El dossier

5. RISCOS PER A LA SALUT

L’any 2050 es podria arribar a les 2.500 morts anuals per culpa de la calor (ara se’n comptabilitzen unes 300)

Segons el Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, anualment es produeixen unes 300 morts durant l’estiu com a conseqüència de la calor. Estan relacionades amb la diabetis i amb malalties cardiovasculars, respiratòries, del sistema nerviós i mental i del sistema urinari i del ronyó. La xifra, alerten els experts, es pot multiplicar per vuit quan s’arribi a l’any 2050, amb més de 2.500 morts anuals. I s’hi hauran de sumar les defuncions que, per contra, es produeixin a causa del fred entres aquelles persones que pateixen pobresa energètica. També preocupa la contaminació atmosfèrica, que causa unes 3.500 morts prematures cada any i que s’escampa no només per les grans ciutats. Així, en l’informe es destaca la necessitat de millorar la qualitat de l’aire, reduir el trànsit i crear més espais verds a les ciutats, perquè a part de fer-les més respirables també ajuden a modular la temperatura i a evitar l’efecte illa de calor.

Una recomanació insistent dels científics és millorar la vigilància i el control de les malalties transmeses per vectors com els mosquits, les paparres, les puces i els tàvecs. Les que més preocupen en l’àmbit de la salut pública a Catalunya són el dengue, la malària i el chikungunya, totes tres relacionades amb mosquits, uns insectes que seran cada cop més abundants perquè la seva supervivència i reproducció augmenten juntament amb la temperatura. De dengue i chikungunya ja se n’ha detectat un augment de casos. La malària –més letal– encara no és present, però es preveu que ho sigui per les condicions climàtiques, la proximitat amb l’Àfrica, la globalització (viatges de persones a zones endèmiques) i l’abundància de les espècies de mosquit que la transmeten.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor