El dossier

Validar la DUI del 27-O

L’ANC és partidària que unes noves eleccions dirimeixin el full de ruta que ha de seguir l’independentisme després del “gir d’ERC i l’ambigüitat” de la resta de grups

TAULA DE DIÀLEG
“En l’actual marc de relacions entre l’Estat espanyol i Catalunya sempre imperarà la subordinació: no aportarà cap solució”
LEGITIMITAT
“El Tribunal de la Haia ha sentenciat que una DUI no és contrària al dret internacional si està validada per una majoria d’electes”

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) aposta primer de tot per clarificar l’actual escenari polític. Així, el primer que cal fer és convocar eleccions perquè l’independentisme s’aclareixi. Uriel Bertran és un dels ideòlegs de l’entitat que reclama al president Aragonès la convocatòria d’uns comicis en què dirimir el camí a seguir. Bertran considera “poc ètic” que per motius partidistes les formacions polítiques hagin apostat per dreceres que poc tenen a veure amb els programes amb què es van presentar a les eleccions del 14 de febrer del 2021, per la qual cosa els demana claredat.

A hores d’ara, i segons la diagnosi de l’ANC, l’independentisme es troba davant una “bifurcació” de camins protagonitzada, d’una banda, pel sector que aposta per la gestió autonòmica i, d’una altra banda, pels que volen aplicar la unilateralitat i que, a més, consideren que la força resideix en la ciutadania i que l’Estat espanyol no encetarà cap procés pel qual hagi d’acceptar de bon grat la separació del territori. En aquest darrer camí, assegura, està situada l’ANC; en el primer, ERC, mentre que la resta de partits, hi afegeix, es van situant segons les circumstàncies. I aquesta és la qüestió que cal resoldre “d’una vegada de manera clara”, reitera.

A partir d’aquí, el trajecte de l’ANC s’acabarà de perfilar en una conferència nacional prevista per al primer trimestre del 2023. Abans, però, s’hauran organitzat 17 conferències territorials per debatre a l’entorn d’una premissa; com fer efectiva la DUI del 2017. En aquest sentit, des de l’ANC s’intentarà fer una anàlisi acurada de per què no es va fer efectiva fa cinc anys la DUI, quines mancances hi va haver i, finalment, elaborar un document de treball definitiu per a un nou embat que l’Assemblea situa entre el 2023 i el 2025.

Arribats a aquest punt, queda clar que per l’Assemblea el referèndum de l’1-O i la DUI del 27-O són els principals pilars del moviment independentista sobre els quals cal construir les noves accions. Consideren que són dues actuacions polítiques que tenen tota la legitimitat perquè es van aprovar i es van portar a terme de manera totalment democràtica per una majoria obtinguda a les urnes que, a més a més, va ser revalidada en les eleccions del 2021 amb una majoria parlamentària i el 52% dels vots. Bertran recorda, a més, que hi ha sentències del Tribunal Internacional de la Haia que dicten que una declaració d’independència no és contrària al dret internacional si està validada per una majoria d’electes: “Això és molt rellevant i ens dona la legitimitat democràtica; ara el que cal, però, és sostenir la DUI.” Per l’Assemblea, la gran errada va ser la manca de determinació dels representants polítics a partir de la DUI del 2017.

sostenir la dui, el repte

Així, el principal repte del moviment independentista, segons l’Assemblea, és sostenir la declaració que es va produir el 27 d’octubre de fa cinc anys. Com? Fent tot allò que no es va voler fer fa cinc anys. El primer és “anunciar” al món que has aprovat una declaració i fer una crida a recaptar suports internacionals. Seguidament, cal desplegar tots els decrets que permeten des de tots els àmbits ordenar el territori i finalment, i no per això menys important, cal comptar amb la mobilització de la societat civil perquè es demostri aquest control del territori i de l’espai públic. Això darrer fa cinc anys, assegura Bertran, ja hi era. Ara el que cal “és combinar tots tres factors perquè obren un escenari que es planteja en clau de conflicte internacional que ajuda a superar els entrebancs”, hi afegeix el membre de l’ANC.

no a la subordinació

Una de les raons amb què el president a l’exili Carles Puigdemont va justificar la fi dels fets del 2017 va ser precisament la violència amb què el govern espanyol tenia previst actuar després de la DUI i que ja havia quedat demostrada l’1-O. Segons Bertran, però, aquells fets i fets posteriors com els de la plaça Urquinaona també van demostrar que l’Estat té “una actuació limitada”. “Quan tens milers d’activistes organitzats fent front a la repressió, limites l’Estat i això també es va evidenciar l’1-O quan no van poder aturar el referèndum”, explica. I, si a l’inici l’Assemblea demanava urnes, el full de ruta estratègic també posaria el punt final amb més urnes, aquest cop en unes eleccions constituents.

Pel que fa a la taula de diàleg entre governs, l’Assemblea considera que en l’actual marc de relacions entre l’Estat espanyol i Catalunya sempre hi haurà una subordinació i, a més a més, “ja hem vist que no aporta cap solució; ni autodeterminació ni amnistia”, lamenta. “Hem assistit a una política d’aparador”, hi afegeix. A més a més, l’Assemblea alerta que la correlació de forces a l’Estat podria canviar, ja que podria haver-hi una involució si hi ha una majoria del PP i Vox, la qual cosa impediria del tot pactar un referèndum d’autodeterminació. “La correlació de forces a l’Estat espanyol ens porta cada vegada més a la via unilateral com a única solució”, assegura.

Uriel Bertran secretariat nacional

“Una DUI està avalada per tribunals internacionals si té una majoria democràtica”

ÉS L’HORA
“La mobilització de la Diada va superar la divisió de l’independentisme i ara cal clarificar la situació i on se situa cada actor”

Uriel Bertran és membre del secretariat de l’ANC i va ser diputat durant tres legislatures, dues per ERC i una per Solidaritat, fins al 2012. Ara és un dels ideòlegs amb els quals l’Assemblea traça el seu full de ruta.

Quin és el repte del moviment independentista a hores d’ara?
Cal recuperar la credibilitat de la ciutadania si volem avançar. El 2017 els dirigents no van actuar amb determinació, van marxar de les seus governamentals, fins i tot el president de la Generalitat. Al setembre ens vam trobar amb l’intent d’ERC de desmobilitzar la gent per la Diada, però, en canvi, els ciutadans van sortir al carrer. Hi ha un múscul latent evident que s’activa amb determinació i capacitat de jugar-se-la.
Vostès s’aferren a la DUI del 2017 i apunten que el repte és sostenir-la.
Sí, i comptem amb la mobilització de la ciutadania, però la gent ha de percebre que la política catalana és creïble. Si només es fan visibles els interessos partidistes i un relat retòric sense voluntat de fer-lo efectiu, la gent no destinarà les energies del 2017.
Situen l’activació de la DUI ja en aquesta legislatura.
Entre el 2023-2025, sí. Hi ha marge per preparar-ho. La mobilització de l’Onze de Setembre va superar la divisió i, tal com es va veure, va fer trontollar la política catalana i ara cal clarificar la situació. I això és una qüestió que no es pot allargar en el temps. Si hi ha voluntat política, cal concretar l’acció i aprofitar l’embranzida que et donen unes eleccions per articular la declaració d’independència que no es va fer efectiva perquè és l’única solució guanyadora.
Però està anul·lada.
Hi ha sentències del Tribunal de la Haia que dicten que una declaració d’independència no és contrària al dret internacional si ve avalada per una majoria democràtica.
Aposten per una llista cívica per anar a les eleccions. Hi treballen?
L’Assemblea com a tal no s’hi pot presentar, però sí que apostem per aquesta llista cívica que permeti aplegar l’independentisme que aposta per la unilateralitat amb personalitats destacades del país i permeti superar els interessos partidistes que ara han bloquejat el moviment.
Quina relació hi ha d’haver amb l’Estat?
Ara per ara Catalunya sempre hi estarà subordinada. Pel que fa a la taula de diàleg, ja dura més de dos anys i no s’ha avançat en res. És una política d’aparador que no ha fet avançar el país en termes d’independència. Insistir en aquest camí no porta cap solució.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor