El dossier

L’incentiu dels interessos baixos

El Banc d’Espanya considera que la proporció que representen les obligacions de pagament hipotecari en relació amb la renda no mostra un augment del risc en les hipoteques que s’estan concedint, particularment quan se’n compara la distribució amb l’observada abans de la crisi financera. Únicament aprecia una reducció del marge d’interès per als bancs dels préstecs immobiliaris a tipus fix.

Segons Bankinter, la taxa d’esforç dels que subscriuen una hipoteca va ser d’un 30% l’any passat, per sota de la mitjana històrica, que és d’un 34%. És el doble efecte d’uns tipus d’interès baixos i d’uns preus de l’habitatge que, segons les dades de la taxadora Tinsa, són un 24% més alts de mitjana que el 2015, quan van marcar els mínims de la crisi immobiliària, però encara un 28,9% més barats que els del 2008. A la costa mediterrània són fins i tot un 37,9% inferiors als d’aquell any.

L’esforç per pagar l’hipoteca, però, ja està pujant. L’euríbor, l’índex més utilitzat per calcular el preu de les hipoteques, ha tornat al signe positiu després de sis anys i dos mesos. L’última vegada que l’euríbor a dotze mesos va estar en positiu va ser el febrer del 2016. Des d’aleshores, ha arribat a estar mig punt per sota del zero, esperonat per la política de tipus d’interès baixos del Banc Central Europeu per fer front a la crisi financera del 2008. En canvi, el 12 de març es va fixar en el 0,0005%.

L’indicador va començar a pujar al gener, a partir dels rumors dels augments de tipus, que cada vegada agafen més consistència, per bé que encara no s’han materialitzat. La guerra a Ucraïna hi ha acabat de fer l’impuls definitiu.

L’euríbor va pujar un 27% durant el mes de març, i aquest abril la corba ha experimentat una pujada més pronunciada. L’escenari de la inflació es combat tradicionalment amb un augment del preu del diner, amb la finalitat de frenar el consum i provocar que així disminueixin els preus. Això, però, també afecta directament els tipus hipotecaris variables, calculats en funció de l’euríbor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor