Serà notícia

La Ràpita acull demà les XVIII jornades Etnologia de les Terres de l’Ebre

Les Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que se celebren de forma itinerant i anual des de l’any 2000, arriben a la 18a edició i aquest 2021 se celebra a la comarca del Montsià, concretament al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, aquest dissabte 11 de desembre. Està organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita.

Enguany la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, amb el títol «El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes», té per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren a l’entorn del món mariner en el sentit ampli del terme, a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així, la Jornada farà un recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències indivisuals i col·lectives, d’arreu del territori i de les zones confrontants.

La Jornada comptarà al matí amb la conferència «El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita», a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG. Seguidament, es presentaran les comunicacions: «L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita», a càrrec de Toni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre; «El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello» de M. Carme Queralt Tomàs, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, i «Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre», a càrrec de Joan Pujol Pedret de l’Associació La Riuada de Móra d’Ebre.

A la tarda es realitzaran les comunicacions: «Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història comtemporànica de l’Almadrava Cap de Terme», a càrrec de Marc Soler Piquer, periodista i escriptor, i «Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars», a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc de l’Associació Amics de Nonasp.

La Jornada també inclou dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició «Dones de mar. Sal a les venes», a la sala d’exposicions del mateix Museu de la Mar de l’Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor