Serà notícia

El fons bibliogràfic de Domènec Guansé ja es pot consultar al CRAI de la URV

El fons bibliogràfic que pertanyia a l’escriptor, periodista i traductor Domènec Guansé ja es pot consultar des del passat divendres al CRAI del campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, després que Òmnium Cultural del Tarragonès, que el tenia la propietat, l’hagi donat a la Universitat. Fins al 3 de desembre el fons estarà exposat al públic i després quedarà a disposició de les consultes, com la resta de col·leccions que han estat donades o llegades a la URV.

El nou fons està format per 784 documents publicats entre 1870 i 1978 i conté tot tipus de gèneres: des de traduccions dels clàssics europeus al català, poesia catalana, prosa i obres publicades per diferents autors a l’exili xilè i argentí, i teatre. Un dels principals valors afegits és que una gran part del fons està dedicat a Guansé per part dels seus autors. Així, s’hi troben dedicatòries d’escriptors de la talla de d’Agustí Esclasans, Prudenci i Aurora Bertrana, Carles Soldevila, Maria Teresa Vernet o J. V. Foix, entre d’altres, de manera que es pot fer un seguiment de la literatura catalana i de la història del país. Domènec Guansé va néixer a Tarragona el 1894. De formació autodidacta, va ser deixeble d’Antoni Rovira i Virgili. Va treballar al Diari de Tarragona i a la Publicitat, on feia crítica teatral. El 1924 es va traslladar a Barcelona, on va iniciar una gran etapa de creació, crítica i traducció fins que el 1939 es va exiliar a França. Des de l’exili va seguir publicant i participant en activitats i organitzacions culturals. El 1963 torna a Barcelona, on reprèn la vida literària i editorial fins la seva mort, el febrer de 1978.

El 18 de novembre es va fer l’acte de donatiu del fons, que havia estat donat per la família de Guansé a Òmnium Cultural. La presidenta d’Òmnium del Tarragonès, Rosa Maria Codines, va explicar que la donació coincideix amb la celebració dels 50 anys de l’entitat de defensa de la llengua i la cultura catalana, moment que han aprofitat per posar en valor l’arxiu de què disposen. El CRAI de la URV hi ha contribuït amb la feina de valorar, inventariar i catalogar el fons Domènec Guansé i ara no només es posa a disposició del públic, que pot consultar-lo al CRAI campus Catalunya, sinó que també es pot consultar informació addicional en una guia digital. El fons es configura com una fotografia del recorregut vital i professional de Domènec Guansé, amb tres etapes molt marcades, tal i com es pot resseguir a través de l’exposició oberta al CRAI: la primera, la de la seva ciutat nadiua (1894-1924) i les seves lectures; la segona, la de Barcelona (1924-1939) i les seves relacions d’amistat i de professió; la de l’exili a França (el 25 de gener de 1939 arribava a Perpinyà) i Xile (1940-1963), i, finalment, el retorn a Catalunya, també a Barcelona (1963-1978).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor