El dossier

MADRID14-18 DE DESEMBRE

UNA VERITABLE CRISI D’ESTAT

Malgrat la resolució de darrera hora, en què s’ha acordat la renovació del Tribunal Constitucional després de 198 dies amb el mandat caducat d’alguns dels seus membres, el xoc que es va desfermar el 14 de desembre ha posat de manifest, novament, el poder il·limitat de l’alt tribunal i la crisi del règim del 78. De fet, des de molt abans que esclatés aquest episodi, el Tribunal ha viscut immers en una deriva autoritària, amb exemples ben notables en el cas de Catalunya, com ara la sentència contra l’Estatut que havien aprovat el Parlament i el Congrés (per bé que amb retallades) i que havia validat la ciutadania, però que el Constitucional va deixar ferit de mort. A banda d’aquest cas, en els darrers anys el Parlament de Catalunya ha estat víctima d’aquesta ingerència de manera reiterada, ja sigui amb les lleis de desconnexió el 2017, impedint la investidura de Puigdemont l’any següent o bé advertint les meses del Parlament per haver permès debats sobre la monarquia o l’autodeterminació.

En aquesta ocasió, però, l’objectiu va ser el Congrés dels Diputats, amb la paralització del procés legislatiu al voltant d’unes esmenes que afectaven el mateix Constitucional. Des de les files progressives es va posar el crit al cel; però, tal com va indicar el president Carles Puigdemont, “alguns dels que ploren ara llavors aplaudien”. En realitat, es tracta d’una deriva de la qual el mateix PSOE ha estat protagonista, amb contrareformes com ara la de l’article 135 o la imposició de l’article 155 per suspendre l’autonomia catalana. Fins i tot ara, aprofitant la reforma del delicte de sedició, s’han alçat veus que han denunciat que l’ampliació dels suposats delictes de “desordres públics agreujats” pot comportar una amenaça a l’exercici dels drets fonamentals de llibertat d’expressió i manifestació. Sigui com sigui, la crisi institucional està servida.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor