Serà notícia

Un any groc

Els familiars dels presos polítics i dels exiliats han estat molt presents en gairebé 600 actes des del novembre del 2017. La majoria han estat dinars i sopars grocs multitudinaris, reivindicatius i solidaris celebrats arreu del territori

ORGANITZACIÓ
Al capdavant, l’ANC, Òmnium, ajuntaments, CDR, veïns, entitats...
MONTSE PUIGDEMONT
“Ha estat emotiu i una injecció d’ànims. No ens sentim sols”

El 2018 ha estat un any groc, no només a les cases, els edificis, els carrers i les carreteres del nostre país. També ha estat un color reivindicatiu que ha traslladat la seva protesta i significació a actes solidaris festius, que s’han celebrat arreu del territori: els dinars i sopars grocs. A la majoria sempre hi ha hagut familiars dels presos polítics i dels exiliats.

L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa les famílies afectades per la injustícia i repressió de l’Estat espanyol, ha fet de nexe, col·laborant i canalitzant molts d’aquests sopars, organitzats per l’ANC, Òmnium Cultural, ajuntaments, CDR, associacions de veïns, universitats, col·legis professionals, entitats socials i culturals i partits polítics, amb la participació o la col·laboració d’ERC, el PDeCAT i la CUP. En cada sopar groc sempre han intentat que hi hagués, com a mínim, un familiar d’un dels presos i un altre dels exiliats. Han estat gairebé 600 actes. La majoria d’aquests esdeveniments han estat dinars o sopars grocs, però també hi ha hagut vermuts, botifarrades, presentacions de l’ACDC, concentracions, col·loquis, xerrades, conferències, exposicions, dejunis, cantades, concerts...

Crida per la Llibertat, Birres per la República, Bombers per la República, Taula per la democràcia, Cap Dona en l’Oblit, els Lluïsos de Gràcia, els Caputxins de Sarrià, colles castelleres, Angelets de la Terra, Juristes per la República, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, el Col·legi d’Advocats de Barcelona, els Amics del Passatge Pellicer de Barcelona, el Col·lectiu Enriqueta Gallinat, runners de Prats de Lluçanès, Músics per la llibertat, Obra Cultural Balear, Casal Saltenc Independentista, el Círcol de Reus, Avis i Àvies per la Independència a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Avis i Àvies per la República, Grup d’Avis i Àvies per la Llibertat de Mollet del Vallès, Avis i Àvies per la llibertat de Reus, Capitanes del Masnou, Follets de Quart, Memorial 1714, Sobirania i justícia, la Coral de Sant Medir, la Coral Rossinyol, Empenta Ronçanenca per l’Autodeterminació, Cims per la llibertat, KMS per la Llibertat, Unió de Pagesos i Foreign Friends són algunes de les moltíssimes entitats i institucions que han organitzat i col·laborat en dinars i sopars grocs i en tot tipus d’accions solidàries des del novembre del 2017.

Montse Puigdemont, vocal de la junta de l’ACDC i de la comissió d’actes, i germana del president a l’exili, ha estat una de les peces dinamitzadores de l’associació perquè els sopars grocs s’estenguessin arreu de Catalunya: “Hem intentat anar a la majoria. Econòmicament ha estat una injecció d’oxigen brutal, però sobretot una injecció d’ànims. En tots els pobles hem vist molta diversitat. Gent gran als sopars i els més joves, als concerts grocs”, diu Puigdemont. “Ha estat molt emotiu, sobretot en els moments més baixos, i han servit per agrair a la gent el seu suport. No ens sentim sols”, afegeix Puigdemont, “meravellada” perquè malgrat que passa el temps, “la gent es continua mobilitzant plena d’esperança”.

XAVI OLTRA

xoltra@lrp.cat

La plataforma

XAVI OLTRA

L’Associació Catalana pels Drets Civils va néixer el novembre del 2017, creada per les famílies dels presos i exiliats polítics –actualment en formen part divuit famílies– com a plataforma d’actuació conjunta per donar veu als represaliats. L’ACDC canalitza el suport a les famílies i defensa els drets civils, a més de denunciar la seva vulneració per part de l’Estat espanyol. Meritxell Lluís, dona de Josep Rull, n’és la presidenta; Ana Marta Roca, parella de Carles Mundó, la vicepresidenta; Betola Comín, germana de Toni Comín, la secretària, i Diana Riba, parella de Raül Romeva, la tresorera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor