Serà notícia

La Generalitat intensifica la vigilància a les aus per la detecció d’influença aviària en cinc ocells

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals ha intensificat la vigilància i protecció de la influença aviària després que el Laboratori Central de Veterinària d’Algete hagi confirmat la presència del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N1, en cinc aus salvatges localitzades a Soses (Segrià, Lleida). Es tracta de quatre cignes (Cygnus olor) i una cigonya (Ciconia ciconia) que membres del Cos d’Agents Rurals van trobar morts a les Mitjanes del riu Segre el passat 22 de desembre, en el marc del reforç de la vigilància passiva en aus salvatges del Programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya. Els agents van recollir els exemplars i els van traslladar al laboratori de l’IRTA-CReSA, que va analitzar primerament les mostres dels animals, obtenint resultats positius per H5N1, que s’han confirmat en les darreres hores.

Tot el territori català segueix mantenint l’estatus de lliure d’influença aviària i els països membres de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) no poden imposar restriccions al comerç de les aus de corral i els seus productes. No obstant, la Generalitat ha volgut reforçar les mesures de vigilància i protecció, tenint en compte el risc que implica la presència de la malaltia en aus silvestres i la situació al nord d’Europa, on s’estan notificant nous casos periòdicament. Tenint en compte que el virus està present en explotacions domèstiques a Portugal i al sud de França, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha decidit equiparar les mesures de bioseguretat aplicades a les zones d’especial risc a les zones d’especial vigilància de tot l’Estat, prohibint: la utilització d’ocells dels ordres anseriformes (com oques, ànecs, o cignes) i charadriiformes com a reclam de caça; la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral; i la cria d’aus de corral a l’aire lliure. Quan no sigui possible, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar-ho si es col·loquen teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l’entrada d’aus silvestres, i sempre que s’alimentin i abeurin les aus a l’interior de les instal·lacions o en un refugi que impedeixi l’arribada d’aus silvestres, evitant el contacte amb els aliments o l’aigua destinats a les aus de corral. El subministrament d’aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d’aigua on puguin accedir aus silvestres, excepte en el cas d’aigua tractada per garantir la inactivació del virus. La presència d’aus de corral o un altre tipus d’aus captives en els centres de concentració d’animals, incloent-hi els certàmens ramaders, mostres, exhibicions, celebracions culturals i qualsevol concentració a l’aire lliure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor