El dossier

2022. Al llindar de l’abisme

L’any que deixem enrere ha estat marcat per les darreres restriccions de la covid i la invasió russa a Ucraïna, sense oblidar la crisi de la política espanyola i el trencament de la unitat sobiranista

EL FLAGELL DE LA GUERRA
Aquest ha estat l’any en què el flagell de la guerra ha tornat a sacsejar Europa i el món sencer

Gabriel García Márquez afirmava que “la memòria del cor elimina els mals records i magnifica els bons, i, gràcies a aquest artifici, aconseguim suportar el passat”. La frase, des d’un punt de vista de memòria col·lectiva, tindria un munt de feina per aquest 2022 que deixem enrere, en què els astres s’han conjurat per concentrar-hi un munt de mals records que costarà deixar enrere; entre altres raons, perquè ens han situat al llindar de l’abisme i perquè alguns encara tenen una afectació evident en el present.

Aquest ha estat l’any, en primer lloc, en què la guerra ha tornat a sacsejar Europa i el món sencer. Més enllà de les conseqüències directes, en vides destruïdes, la guerra també ha sacsejat el tauler internacional, amb països tradicionalment neutrals que demanaven l’ingrés a l’OTAN i una cursa armamentista preocupant que avançava en paral·lel a les sancions imposades a Rússia. El conflicte també ha impactat de valent en la nostra vida quotidiana, amb un encariment de l’energia i els aliments com feia temps que no es veia.

El 2022 també ha estat l’any en què s’han evidenciat fenòmens meteorològics extrems que posen de manifest la situació d’emergència climàtica que vivim. Però, al mateix temps, en què s’han posat de manifest la insuficiències de les mesures per aturar canvis que s’intueixen irreversibles. Ni la Conferència per al Canvi Climàtic que es va celebrar a Egipte a principis del mes passat ni les mesures que s’impulsen des dels poders públics compleixen els acords adoptats i, encara menys, les necessitats per afavorir un canvi real de model.

El 2022 també ha estat un any de turbulències polítiques, amb el trencament de la majoria independentista. L’expresident de Junts Jordi Sànchez va sentenciar que la ruptura del govern entre ERC i Junts significava “la fi del procés”. Sigui com sigui, les picabaralles, que han tingut episodis tensos com ara la suspensió del diputat Pau Juvillà i la de la presidenta del Parlament, han acabat provocant el trencament del govern i un distanciament entre partits i entitats; un escenari ben allunyat del que es va viure l’1 d’octubre del 2017, del qual precisament hem complert els cinc anys. Malgrat tot, el clima de repressió no s’ha aturat i hem sabut que més d’una seixantena de polítics i líders independentistes han estat espiats, mentre que molts altres havien de passar pels jutjats o bé tenen causes pendents.

El 2022 també ens ha deixat notícies positives, o com a mínim esperançadores, tant en l’àmbit sanitari com també cultural i des d’un punt de vista humanitari. Algunes d’aquestes han estat el final de les restriccions per la pandèmia de la covid, la cura funcional d’una pacient amb VIH i els avenços esperançadors en el tractament d’algunes malalties. O, si ens cenyim a l’àmbit cultural, el fenomen Alcarràs i l’entronització de Rosalía en els premis Grammy Llatins. Notícies que, seguint la cita de l’escriptor colombià, ens permeten suportar millor el passat.

bARCELONA 11 de setembre

“TENDÈNCIA AUTODESTRUCTIVA”

BARCELONA 26 DE FEBRER I 21 DE MAIG

DOBLE RELLEU

BARCELONA 28 DE JULIOL

LA PRESIDENTA SUSPESA

BARCELONA 3 DE FEBRER

NOVA VÍCTIMA

ARGELERS 5 I 6 DE JUNY

BICEFÀLIA A JUNTS

BARCELONA 11 DE SETEMBRE

DIADA DIVIDIDA

BARCELONA 29 DE SETEMBRE

FULMINAT

BARCELONA 27 DE SETEMBRE

SENSE ACORD DE CLAREDAT

BARCELONA 9 D’OCTUBRE

“EL GOVERN DEL 80%”

MADRID 15 DE JULIOL

DIÀLEG AMB LLUMS I OMBRES

CATALUNYA 18 D’ABRIL

LA REPRESSIÓ NO S’ATURA

MADRID 11 DE NOVEMBRE

SENSE SEDICIÓ

MADRID14-18 DE DESEMBRE

UNA VERITABLE CRISI D’ESTAT

SEVILLA 1 D’ABRIL

DIFERENT LÍDER, MATEIX DISCURS

MELILLA 24 DE JUNY

LA TANCA DE LA MORT

UCRAÏNA 24 DE FEBRER

UNA NOVA GUERRA

MOSCOU 29 DE SETEMBRE

ESCENIFICAR UNA ANNEXIÓ

CATALUNYA 1 DE MARÇ

allau de REFUGIATS

KHERSON 11 DE NOVEMBRE

UNA VICTÒRIA CLAU

REGNE UNIT 7 DE JULIOL

CRISI PERMANENT

BRUSSEL·LES 14 DE DESEMBRE

EL QATARGATE

PARÍS 24 D’ABRIL

MÉS MACRON

ITÀLIA 26 DE SETEMBRE

EXTREMA DRETA, EXTREM PERILL

MATARÓ 20 D’ABRIL

OBLIDAR-SE DE LES MASCARETES

BARCELONA 30 DE MARÇ

TENSIÓ DOCENT

CATALUNYA 29 DE JULIOL

PREUS DESBOCATS

CAMPDEVÀNOL 22 DE DESEMBRE

UNA XACRA SOCIAL

EMBASSAMENT DE SAU 12 D’AGOST

NI UNA GOTA D’AIGUA

TEHERAN (IRAN) 16 DE SETEMBRE

EL VEL DE MAHSA AMINI

SHARM aL-SHEIKH (EGIPTE) DEL 6 AL 18 DE NOVEMBRE

UN ANY PERDUT

2022. Al llindar de l’abisme

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor