Lletres

LLETRES EN BATALLA

Quanta, quanta injustícia

La literatura testimonia doblement el que pot ser la injustícia: d’una banda per les que descriu i dona a veure a través de les obres escrites, d’altra banda per les que hauran patit, pateixen i patiran escriptors per dir, escriure i pensar el que diuen, escriuen i pensen. Un joc amargós, avui, i que podria tenir desenes de preguntes. Un joc, també, en modesta sintonia amb un país i unes persones sotmesos a una constitucional injustícia.

1. Quina novel·la de Manuel de Pedrolo va ser segrestada per l’autoritat judicial espanyola tan bon punt va ser publicada, sota l’acusació d’“escàndol públic” perquè posava en escena personatges homosexuals sense condemnar-los?
A. Entrada en blanc B. Viure a la intempèrie C. Un amor fora ciutat D. Domicili permanent
6. El 1988, Salman Rushdie va ser l’objecte d’una fàtua de l’aiatol·là Khomeini, que el condemnava a mort per haver publicat Els versos satànics. Durant quants anys Rushdie va haver de viure estrictament amagat i sota protecció policíaca? I sense que la fàtua, encara avui, hagi estat anul·lada oficialment.
A. Tres anys B. Cinc anys C. Set anys D. Nou anys
3. En quin país Un món feliç, d’Aldous Huxley, va ser prohibit el 1932, sota l’acusació d’atacar la família i la religió?
A. Portugal B. Itàlia C. Irlanda D. Polònia
2. “Seguint la lletra de la llei, el veredicte de mort contra Cincinatus C. va ser-li comunicat en un murmuri.” Quina novel·la comença amb aquesta terrible frase?
A. Invitació a una execució, de Vladímir Nabókov B. Esperant els bàrbars, de J. M. Coetzee C. Les dues funcions del circ, d’Avel·lí Artís-Gener D. Escorxador-5, de Kurt Vonnegut
5. Borís Pasternak va refusar el premi Nobel de Literatura, el 1958, després d’una violenta campanya de denigrament vinguda de la premsa i de les associacions d’escriptors soviètics. Quin va ser, però, l’argument decisiu, comunicat oficiosament per les autoritats, que va fer que renunciés al premi?
A. Que seria enviat en exili interior a Sibèria B. Que seria jutjat per traïció C. Que tots els membres de la seva família patirien conseqüències laborals D. Que se li refusaria el dret de tornar a la Unió Soviètica després de rebre el premi
4. Quin és el greu problema amb què es troba d’entrada Josef K., el protagonista principal d’El Procés, de Franz Kafka, quan es veu detingut?
A. No té el dret d’adreçar la paraula a ningú B. No sap de què se l’acusa C. Ha de pagar una fiança extravagant D. Ha d’allotjar a casa seva els membres del tribunal
7. Quin punt comú judicial tenen Les flors del mal, de Charles Baudelaire, i Madame Bovary, de Gustave Flaubert?
A. Van ser prohibits el mateix any B. Van ser prohibits pel mateix jutge C. La seva publicació va ser condicionada per la publicació del mateix text legal D. Els drets d’autors que van generar van ser confiscats com a multa
Solucions: 1.C, 2.A, 3.C, 4.B, 5.D, 6.D, 7.B
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor