El dossier

Demores per l’encariment dels materials

Una enquesta del mes passat de l’Associació de Promotors Constructors d’Espanya (ACPE) per dilucidar l’impacte que té l’augment dels costos de construcció i l’alça de les factures energètiques (llum i gas) va revelar que el 42% creien que hauran de frenar alguna obra. Sobre les obres de promocions d’habitatge que encara no s’han iniciat, el 56,50% dels enquestats creu que hauran de paralitzar obres que ja tenen prevendes, mentre que un 80% opina que també ho hauran de fer en el cas de les que no disposen de prevendes.

A la banda de l’obra pública, l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) destaca que el mercat dels materials de construcció no ha traslladat d’immediat als preus els increments de les matèries primeres: el preu del formigó al llarg del 2021 ha estat força estancat, tot i que a començament del 2022 ha iniciat també una certa pujada. A l’altra banda, centrant-nos en els materials principals de consum més freqüent, l’acer i el coure han pujat entre un 40 i un 50% durant l’any 2021 i la fusta entre un 20 i un 30%. Dins d’una forquilla entre el 10 i el 15% tenim una llista en què trobem alumini, betum, vidres, tubs de polietilè, pintures i materials ceràmics. Segons dades de desembre de les Cambres de Comerç, des de gener del 2020 el preu de l’acer corrugat ha pujat un 80%.

Les repercussions més visibles són les aturades de les obres, ja que en alguns casos continuar-les amb el preu de licitació produeix un increment de cost superior al que suposa l’execució de les garanties. El govern espanyol va fer un decret llei el mes passat amb mesures per revisar els preus en els contractes públics d’obres promogudes pels òrgans estatals i en els de les comunitats autònomes que voluntàriament ho acordin.

L’informe sobre l’augment de preus i desabastiments/retards de matèries primeres fet la tardor passada per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya assenyala que més del 40% s’han vist forçats a resoldre algun contracte o a paralitzar alguna obra per l’encariment de les matèries primeres, i que per a més del 70% l’augment de preus de les matèries primeres ha suposat un increment superior al 10% en el cost de les obres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor