El dossier

Juncosa de les Garrigues, 1901 - Perpinyà, 26.02.1939

Ramon Manonelles i Gomis

Poc després de la publicació del dossier “Més enllà de l’exili” en aquest setmanari (el gener del 2021), es va posar en contacte amb nosaltres Josep Vallès, que feia recerca sobre les víctimes de la guerra originàries i/o residents al Pla del Penedès. Li havia cridat l’atenció una de les víctimes que apareixia a la llista, un home de nom Ramon i els cognoms del qual eren Manonella Gómez. Es feia evident que es tractava de la mateixa persona que ell tenia documentada com a Ramon Manonelles i Gomis, resident al Pla del Penedès.

La lleva d’en Ramon va ser de les darreres a ser mobilitzada, un cop finalitzada la guerra, i la família no en va tornar a saber res més. L’esposa d’en Ramon, la Mercè Marquès, va intentar tenir notícies seves sense cap mena de resultat. Únicament va poder saber que se li havia perdut la pista en la retirada cap a França. Amb aquesta informació va intentar localitzar-lo als camps de concentració francesos, però no va obtenir cap resultat. Amb el Ramon desaparegut, la Mercè es va tornar a casar i va tenir una filla, la Pilar.

Quan Josep Vallès va contactar amb la Pilar amb motiu de la seva recerca, ella li va dir que fins a aquell moment desconeixia que la seva mare hagués estat casada abans.

El 25 de febrer del 1939, Ramon Manonelles va morir a l’antic Hospital Militar de Perpinyà com a conseqüència d’una tuberculosi pulmonar. L’endemà va ser inhumat al cementiri de l’Oest.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor