La infidelitat és cosa de dos
Sèries com ‘The affaire’ i ‘Apple tree yard’ tracten de manera innovadora un tema recurrent en la ficció televisiva: l’adulteri i les seves conseqüències
La infidelitat sempre ha estat present en les històries de ficció, ja sigui literària o audiovisual. Des que el 1979 la minisèrie nord-americana La letra escarlata ens va fer descobrir la societat puritana de Nova Anglaterra i les terribles conseqüències per a les dones acusades d’adulteri, han estat moltes les trames i els arguments que reflectixen banyes i banyuts de tota mena.
Des de la malèvola Cersei de Joc de trons, que enganyava el rei amb el seu propi germà bessó, fins a les protagonistes de la sèrie Infidels de TV3, passant pel fiscal corrupte de The good wife i el repel·lent ginecòleg de Masters of sex, la llista d’exemples és llarguíssima. Però si hi ha una sèrie per excel·lència que ha tractat de manera innovadora el tema, aquesta és The affair, de la cadena Showtime, que ja va per la quarta temporada (Movistar Series).
PUNTS DE VISTA
Creada per Sarah Treem i Hagai Levi, va sorprendre tothom mostrant la història de la infidelitat des de quatre punts de vista diferents, els dels amants i els dels seus respectius cònjuges. Amb una sensibilitat molt curosa, fa un retrat psicològic dels personatges i de com les seves emocions i sentiments desemboquen en un final tràgic.
Els dos amants són Noah Solloway (Dominic West), un pare de família amb traumes de joventut, escriptor frustrat i casat amb una dona de família de la classe alta de Nova York, i Allison Lockhart (Ruth Wilson) una cambrera d’un poble costaner, Montauk, igualment traumatitzada per un passat tràgic del qual no pot escapar. Tots dos s’acaben embolicant durant les vacances dels Solloway a Montauk, on l’extensa família d’Allison, els Lockhart, és una mena d’institució local.
El més interessant és veure com els records de Noah i d’Allison sobre l’inici de la relació són subtilment diferents: ell la recorda a ella provocativa i sexi i a ell mateix, com a incapaç de resistir-se als seus encants. En canvi, ella es recorda a si mateixa vulnerable i a ell com un veritable seductor. En definitiva, quan es parla de relacions humanes tot és subjectiu. Aquesta sèrie, que també funciona com a thriller, ha rebut molt bones crítiques i també ha estat un important èxit comercial.
També ha estat un èxit Apple tree yard, una minisèrie britànica, basada en la novel·la homònima de Louise Doughty, que s’ha pogut veure a la cadena AMC i que a la Gran Bretanya va tenir una mitjana de 7 milions d’espectadors. Explica la història d’Yvonne Carmichael, una prestigiosa genetista, casada i mare de dos fills, que té una vida convencional. Interpretada per Emily Watson, la vida d’aquesta dona de mitjana edat canvia radicalment quan coneix un home atractiu i misteriós en una conferència i comencen una relació clandestina. Però la història es complica i després de diversos girs argumentals, Yvonne acaba als jutjats acusada d’un crim. L’espectador haurà de decidir si realment és culpable.