Serà notícia

El MUME inaugura una nova exposició fotogràfica sobre l’exili republicà

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera presenta aquest dissabte, 19 de febrer, l’exposició “Em deixen l’exili”, amb la participació de l’autora, la fotògrafa Laetitia Tura. L’acte es farà a les 12 del migdia i comptarà amb la presència del director del MUME, Enric Pujol. La mostra quedarà instal·lada a l’espai Art i Memòria del MUME, fins el proper 10 d’abril. “Em deixen l’exili” és un recull de fotografies que resumeixen el treball d’investigació que ha fet l’autora al voltant de la memòria de l’exili i la violència d’estat, una recerca que impulsa des de fa anys. Segons explica Tura, “més de vuitanta anys després de la Guerra Civil, encara queda pendent restaurar el relat dels vençuts. Les memòries de l’exili espanyol adopten formes insidioses, a mig camí entre l’amnèsia i l’excés de discursos, perquè no estan enregistrades en la memòria col·lectiva”. L’autora explica que ha resseguit “les capes d’un relat que s’elabora entre el silenci i la mitologia política. Aquest treball no pretén l’objectivitat científica, sinó la restauració d’una forma sensible als camins de producció de la memòria”.

Laetitia Tura, neta d’un republicà exiliat a França, va reclamar la nacionalitat espanyola arran de l’aprovació de la Llei de la memòria històrica de l’any 2007. L’aprovació d’aquesta llei la va motivar a reflexionar sobre aquesta temàtica: “tres generacions més tard, es desenterren els desapareguts a Espanya i es desenterra la memòria dels vençuts de la guerra i la dictadura. Es fan circular les memòries a l’esfera pública, cosa que permet una reapropiació col·lectiva”. El títol de l’exposició prové del vers ‘Me dejan el destierro’, inclòs dins el poema “Un espanyol habla de su tierra”, de Luis Cernuda, de l’any 1939. La fotògrafa investiga sobre els últims testimonis de l’èxode republicà, que es produí entre gener i febrer de 1939, durant la retirada, quan mig miler de republicans -civils i soldats- van travessar els Pirineus fugint de l’exèrcit franquista. A la frontera, les tropes són desarmades, i homes i dones, separats i després reunits en camps de concentració improvisats. La costa del Rosselló es transforma en un vast camp de refugiats, a la platja i als aiguamolls. I aviat s’obren camps per tot França. “Els exiliats esdevenen indesitjables, desterrats de la ciutat pel seu ‘estatus’ d’estrangers. D’aquests antics camps, ara només hi ha sorra, mar i fang”, explica Laeitita Tura. L’artista entrevista els darrers testimonis a casa seva: “Em parlen de records d’infantesa. Al voltant de la taula de la cuina, de vegades al dormitori d’una residència de jubilats, parlen. Alguns han passat per les seves vides amb el fantasma d’una persona desapareguda que mai s’ha trobat. Els fills i els nets esdevenen guardians de la memòria dels pares”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor