Experiències

Carros, cavalls i carruatges als carrers catalans

Arrenca la temporada de Tres Tombs a Catalunya que celebren, fins al mes d’octubre, una norantena de municipis amb la col·laboració d’unes 13.000 persones

Rubí, capital dels Tres Tombs 2019, va donar el 10 de gener el tret de sortida de la temporada d’una de les festes més tradicionals del país, que fins a l’octubre se celebra en unes noranta poblacions catalanes. Amb més de 300 anys d’història, la celebració en honor del patró dels traginers i dels animals de peu rodó s’ha convertit en el museu vivent i itinerant més important que reflecteix la memòria històrica del transport de passatgers i mercaderies al nostre país. Per això, des de la Federació Catalana dels Tres Tombs reivindiquen que la festa, la tercera o quarta que més se celebra a tot Catalunya, “tingui la visualització que es mereix”. Enguany, 88 municipis que formen part de la federació celebren la tradicional festa, amb la participació d’uns 13.000 col·laboradors i, que a partir del 17 de gener –Sant Antoni Abat– traurà al carrer més de 500 carruatges de tot tipus, uns 1.500 cavalls i unes 100 banderes. A més, en moltes poblacions la festa dels Tres Tombs és una gran celebració d’hivern i de primavera que ofereix un llarg programa d’activitats complementàries al voltant dels animals equins. Pel que fa a les novetats d’enguany, sobresurten uns carruatges que la federació ha finançat en vuit poblacions perquè persones amb discapacitats psíquiques i físiques puguin disfrutar del recorregut.

Tot i que en cada població la festa és especial i té un tret diferencial propi, algunes de multitudinàries i molt concorregudes són les de Barcelona (19 de gener), Valls (13 de gener), Martorell (13 de gener), Molins de Rei (24 de febrer), Sabadell (17 de gener), Terrassa (17 de gener), Vic (17 de gener), Esplugues de Llobregat (10 de març) i Reus (10 de març). També cal esmentar la d’Igualada (20 de gener), que gaudeix de la celebració més antiga –enguany se celebra el 197è aniversari de la Festa Patronal de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada–. I sobresurt la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs –del 3 al 5 de maig a Rubí–, que espera la desfilada més multitudinària.

Joana Peña

jpenya@lrp.cat

Degustar el fesol de Santa Pau

Redacció

Un dels actes més destacats de la Fira del Fesol de Santa Pau del diumenge 20 de gener serà la fesolada que es farà al migdia a la plaça Major. Una allau de persones gaudirà d’una gran degustació amb aquest llegum amb denominació d’origen protegida. Enguany hi participaran fins a una quinzena de restauradors.

Les Borges Blanques, capital de l’oli

Redacció

La 56a Fira de l’Oli i les Garrigues arribarà del 18 al 20 de gener a les Borges Blanques amb el 100% d’ocupació, amb uns noranta expositors i una seixantena de paradistes. També amb moltes propostes com els Tres Tombs, tallers, visites guiades, sortides per collir olives, visites de xefs de renom i concerts, d’Els Catarres i Buhos.

Curses de cavalls a Vila-seca

J.Peña

Amb la festa major de Sant Antoni arribaran les populars curses de cavalls de Vila-seca. El tradicional Cós de Sant Antoni, element festiu tradicional d’interès nacional, es faran el 20 de gener al circuit hípic del Parc de la Torre d’en Dolça, amb tres curses de pura sang anglesos. El programa festiu s’allargarà fins al 27 de gener.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor