Experiències

Pedalant pel delta de l’Ebre

Els paisatges plans i sense horitzons del Delta són perfectes per ser descoberts en bicicleta, un vehicle indispensable si es visita el territori

La bicicleta no pot faltar si es visita el delta de l’Ebre, són un binomi inseparable. Les llargues pedalades entre arrossars són mítiques i indispensables si es visita aquesta zona, un mosaic de textures naturals que “enamora”, tal com recomana Lluís Soler, l’alcalde local: “És un municipi que disposa d’atractius turístics de primer ordre que ens diferencien de la resta. Un paisatge amb infinitat de racons per descobrir, una gastronomia excel·lent i un producte de qualitat que fan de Deltebre un indret de referència i un lloc idoni per gaudir i desconnectar.”

Amb 320 km² de terres totalment planes, el Delta no només s’ha situat com l’hàbitat aquàtic més extens i peculiar del territori català, sinó que representa una de les zones humides més importants de la Mediterrània, ple de llocs d’interès natural per descobrir. Proposem, doncs, una ruta familiar en bicicleta per conèixer un d’aquests espais: la desembocadura. Té una durada d’una hora, és completament plana i d’uns 6,9 quilòmetres (hi ha l’opció d’allargar el recorregut). La pedalada s’enceta al Muntell de les Verges. Cal deixar-lo a la dreta i continuar endavant 200 metres fins arribar a un stop. Girar a la dreta en busca del riu Ebre i l’inici de l’itinerari ciclista del Garxal (km 0,3). Després s’haurà de continuar endavant, amb l’Ebre sempre a la dreta i passant per dos miradors. El segon, el Zigurat (km 1,2), format per una plataforma de fusta espectacular, ofereix vistes excepcionals sobre el riu, l’illa de Sant Antoni, l’illa de Buda, el Garxal, part de la fisonomia litoral del Delta i, en funció dels dies, la línia de costa fins el cap de Salou. Un cop passat el Zigurat, el recorregut continua per l’esquerra, deixant el riu a l’esquena i seguint pel carril bici de terra paral·lel a la bassa del Garxal (la bassa del Delta de formació més recent). Es poden aprofitar els dos miradors faunístics del recorregut (km 1,6 i km 2,3) per observar la fauna. Des del segon mirador, se segueix endavant i al cap de 400 metres s’arriba al passeig marítim de la urbanització Riumar. Es passa per diferents carrers, una petita rotonda amb un eucaliptus al mig, sota uns pins i per arrossars fins arribar al port fluvial de Deltebre, des d’on s’haurà de circumval·lar el port fins arribar al punt inicial, el Muntell de les Verges, on es pot descansar i contemplar també bones vistes des del mirador.

Observació d’aus El delta de l’Ebre també és molt conegut per l’observació d’aus, i se’n poden veure des de gairebé qualsevol zona de l’entorn, encara que recomanem que es faci des dels miradors ubicats a les zones d’interès natural (desembocadura, Garxal, Passeig del Riu, Muntell de les Verges, Punta del Fangar, Bassa del Canal Vell, Aiguamoll Illa de Mar...). Es pot anar per lliure o fer una sortida ornitològica programada, amb activitats que organitzen l’Associació Ornitològica de les Terres de l’Ebre Picampall o l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Viure el riu Ebre Després de 930 km, l’Ebre arriba al seu tram final, passant per Deltebre. Navegar pel riu és una de les experiències que has de viure quan vinguis a Deltebre. Recorreguts guiats, sortides en caiac, passejos en barca, creuers turístics… A través del riu arribaràs a indrets d’especial interès, com ara la mateixa desembocadura, l’illa de Gràcia, la gola de Migjorn, l’illa de Sant Antoni, l’illa de Buda i Sapinya, però cal tenir en compte que són zones d’accés restringit, i no s’hi pot desembarcar.
Platges entre dunes Les platges de Deltebre amaguen un litoral entre miratges desèrtics i dunes naturals, amb quilòmetres de sorra fina. Una de molt singular és la platja del Fangar, situada a la punta del Fangar, una península de 410 ha semidesèrtica on es poden veure els millors miratges del Delta (tampoc es pot perdre el far que hi ha). Com a característica geogràfica i natural, cal destacar la bona conservació de les dunes i els sorrals. Es pot arribar a la punta del Fangar vorejant la platja en un passeig de 4 km.

Assaborir el marisc al seu lloc d’origen

De totes les activitats que es poden viure al Delta, una de les més gratificants és degustar la seva exquisida gastronomia. Tens dues formes de tastar un dels productes més destacats de la zona, el marisc. Pots seure a taula en un dels molts restaurants que hi ha a la zona on et cuinaran múltiples i delicioses receptes de marisc o bé pots anar mar endins per tastar-lo al mateix viver. Relaxa els sentits amb una petita escapada en vaixell a la badia del Fangar, camí cap a les muscleres, on podràs assaborir el marisc al mateix lloc on es cria. Musclos, ostres i llagostins del Delta del mar al plat (miradorbadia.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor