El dossier

“No tenir paraules per explicar el que sentim ens aïlla i ens divideix”

Vaterfugi, “bany en què et tanques amb baldó una estona, com si fos el teu despatx particular, per poder llegir un mail, revisar whatsapps pendents o simplement posar la ment en blanc”; piduchi, “el pipí que fas a la dutxa perquè no et facin mal els punts si t’han fet una episiotomia”; sexquia, “període que transcorre si tens un fill o filla entre voler tenir sexe amb la teva parella i aconseguir el temps i l’energia per fer-ho”. Són algunes de les paraules inventades –però tan necessàries– del diccionari il·lustrat Madrebulario. Darrere d’aquest compte d’Instagram hi ha Marta Puigdemasa i Paola Villanueva. “El món de les mares està ple de coses que no tenen nom; no tenir paraules per explicar el que sentim ens aïlla i ens divideix”, adverteixen. Se’n van adonar el 2020, quan –amb un mes de diferència– les dues van ser mares.

“Crear un llenguatge comú és una manera més de visibilitzar una experiència, maternar, que moltes vegades es queda en l’esfera privada, i de dir a totes les mares del món que no estan soles, que el que els passa a elles també ens ha passat a moltes de nosaltres”, relata Puigdemasa. “La maternitat està plena de llums i d’ombres, i les ombres es queden massa sovint dins de casa, al lloc on, com a dones, ens han col·locat fent feines no reconegudes com a tals. Amb Madrebulario volem treure les mares i els seus problemes i preocupacions fora de la llar perquè la maternitat és un tema públic que afecta tothom”, reflexiona Villanueva.

Se saben impulsores del canvi. “Aquest exercici d’observació pot incomodar i pot ser dolorós, però ens entusiasma ser part d’un moviment que treballa per facilitar la vida de les mares, que ajuda a posar nom a vivències compartides sovint invisibilitzades, que naturalitza les ambivalències de la maternitat, que desmitifica estereotips i ideals de mare i que vol posar en qüestió el sentiment de culpa que arrosseguem”, resumeix la il·lustradora. Madrebulario està en converses per convertir-se en un llibre. De moment, han fet una samarreta amb la paraula més aplaudida a les xarxes: maroridad, “solidaritat, empatia i connexió brutal entre mares (encara que s’acabin de conèixer) pel simple fet de ser mares”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor