L’arenga militar de la princesa
La història sobre les afeccions militars dels Borbons és tan àmplia com inabastable. I aquesta setmana n’hem tingut una nova mostra. La princesa Elionor ha aprofitat el seu discurs en l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona 2023, a l’Hotel Camiral de Caldes de Malavella, per exaltar les forces armades espanyoles. La successora dels Borbons va recordar que es trobava en “un moment important” de la seva vida i que tenia “moltes ganes d’afrontar-lo”. Per a qualsevol persona de la seva edat, a punt de fer 18 anys, hom pensaria que aquest “moment important” està vinculat a qualsevol altra cosa (poden afegir el que vulguin), però, ben aviat, la princesa es va encarregar d’esvair qualsevol dubte: “Estic a punt d’iniciar l’etapa de formació militar, i més enllà de la meva responsabilitat, estic contenta perquè sé com valoren els espanyols les forces armades”, va deixar anar sense immutar-se. La princesa, a més, va voler posar en valor aquesta formació militar i va remarcar que li permetrà “enfortir els valors” amb què ha crescut, entre els quals va destacar “el respecte, l’esforç, l’excel·lència, la temprança o la disciplina”. Vaja, valors ben característics de la dinastia borbònica.
La princesa Elionor ingressarà el mes que ve a l’Acadèmia General de l’Exèrcit de Terra, a Saragossa, per iniciar la seva formació militar, que s’allargarà durant tres anys i inclourà l’armada i l’exèrcit de l’aire. Fa pocs mesos, el govern espanyol va fer públic el seu pla d’estudis. La princesa començarà a l’exèrcit de terra, incorporant-se com a dama cadet a l’acadèmia militar de Saragossa, on jurarà bandera. El curs 2024/25 el passarà a l’ Escola Naval de Marín, una formació que es tanca al vaixell escola Juan Sebastián de Elcano per fer, com a guàrdia marina, el creuer d’instrucció. Finalment, el curs 2025/26 anirà a l’Acadèmia General de l’Aire.
La princesa, durant el seu discurs de concessió dels premis de la seva fundació
Camp a través
Després de cinc anys, els Premis Fundació Princesa de Girona han tornat a celebrar-se en territori català, concretament a Caldes de Malavella (la Selva). Centenars de republicans es van manifestar contra la presència de la monarquia espanyola. La manifestació, impulsada per la Coordinadora Antimonàrquica, va començar a l’avinguda del Doctor Furest, i l’entitat va voler convertir-la en una “gran confrontació pacífica”. Els organitzadors sabien que no podrien passar de la rotonda d’accés a Caldes des de l’autovia, on hi havia plantades una desena de furgonetes antiavalots, i se les van empescar per intentar esquivar aquest cordó camp a través.
Una nodrida presència de polítics
Entre els participants a la marxa antimonàrquica hi havia una notable representació de polítics catalans. S’hi va poder veure Teresa Jordà, Montse Bassa i Jordi Martí (ERC), Mireia Vehí (CUP), Marta Madrenas, Francesc Ten, Salvador Vergés i Francesc Dalmases (Junts), entre altres membres de partits independentistes. Una pancarta en què es llegia “Fora la monarquia, visca la terra”, encapçalava la comitiva reivindicativa i, al darrere, n’hi havia d’altres amb lemes molt diversos.