El dossier

10. REDUIR DEIXALLES

Cada català genera un quilo i mig d’escombraries al dia, és a dir, mitja tona a l’any. Reciclar és bàsic, però reduir ja és indispensable

El millor residu és aquell que no es produeix. En això hi estan d’acord tots els experts. Per tant, de la regla de les quatre r (reduir, reutilitzar, reparar, reciclar), la més important és la primera. Durant anys ens hem conformat a reciclar separant la brossa segons contenidors i, més recentment, segons les galledes de la recollida selectiva. És un procés indispensable per poder reaprofitar els recursos, però és evident que el reciclatge també suposa una despesa energètica. De fet, tot el tractament dels residus que es fa a Catalunya genera al voltant del 5% dels gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten a l’atmosfera. A més, la utilització de plàstics en tota mena de processos comporta enormes quantitats de contaminació que s’escampa per tot el planeta i totes les espècies (ja s’ha detectat la presència de microplàstics fins i tot en placentes humanes). Canviar les bosses del súper per bosses de roba ha estat un gran pas, però és evident que en el futur tornarem cap als envasos retornables, la compra de productes a granel, la reducció dels embalatges i la reutilització i la reparació de béns. Cal tenir present, en un context d’escassetat, que la fabricació industrial necessita grans quantitats d’aigua. Un exemple a tenir en compte: per fabricar una ampolla de plàstic d’un litre de capacitat calen tres litres d’aigua. Millor tenir-ne una de reutilitzable i anar-la omplint amb aigua de l’aixeta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor