Salut

Catalunya torna a superar la barrera dels 1.000 trasplantaments

La secretària general de salut, Meritxell Masó, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han presentat el Balanç de resultats de l’activitat de donació i trasplantament de l’any 2021, acompanyats de Gabriel Moreno, Intensivista i Coordinador de Trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge i de Jordi Soriano, el primer pacient trasplantat de pulmó a l’Estat espanyol com a conseqüència de la COVID. Masó ha anunciat que l’any 2021 s’han fet “1.063 intervencions als hospitals catalans, un 6,4% més que el 2020. Es torna a trencar la barrera dels 1.000 trasplantaments i ens situa en el quart millor any de la història”. I això ha estat possible “gràcies a la solidaritat dels donants i de les seves famílies que han fet un regal de vida i esperança a les persones trasplantades”, ha agraït. La secretària general també ha destacat “la feina dels professionals i dels hospitals catalans que, una vegada més, han contribuït a l’assoliment d’aquests excel·lents resultats de trasplantaments a Catalunya”, adaptant el sistema de trasplantaments al nou entorn advers produït per la pandèmia de la COVID-19. Aquest volum d’activitat dels centres catalans, amb una mitjana de quasi 3 trasplantaments al dia (2,9), ha permès augmentar la taxa de nou: 137 trasplantaments per milió de població (pmp), una de les més altes del món.

Per tipus d’òrgan, l’augment dels trasplantaments el 2021 ha estat generalitzat, tot i el descens dels hepàtics. Van augmentar els renals (9,4 %), els cardíacs (50,0%), els pulmonars (16,4%) i els pancreàtics (8,7%), mentre que els hepàtics van reduir-se un 17,0%. Aquest any, a més, 10 d’aquests trasplantaments renals es van poder realitzar gràcies al programa de trasplantament renal de donant viu creuat, una alternativa creada per donar resposta a parelles donant-receptor incompatibles. I, per primera vegada, dos hospitals catalans, Clínic i Bellvitge, i un portuguès, han realitzat la primera cadena internacional del sud d’Europa, que ha permès fer tres intervencions a la vegada. Els hospitals catalans han intervingut en 6 dels 7 trasplantaments creuats internacionals realitzats a Espanya. Per centres, l’Hospital Vall d’Hebron ha liderat, amb 277 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge (259) i per l’Hospital Clínic (239). L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults (3) i d’infants (4). La llista d’espera per a trasplantament ha tornat a créixer fins a situar-se en 1.218 persones, una xifra similar als anys prepandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor