Comanegra). Recull una selecció de la seva producció assagística: textos sobre literatura catalana i estrangera, cartes públiques i privades, entrevistes que va concedir i textos sobre pintura i llengua.

La nova editorial Peu de Mosca acaba de presentar una versió il·lustrada del seu primer poemari, Da nuces pueris (publicat per primer cop l’any 1960), amb pròleg de Fina Masdeu i il·lustracions d’Alba Domingo. Una altra editorial tarragonina, Obrador Edèndum, publicarà en els pròxims dies els quaranta-un estudis que Ferrater va escriure sobre estètica i crítica de la pintura L’art de la pintura, a cura de Josep Batalla, Jordi À. Carbonell i Elena de la Cruz Vergari. Es tracta d’una edició il·lustrada que inclou un centenar d’imatges de quadres de Picasso, Sunyer, Nonell i altres artistes, i també els sis quadres que Ferrater va pintar al Mas Picarany de Reus i que fins ara mai havien estat reproduïts. Una última novetat serà la d’Albert Roig, Posseït (L’Altra), que es publicarà el 18 de maig, i que posarà Ferrater en relació amb altres poetes.

I encara un últim títol, que no és pròpiament una obra sobre Ferrater però que sí que neix d’un dels seus versos: la novel·la d’Isabel Olesti Àlbum d’amors complicats (Viena), guanyadora del I Premi de Narrativa Ciutat de Reus “Diré el que el fuig”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor