Experiències
Petites històries, grans dones
Durant tot el març nou museus de Catalunya coorganitzen una sessió de contacontes adreçada al públic familiar que recreen la vida de nou dones rellevants en diferents àmbits
“Petites històries, grans dones. Museus amb ulls de dones” és el nom de la sessió de contacontes adreçada al públic familiar que durant tot el mes de març nou museus catalans coorganitzen sobre dones singulars. El projecte, vinculat al Dia de la Dona, permet recrear la vida de nou dones rellevants en l’art, les ciències o els oficis a través de la narració de contes infantils escrits expressament per a cada sessió. Es podrà descobrir, per exemple, Anne Bonny, la pirata que va atemorir moltes tripulacions al mar del Carib durant part del segle XVIII; Carolina Montagne, una de les modistes més prestigioses del s.XIX i principis del XX; Biruté Galdikas, l’experta més important en el comportament dels orangutans; o la fotògrafa Colita. Els museus participants són el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny de Barcelona, els Museus d’Esplugues de Llobregat, la Fundació Miró i el Museu d’Història de Catalunya. L’activitat, que es fa tots els dissabte i diumenge de l’1 al 29 de març és gratuïta amb aforament limitat (de 17 a 18 h).
Web: web.gencat.cat
Trobada del bou molt feminista
El pròxim dissabte 7 de març es farà la II Trobada del Bou de Barcelona. Enguany, coincidint amb el dia de la dona, la Federació de diables de la ciutat de Barcelona i la colla Amics Gegants Ramon i Lola del Raval han acordat fer la celebració de forma conjunta, amb el propòsit de fer més visible el paper de la dona dins de la cultura popular barcelonina. La diada anirà destinada a la participació i difusió del seu paper, dins del marc d’activitats que han coorganitzat. El dia començarà amb xerrades col·loqui i seguirà amb tallers infantils i un concert vermut. A la tarda es farà la trobada del Bou de barcelona i el dia acabarà amb els concerts feministes de la nit, on es pretén fer la inclusió necessària del paper de la dona dins del món del foc.
Dia:
Web: bestiari.cat
Tots a córrer a la 36a Transèquia
La Transèquia serà l’encarregada de tancar la programació de la Festa de la Llum de Manresa, que ha omplert la vila de propostes des del 14 de febrer. La festa esportiva -el recorregut es pot fer a peu, en bicicleta, corrent o en handbike- arribarà a la 36a edició i, un any més, serà un punt de concentració d’aments de la natura, l’esport i l’oci a l’aire lliure (l’any passat amb 5.364 participants). També hi haurà altres activitats a l’Agulla com un photocall, activitats per a infants a la miniTransèquia, teatre, dinàmiques de família... Els diners recollits es destinaran al finançament d’un programa de tallers portat a terme des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Manresa, amb l’objectiu de prevenir la violència masclista.
Dia:
Web: parcdelasequia.cat
Fi de la capitalitat sardanista
Perpinyà acollirà el 8 de març l’acte de cloenda de Capital de Sardana 2019, que durant l’any ha portat molts actes a la vila (conferències, exposicions, concursos, la 3a diada d’Adifolk...) amb l’objectiu de difondre i potenciar el prestigi social de la sardana. Entre altres hi haurà la cerimònia de lliurament dels títols de les colles de sardana esportiva i els concursants individuals del campionat de la modalitat de revesses; l’avanç del nou projecte musical de la cobla Contemporània: Sardaxou Cinema Concert, en què sonaran arranjaments de diverses cançons modernes en format sardana o galop; i ballada de sardanes. La nova Capital de la Sardana serà Sant Feliu de Guíxols, que es proclamarà el proper 21 de març.
Dia:
Web: capitaldelasardana.cat
Dedicada al porc i tot el que l’envolta
És temps de matança i a la Cellera de Ter fa 47 anys que d’aquesta tradició fan una festa La Fira i Festa de la Matança de Porc és una diada amb fira de productes del porc, artesana i de brocanters però també amb moltes activitats relacionades amb l’animal com el dinar popular tradicional de matar porc, tastets d’especialitats locals i del porc -molt populars-, visites guiades al poble, missa, cercavila amb els Grallers i Geganters locals, sardanes... Un dels trets distintius de la mostra és el gran nombre de voluntaris que es mobilitzen i que durant tot el matí no paren de cuinar. I és que servir prop de mil comensals al dinar popular -un dels actes amb més participació- suposa un gran repte organitzatiu.
Dia:
Web: lacelleradeter.cat