Experiències

Pobles amb encant

Ja són vuit els municipis d’arreu de Catalunya que l’Agència Catalana de Turisme ha certificat amb el segell Pobles amb Encant. Descobrir-ne els motius pot ser una bona experiència

Prades és un municipi del Baix Camp apreciat per la gent del territori per la qualitat de les patates que hi conreen i de visita obligada cada hivern quan cauen els primers flocs de neu al Camp de Tarragona. Els atractius del poble, conegut també com la Vila Vermella pel color de la pedra de les seves edificacions, van més enllà de la neu i les patates, i d’aquí que l’Agència Catalana de Turisme (ACT) l’hagi incorporat al llistat de municipis amb el segell Pobles amb Encant. No ha estat l’únic, també s’hi han afegit Peratallada, Rupit, Mura, Castellar de n’Hug i Taüll.

El distintiu es va donar a conèixer el passat mes de març, amb Calella de Palafrugell i Montsonís estrenant la llista, i l’objectiu és ampliar-la entre enguany i l’any vinent fins arribar a una vintena de viles i pobles. “Hi ha propostes sobre la taula i un comitè d’experts està avaluant els candidats”, diu des de l’ACT Xavier Espasa, que explica que el motiu de crear aquests distintius és segmentar la diversitat turística perquè “Catalunya és una destinació de destinacions”.

Pobles amb Encant identifica els pobles de Catalunya que turísticament tenen un atractiu especial. Per formar-ne part cal complir alguns requisits, com ara tenir un màxim de 2.500 habitants, una clara vocació turística i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, culturals o mediambientals característics. “Els turistes que ens visiten identifiquen molt bé què és un poble amb encant”, conclou el director de l’ACT.

Calella i el mar

La façana marítima de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) per si sola és una imatge de postal. Port Bo, la Torre de Calella i el castell de Cap Roig són llocs d’interès que s’afegeixen a una oferta turística que inclou visites guiades sobre l’obra de Josep Pla, al jardí botànic de Cap Roig i al camí de ronda.

el castell de montsonís

Montsonís (Noguera) té un castell del segle XV molt ben conservat i ocupat per la 30a generació de la mateixa família i un nucli urbà amb carrers enllosats de pedra que sostenen l’església romànica de Sant Urbà i la de Santa Maria de Montsonís. Un antic forn de pa, l’abadia i l’antic ajuntament completen la singularitat d’aquest nucli de Foradada.

Peratallada medieval

També a Baix Empordà trobem la vila de Peratallada, que destaca per la seva arquitectura medieval. Les muralles i el seu conjunt d’arquitectura popular i el castell palau amb la base dels seus murs feta amb roca tallada la converteixen en lloc singular.

Rupit i el Castell

Rupit i Pruit (Osona), ubicat entre cingles, salts d’aigua i boscos, destaca pel seu castell del segle X i el nucli medieval que l’envolta i per l’església de Sant Miquel. Hi ha rutes guiades a diari, que es poden complementar amb visites a un obrador de neules o per veure l’elaboració de pa artesanal.

Petjada vinícola a Mura

Ubicada al parc natural de Sant Llorenç de Munt, la vila de Mura (Bages) ofereix desenes de propostes per als amants del senderisme. Destaca pels masos centenaris, com ara el del Puig de la Balma, amb un llegat vinícola únic a Catalunya que inclou vestigis com premses, cellers i tines insòlites que permetien fer vi a la vinya.

Castellar de n’hug

Al Berguedà, on neix el riu Llobregat, hi ha aquest municipi conegut pel concurs de gossos d’atura. El seu encant, però, recau en l’harmonia visual del poble i les seves construccions fetes amb materials com ara la pedra, la teula àrab i la fusta.

Taüll

A la vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, hi ha un dels pobles que té dues esglésies declarades patrimoni de la humanitat: la de Santa Maria i la de Sant Climent. Té a pocs quilòmetre el parc nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i una xarxa de més de 60 quilòmetres de senders per recórrer.

Prades

Al Baix Camp, destaca per la restes del castell del segle XII-XIII i la capella romànica de Sant Miquel. El recinte emmurallat amb torres de defensa, la font renaixentista i l’església amb el seu absis són alguns dels encants.

Ciutats i viles amb caràcter

La voluntat de posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya a través de distintius com ara el segell Pobles amb Encant forma part del pla de màrqueting que, des de fa cinc anys, promou l’Agència Catalana de Turisme i que també inclou el distintiu Ciutats i Viles amb Caràcter, posat en marxa el novembre passat. Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus i Vilafranca del Penedès van ser les set ciutats que van estrenar-lo i, el passat mes de març, es van afegir a la llista Manresa i Montblanc. En aquest cas, el segell vol servir per promocionar ciutats i viles que combinen aspectes com ara cultura, art, gastronomia, arquitectura i innovació per oferir experiències completes als visitants. Hi poden optar ciutats mitjanes, pel que fa a població, i han de destacar en algun àmbit, ja sigui historicocultural, enogastronòmic o artisticocreatiu. També cal a tinguin un mínim de tres béns culturals d’interès nacional i una clara vocació turística. Des de turisme també es treballa en un altre distintiu que es donarà a conèixer amb el nom de Viles Marineres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor