Salut

Ciuró: “Cal preservar l’autonomia de les persones amb discapacitat perquè puguin decidir”

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, afirma que “cal preservar l’autonomia i els drets de les persones amb discapacitat tenint en compte els seus gustos i preferències perquè puguin decidir en els negocis jurídics que les afecten”. Ciuró, que va inaugurar la Jornada sobre modificacions legislatives en relació amb situacions de discapacitat al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, va qualificar d’”avenç” el decret llei aprovat pel Parlament el passat mes d’agost per reforçar els drets i l’autonomia de les persones amb discapacitat. Segons la titular de Justícia l’aprovació d’aquesta normativa “ha convertit Catalunya en un dels països que té més ben adaptada la seva normativa a la convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat”.

Ciuró va explicar que el decret llei pel qual s’adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat estableix un “règim transitori per garantir els drets de les persones amb discapacitat”, sobretot després de l’entrada en vigor de la reforma de la llei processal estatal 8/2021, que eliminava el procés judicial d’incapacitació. “Calia evitar problemes d’indefensió jurídica”, ha dit Ciuró, que va remarcar també que es va actuar “amb rapidesa per evitar un buit legal que hauria complicat enormement la vida a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i al conjunt d’entitats tutelars”.

Per finalitzar, la titular de Justícia va recordar que el decret llei marca el termini màxim d’un any per presentar al Parlament de Catalunya el projecte de llei sobre suports i exercici de la capacitat jurídica de les persones, que durà a terme la reforma integral del Codi civil en aquesta matèria. “La participació de les diferents institucions en les bases per a la reforma del codi civil de Catalunya en matèria de suport a les persones amb discapacitat i l’experiència de tot un any d’aplicació del decret llei ens proporcionarà eines per donar la millor resposta a aquest col·lectiu”, va afegir la consellera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor