Lletres

LLETRES EN BATALLA

No pas l’atzar ni tampoc el premi Nobel...

Caldrà esperar un any per saber qui és el premi Nobel de Literatura 2018, tradicionalment atribuït a l’octubre. Coses de l’Acadèmia sueca, que ha de posar ordre a la seva institució. Aquest premi, des del 1901, recompensa cada any –o gairebé cada any– l’obra d’un autor considerada d’interès universal. Moltíssims el delegen, poquíssims l’obtenen. Què en sabeu, d’aquest premi?

1. Qui pot proposar candidats a l’Acadèmia Sueca?
A. Qualsevol ciutadà del món B. Ningú, és una prerrogativa exclusiva de l’Acadèmia Sueca C. Els serveis consulars dels països amb relacions diplomàtiques amb Suècia D. Les acadèmies i societats literàries de tot el món
2. Quin d’aquests autors va haver de refusar el premi per les pressions policials del seu propi govern?
A. Alexandr Soljenitsin B. Giorgio Seferis C. Pablo Neruda D. Boris Pasternak
3. Quin altre escriptor també va refusar el premi? Més tard, va explicar: “No veig per què m’haurien hagut de coronar una cinquantena de vells senyors que escriuen llibres dolents.”
A. Bertrand Russell B. Jean-Paul Sartre C. Salvatore Quasimodo D. Heinrich Böll
4. Bob Dylan no va ser el primer no escriptor –en el sentit estricte de la paraula– a rebre el premi Nobel de Literatura. Va ser el cas, també, d’un polític. Quin?
A. Winston Churchill B. Charles de Gaulle C. Franklin Roosevelt D. Konrad Adenauer
5. Els arxius de les deliberacions mostren que a l’inici del segle XX un autor català va estar a punt diverses vegades de rebre’l el premi però que els acadèmics van pensar que no l’hi podien donar abans que l’hagués rebut un autor de llengua castellana, per no irritar el govern espanyol. Qui va ser, aquest autor sacrificat?
A. Narcís Oller B. Joan Maragall C. Àngel Guimerà D. Jacint Verdaguer
6. Quina d’aquestes llengües europees no té fins avui cap representant entre els premis Nobel de Literatura?
A. Txec B. Romanès C. Hongarès D. Polonès
7. Quin premi Nobel sembla incapaç de curar-se del menyspreu patològic que sent i expressa sovint envers la llengua i la identitat catalanes?
A. Alice Munro B. Mo Yan C. Patrick Modiano D. Mario Vargas Llosa
Solucions: 1.D, 2.D, 3.B, 4.A, 5.C, 6.B, 7.D
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor