Serà notícia

La primera setmana de l’any estrena cinc pel·lícules en català

Aquesta setmana s’estrenen als cinemes quatre pel·lícules en català: ‘El dia de la bandera‘, ‘No ploro mai‘, ‘L’espia honest’ i ‘Què veiem quan mirem cap al cel?’ i dissabte 8 començaran les projeccions del documental ‘Arica’. Aquestes obres s’estrenen doblades o subtitulades en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura. L’any 2021, 73 pel·lícules van comptar amb un ajut per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges d’estrena en sales de cinema.

Al ’El dia de la bandera’ en John és un pare de família extraordinari, amb grans plans i una actitud audaç i magnètica, que viu una doble vida com a falsificador, atracador i estafador per mantenir la seva filla. Estimar-la ha estat l’única cosa honesta que ha fet en la seva vida. Sean Penn, director d’’Enimg de la natura’ i guanyador de dos Oscars com a millor actor, dirigeix aquesta història basada en fets reals, sobre un dels grans delinqüents dels Estats Units que protagonitzà la quarta confiscació més gran de bitllets falsos de la història del país. A ’No ploro mai’ l’Ola ha de viatjar a Irlanda per traslladar a Polònia el cos del seu pare, mort en un accident laboral en el sector de la construcció. Lluny d’interessar-se per ell, l’Ola vol saber si el seu pare havia estalviat prou diners per al cotxe que li havia promès. Mentre se les manega per trampejar la burocràcia estrangera utilitzant la seva picardia, comença a conèixer el seu pare... A ’L’espia honest’ el científic Franz Walter accepta treballar per al servei d’intel·ligència exterior d’Alemanya amb el desig de ser nomenat catedràtic a la universitat, però aviat es veurà immers enmig d’una greu crisi personal en haver de fer servir mètodes que no pot suportar. Les pràctiques que segueix la STASI el fan entrar en crisi, i la seva carrera pateix un gir sobtat. A ’Què veiem quan mirem cap al cel?’ la Lisa i el Giorgi es troben per casualitat en un carrer de la ciutat georgiana de Kutaisi i s’enamoren de cop. Tant, que fins i tot obliden de preguntar-se els noms. Acorden trobar-se l’endemà sense imaginar-se que seran víctimes d’una maledicció. El director georgià Alexandre Koberidze captura amb aquest film guanyador del Premi FIPRESCI de la crítica internacional a la passada Berlinale l’atmosfera única de Tbilissi, amb els seus ritmes encisadors, l’encant dels seus racons quotidians i els seus gossos de carrer aficionats al futbol.

A ’Arica’, el Documental del Mes de gener, Lars Edman va néixer a Xile i va créixer al poble suec de Boliden, on originalment s’havia establert l’empresa minera. Juntament amb William Johansson Kalén, amb qui ja havia dirigit el premiat documental Toxic Playground, torna a la ciutat xilena d’Arica per denunciar l’abocament il·legal de residus tòxics de la multinacional minera Boliden. Aquesta vegada mostra la investigació i la mobilització que exigeix la reparació dels enormes danys causats a la població, com càncers, avortaments no desitjats i el naixement de bebès amb malformacions. El cicle Documental del Mes ha programat per al mes de gener Arica, que s’exhibirà en format híbrid. De forma presencial, l’acolliran 36 sales de Catalunya i 7 del País Valencià i, en línia, 11 sales virtuals de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor