El dossier

El Sant Jordi més gran

A Barcelona hi haurà tres quilòmetres de recorregut amb parades de llibres i roses, un 17% més que el 2022, i es recupera la Rambla. Serà “el Sant Jordi amb l’oferta més gran de llibres que hi ha hagut mai”

ELS MÉS VENUTS
“Enguany és difícil preveure quins seran els llibres més venuts, però aquests només representen el 5% del total de les vendes”
EN DIUMENGE
“Hi haurà qui aprofitarà que és diumenge per venir a Barcelona. I gent de Barcelona que marxarà fora. Però les vendes hi seran igual”

wEl d’enguany serà el Sant Jordi més gran: hi haurà més parades de llibreries i floristeries, disposaran de més espai i s’hi aplegaran més autors que mai signant llibres. “Estem tremendament il·lusionats pel Sant Jordi d’enguany”, confessava Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, a l’Ateneu Barcelonès, acompanyat del president i del gerent del Gremi de Llibreters, Eric del Arco i Marià Marín, respectivament. Aquest creixement es donarà a Barcelona, que per la dimensió i repercussió en les vendes és a la diana de la festa, però també arreu del país: “Hem parlat molt amb les llibreries i els ajuntaments del territori i podem constatar que la festa tindrà un nivell molt alt a tot Catalunya. Sense una xarxa capil·lar de llibreries com la que tenim a Catalunya, una jornada com la del dia del llibre seria impossible d’organitzar”, deia Èric del Arco.

Les restriccions per la pandèmia ja queden lluny; res no sembla indicar que es repeteixi el temporal de pluja –amb esclafit inclòs– que l’any passat va afectar algunes parades a Barcelona (i si es produís, s’han adaptat els protocols per minimitzar-ne els efectes), i la festa del llibre i la rosa només haurà de competir amb un partit de futbol: el que el Barça i l’Atlético de Madrid disputaran el mateix diumenge 23 d’abril a la tarda. Una coincidència, però, que no fa patir gaire el sector de les lletres. “Quan es va saber que hi hauria partit el mateix dia ens va preocupar, però després t’adones que al llarg de la història han passat tota mena de coses, per la diada, i veus que el Sant Jordi és molt fort i que passarà per sobre; qui vagi a veure el partit probablement també passarà a comprar el llibre i la rosa”, argumentava el president del Gremi de Llibreters. A més, recordaven que l’horari de la jornada és de les nou del matí a les nou del vespre, i que les dues hores de futbol no impedeixen que “quan el partit acabi es puguin seguir comprant llibres, i amb més ganes si guanya el Barça”, afegia Tixis. L’únic neguit per la coincidència només té a veure amb la logística, però l’Ajuntament de Barcelona ja l’ha afrontat. Les previsions de la Guàrdia Urbana, segons els organitzadors de la diada, són que 1 milió de persones es moguin per la ciutat aquest diumenge de cultura i de futbol: “Això afecta la logística i pot haver-hi més feina, perquè el dispositiu de Sant Jordi és un, i el del futbol, un altre.”

De moment, per a la diada d’enguany s’han superat les expectatives inicials i tots els números van a l’alça. A Barcelona, hi haurà 320 parades (un 11,5% més que l’any passat); l’espai disponible també augmentarà un 17%, i es passarà dels 2,8 quilòmetres de recorregut amb parades de l’any passat als 3,3 d’aquest any. A banda, també hi haurà un 25% més de signatures d’autors, de manera que es passarà de les 170 parades amb autors del 2022 a les 213 que es preveuen enguany. “Tindrem l’oferta més gran de llibres que hi ha hagut mai per Sant Jordi”, diu Patrici Tixis. L’edició del 2019, que és la darrera abans de l’esclat de la pandèmia, va ser la que va aplegar més parades de la història. Enguany totes les xifres són superiors. I a més dels tres quilòmetres amb parades, els organitzadors recorden que des del divendres 21 les llibreries podien muntar la parada al davant dels seus establiments.

Que Sant Jordi caigui en diumenge tampoc preocupa ni el Gremi ni la Cambra del Llibre. “Hi haurà gent que aprofitarà que és diumenge per venir a Barcelona. I gent de Barcelona que marxarà fora de la ciutat i farà el Sant Jordi arreu de Catalunya. Això farà que les vendes variïn de lloc, però hi seran igual. No hi ha preocupació perquè sigui en diumenge”, referma Del Arco.

LA SUPERILLA LITERàRIA

A Barcelona s’incrementaran els espais dedicats a la diada de Sant Jordi i es doblarà l’espai a Gràcia, “que és el districte de la ciutat que té més llibreries per habitant”. Enguany es deixarà la tradicional plaça de la Vila i la zona professional es traslladarà a Gran de Gràcia, des de la connexió amb els Jardinets fins abans de la travessera de Gràcia, zona a partir de la qual hi haurà entitats i comerços fins a la rambla del Prat. Aquests canvis permetran connectar amb la superilla literària del passeig de Gràcia i dels carrers propers, un espai que constarà de nou trams entre passeig de Gràcia, Diagonal i Gran Via, que estaran tancats al trànsit (excepte Aragó i València). També es recuperarà la Rambla, des de Canaletes fins a Ferran, i es mantindran la plaça Reial i el passeig de Lluís Companys, que s’allargarà des de l’Arc de Triomf fins a la Ciutadella i farà de connexió amb l’espai específic del passeig de Sant Joan, “fet que convertirà un altre cop Ciutat Vella en un centre neuràlgic de la diada”. La plaça de Catalunya estarà reservada als mitjans de comunicació. El passeig de Sant Joan –un espai que es va recuperar l’any passat després de dos anys tancat a causa de la pandèmia–, estarà dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar, i acollirà més parades de llibres que en els anys anteriors, “reflex del creixement d’aquests gèneres”. “L’any passat es va vendre més literatura infantil que ficció, per Sant Jordi, i aquesta dada és important tant per oferta, com per indústria, com per talent creatiu, com per futur”, diu Marià Marín, que anuncia que per a l’any vinent es podria ampliar encara més aquest espai.

Per a qui vulgui saber exactament on es troba una parada determinada, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha creat una relació de tots els paradistes en tots els espais per facilitar-ne la consulta. Aquesta informació està disponible al web del gremi.

A TOT ARREU

La de Sant Jordi és la festa més estesa i popular del país i, més enllà de Barcelona, s’organitza en gairebé tots els pobles i ciutats. A Tarragona, les llibreries s’aplegaran a la Rambla Nova. A Lleida, a l’avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran. A Girona, les llibreries continuaran l’aposta de situar-se a l’esplanada de la Copa i també tindran parades davant dels respectius establiments durant tot el cap de setmana. A Badalona, des de divendres se celebra la Fira del Llibre, que culminarà per Sant Jordi. A Manresa, flors i llibres s’emplaçaran al passeig, davant del Casino. A Vic, el punt central serà l’emblemàtica plaça Major. A Terrassa, hi ha parades des de divendres a la plaça Vella. A Mataró, la festa ja haurà arrencat amb la fira de llibres a la plaça de Santa Anna. A Amposta, la festa serà a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Major. A Banyoles, la zona de llibres se situarà a la plaça Major i als carrers adjacents. A Cerdanyola del Vallès, a més de l’espai que organitza l’Ajuntament per a entitats a la plaça Abat Oliba, les llibreries tindran parada al costat dels seus establiments amb un circuit. I així, a tot el país.

Per al president de la Cambra, Patrici Tixis, cal destacar “la diversitat d’oferta editorial que la gent trobarà arreu de Catalunya, senyal de la potència creativa i industrial del sector, que la defineix com una de les més importants de la cultura, també a escala internacional”.

FACTURACIÓ

Pel que fa a la facturació, la previsió és, almenys, igualar la del 2022, que va ser de 22,5 milions d’euros: “Si assolim les xifres de l’any passat ja serà un èxit”, diu Tixis. Per a ell, però, “el més important és que tothom pugui trobar el llibre que vol; enguany disposem d’una gran varietat d’oferta”. També destaquen l’augment, en un 25%, del nombre de parades on hi haurà firmes d’autors: “Aquest nivell no l’havíem tingut mai. Això ha estat un repte de logística, i des del punt de vista cultural significa una recuperació absoluta de la presència de la creació i de l’ofici de llibreter”, afirma Marià Marín.

És habitual fer públic el mateix dia de Sant Jordi la llista dels llibres més venuts. Enguany, diuen, fer apostes per endevinar-los serà més complicat, perquè la jornada s’espera literàriament molt “diversificada” i amb “moltes novetats”. Del Arco recorda, un any més, que la llista de més venuts que es farà pública el vespre del 23 d’abril només representarà un 5% de les vendes que es fan aquell dia. “El 96% restant no apareixeran a la llista.” I una dada final que fa capgirar la tendència de la resta de l’any: “Si en el mercat natural un de cada tres llibres que es venen són en català, el dia de Sant Jordi això es transforma i més de la meitat dels llibres que es venen són en català”, segons el responsable de la Cambra del Llibre de Catalunya, l’entitat que va iniciar la festa ara fa noranta-set anys i que des d’aleshores l’ha organitzat de forma ininterrompuda a Catalunya.

LA FESTA NEIX EL 1926

El dia del llibre el va impulsar la Cambra del Llibre de Catalunya l’any 1926. La primera edició es van organitzar el 7 d’octubre, coincidint amb la festa del Roser. I va ser el 1931 quan es va començar a celebrar el 23 d’abril. “En aquell moment, es va intentar arrossegar tot l’Estat a celebrar-ho, però on més va enganxar va ser a Catalunya”, explica Patrici Tixis. La festa estava relacionada amb la tradició de les roses: “A principis del segle XX, afloren tendències que busquen tradicions de l’època medieval. I a Catalunya teníem, d’una banda, la Renaixença, i de l’altra, la venda de roses era una tradició que se celebrava a la plaça de sant Jaume. Les dues tradicions van fer que esclatés el dia de Sant Jordi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor