El català, arreu
Coincidint amb l’inici d’una nova edició del Correllengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua estendrà al Tarragonès el projecte de converses en català guiades per voluntaris
VOLUNTARIAT
Hi participen 213 voluntaris i 1.686 usuaris que volen aprendre o perfeccionar el seu català. La gran majoria de les persones que s’hi apunten són dones nascudes en altres païsosFer servir la llengua catalana com a vehicle de cohesió i convivència, i donar eines a aquelles persones que es volen iniciar en el seu ús, o millorar-lo: aquest és l’objectiu del programa Xerrem Junts que impulsa la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). El programa posa en contacte parlants catalans amb persones que es volen iniciar en aquesta llengua i crea grups de conversa.
El va idear fa dotze anys l’acadèmic Jordi Estaban, que es manté al capdavant de la iniciativa com a director. I el projecte continua gaudint de molt bona salut. Durant l’any 2018, hi van participar 213 voluntaris, que van donar servei a 1.686 persones usuàries. Segons la memòria de l’activitat, el perfil majoritari dels usuaris són persones d’edat mitjana, d’entre 41 i 65 anys, tot i que distribuïdes de manera diferent segons els tipus de nivells del grup de conversa creats: el Junts, el més bàsic, el fan servir sobretot joves, amb una mitjana d’edat d’entre 18 i 40 anys. Aquest nivell és el que té més grups en funcionament arreu del país, 62 en total, amb 485 usuaris. En canvi, en un nivell més avançat, el novell Xerrem, els usuaris són majoritàriament persones de més de 65 anys. Hi ha menys grups, però més usuaris: 972, la gran majoria dels que fan servir el servei. També hi ha grups, els més avançats de tots, dedicats a llegir i comentar llibres, ocupats sobretot per persones d’entre 41 i 65 anys. Unes 83 persones a tot Catalunya participen en aquest nivell.
dones, sobretot
Cadascun dels grups està format per entre sis i nou usuaris de mitjana, i els voluntaris s’encarreguen de dirigir la conversa i d’aprofitar la interacció personal amb els participants per anar introduint ensenyaments del català, seguint diferents metodologies segons el nivell del cada grup. Les dones són sobretot les que aprofiten aquest sistema per aprendre o millorar el seu català, amb una majoria aclaparadora: són el 88,6% dels usuaris, segons la memòria del servei de l’any passat. En el nivell d’iniciació, aquest percentatge s’eleva al 98,5%.
Aquesta xarxa de voluntaris lingüístics s’estén arreu del país. I la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana ja està arribant a acords amb altres institucions que l’han trobat prou interessant i estratègica. L’entitat acaba de signar un conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès i l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua i Literatura Catalanes per tal que el consell comarcal implementi el projecte de la CAL als municipis, als quals s’insta a adherir-s’hi. L’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua i la Literatura Catalanes s’encarrega de la recerca i formació dels voluntaris.
Segons la CAL, l’extensió de Xerrem Junts al Tarragonès respon a la demanada creixent que té lloc en entorns distanciats de la llengua i la cultura catalanes, com és el cas del Morell i Altafulla, on ja s’han creat els primers grups de conversa formats per persones que, en la seva majoria, provenen del Magrib i l’Àfrica subsahariana. La previsió de la CAL és activar el projecte a la Riera i Salomó i en altres petits municipis en què es poden aprofitar les sinergies entre els mateixos ajuntaments, biblioteques i punts de lectura i entitats i escoles que puguin encabir els grups de conversa.