La senyora dels anells
La famosa saga de Tolkien, farcida de reis i reines, torna a estar de moda per la sèrie que ha produït Amazon amb la participació del català Juan Antonio Bayona. El que es desconeix sovint és que una de les grans monarques europees també té una relació estreta amb el llibre original i fins i tot amb el mateix escriptor anglès. Vegem-ho.
Margarida II de Dinamarca fa quaranta anys que ocupa el tron del seu país i és, després de la mort de la seva cosina llunyana Elisabet II, l’única dona i la més gran que regna en solitari de totes les cases reials del món. Va ser coronada el 14 de juny del 1972. Com la difunta reina britànica, Margarida també ha refusat abdicar tot i la seva avançada edat, i el seu marit, el príncep Enric de Monpezat, que va morir el 2018, sempre va acceptar un rol secundari.
La reina danesa, a diferència d’altres aristòcrates d’arreu, no va desaprofitar ni la seva educació ni el seu talent per viure només dels impostos dels seus súbdits. Amb un pseudònim va il·lustrar la primera edició danesa d’El Senyor dels Anells. Ella mateixa va enviar els dibuixos a Tolkien, que en veure’ls va quedar fascinat i sorprès. Amb el permís de l’autora, els va aprofitar per a una de les edicions angleses del llibre, amb la col·laboració també del dibuixant Eric Fraser, la del 1977, quan Margarida ja era reina. Lògicament la demanda de l’obra, per la celebritat de la mateixa Margarida, va fer que es tornés a reeditar el 2002.
La reina no només va sentir fascinació per la Terra Mitjana, sinó que va il·lustrar poemes, va dissenyar vestits per a una de les obres del ballet reial –mai més ben dit– del seu país i per a una de les pel·lícules del director Peter Flinth. Durant tota la seva trajectòria com a princesa i reina va dissenyar molts dels seus vestits, fet que la va posar en contacte amb els grans dissenyadors de les últimes dècades.
La reina Margarida, en un acte públic al seu país
La música
El grup danès The Tolkien Ensemble s’ha fet famós per ser el primer a publicar i interpretar al costat de l’actor Christopher Lee tots els poemes i cançons inclosos al llibre. L’obra té el permís dels hereus de Tolkien i també ha servit per recuperar moltes de les il·lustracions de la reina a les portades dels àlbums publicats fins ara.
Que n’aprenguin!
Una de les decisions que ha pres la reina Margarida II i que ha passat desapercebuda –sobretot a Espanya, on la monarquia espanyola no sembla que vagi pel mateix camí–, és que quatre dels seus vuit nets perdin a partir del 2023 tots els seus títols nobiliaris, qualsevol aspiració al tron, les assignacions públiques i que entrin a formar part de la categoria de súbdits. Tot i que podria semblar que això és fruit d’una típica batalla familiar, a l’estil de les soap operas de la corona anglesa, la veritat és que la justificació és justament la contrària. Ningú volia deixar la protecció de la corona (tampoc l’econòmica), així que la reina ha decidit que precisament per garantir el futur de la institució el primer pas és controlar la despesa.
De Hamlet a Cristià X
Tot i que jo mateix havia tingut dubtes sobre si el personatge de Shakespeare estava basat en un príncep danès real, hi ha la certesa definitiva que tot era fruit de la imaginació del cèlebre dramaturg, com la Terra Mitjana ho era de Tolkien. El Hamlet príncep, de fet, no va arribar mai a governar ni en la ficció. Ho hauria fet en tot cas el seu pare, el rei Hamlet, que apareix a l’obra com un fantasma. Ara bé, els danesos no necessiten mites tan antics per donar un suport massiu a la seva monarquia. Durant la invasió dels nazis, Cristià X, avi de Margarida, es va convertir en tot un símbol de la resistència, sobretot per la defensa que va fer dels jueus del país –compartida pels seus conciutadans– davant la persecució a què van ser sotmesos en tants altres indrets.