Opinió

Punts de vista

Vosaltres, trumpistes, sou la casta

Les victòries de Javier Milei a l’Argentina i de Geert Wilders als Països Baixos han tornat a posar en voga el terme trumpista. A Milei, pinochetista delirant i aspirant frustrat a rock star de qui el Trump original es declara admirador, se’l presenta com el “mini-Trump argentí”, i a Wilders, l’histriònic obsessionat amb l’islam i deixeble confés de Matteo Salvini, com al “mini-Trump neerlandès”. Malauradament, però, massa sovint sota l’etiqueta de trumpista s’hi amaga la mandra d’aprofundir en el perquè de l’èxit d’aquests líders de l’extrema dreta populista, i se’ls redueix a fenòmens anecdòtics, com si fossin bolets inconnexos i no pas peces d’una ofensiva reaccionària mundial i ben estructurada.

És molt llaminer centrar-se en les excentricitats tragicòmiques que els fan ser personatges tan atractius per a l’espectacle mediàtic. Milei rep consell d’un gos mort i es passeja amb una serra elèctrica mentre insulta i deixa anar crits en contra dels serveis públics. A Itàlia hem vist Salvini irrompre als mítings dalt d’una excavadora “per demolir tots els assentaments de gitanos” mentre proferia insults racistes, lloes a Déu i a la lliure circulació d’armes. Saben com atraure l’interès dels mitjans, aliats indispensables, i no els importa bastir els seus discursos a partir de mentides i contradiccions constants. Una de les més flagrants és que s’erigeixen com a herois antiestablishment quan en realitat en són els fills privilegiats. Els apuntaladors dels sistema. No són anticasta: ells són la casta. Només cal fer un cop d’ull a qui ha finançat les seves campanyes, quins mitjans els apadrinen i a qui beneficien les polítiques que pretenen dur a terme. Com el feixisme històric, la nova extrema dreta, per molt que es vesteixi de subversiva i renovadora, no seria res si no s’arrambés al poder, i la seva funció és clara: imposar un marc reaccionari i involutiu en matèria de drets i garantir que els qui més tenen continuïn engreixant la maquinària de la desigualtat cada cop amb més impunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor