Serà notícia

Les escoles del Pirineu arrenquen l’Esport Blanc Escolar

El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern a l’alumnat de 3r i 4t de primària ha donat el tret de sortida a una nova edició, la novena consecutiva. En els propers tres mesos, la iniciativa aproparà els esports de neu i els seus valors a 2.474 alumnes de 61 centres educatius públics i concertats de les 9 comarques del Pirineu. La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, del Departament de la Presidència, i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, posen en marxa una activitat que s’allargarà fins a principis d’abril i que enguany torna a comptar amb totes les escoles pirinenques, després que el curs passat algunes no van participar-hi amb motiu de la pandèmia de la Covid-19.

Una vintena d’alumnes de 3r i 4t de la ZER Urgellet (Alt Urgell) van estrenar l’EBE a les pistes de Masella per practicar esquí alpí, i en els propers dies s’hi aniran incorporant la resta de centres pirinencs per fer esquí alpí, esquí de fons i surf de neu en diverses estacions del nostre país. En el conjunt del Pirineu català, el programa beneficiarà enguany 2.474 alumnes de 3r i 4t de primària de 61 centres educatius de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d’Aran (veure taula al final). Una novetat respecte el curs passat és la recuperació de la jornada Graduació de Neu pels nois i noies de 4t curs. Es tracta d’una trobada entre totes les escoles del programa EBE per graduar l’alumnat de 4t de primària que hi hagi participat, en la qual es treballen totes les activitats del mateix amb un caire lúdic-competitiu. La jornada tindrà lloc en diverses dates de març i abril.

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2020-2030, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d’esport. El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. Una de les accions que ha promogut el Departament d’Educació aquest curs ha estat la formació «Esport Blanc Escolar, una oportunitat per treballar de forma global» per tal de donar més eines a les persones docents dels centres adherits al programa perquè l’Esport Blanc Escolar sigui l’eix al voltant del qual es vertebrin aprenentatges globalitzats i en context per promoure aprenentatges significatius i vivencials per a tot l’alumnat participant. Aquesta formació també ha esdevingut en un espai de trobada per als i les mestres que els ha permès conèixer altres maneres d’enfocar i de gestionar el programa amb els equips de mestres així com amb l’alumnat i també les seves famílies. L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física, es realitza en horari lectiu i consta de 8 sessions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor