En sèrie
Un futur molt fosc
Com seran els pròxims 15 anys? La minisèrie Years and Years planteja per al futur les pors del present, especialment l’auge del feixisme i els canvis socials provocats per les noves tecnologies
Si algun polític populista diu per la televisió en horari de màxima audiència que la crisi entre Israel i Palestina li importa “una merda”, ja ens podem calçar. Així comença la minisèrie Years and Years, sis capítols coproduïts entre la cadena britànica BBC i la plataforma HBO, en què es desgranen els canvis socials que es van produint al món, i en particular en la societat britànica, a partir de l’actualitat i fins al 2034. La sèrie comença en el present, però ja en el primer capítol salta al 2024, i després segueix aproximadament un any per capítol excepte en l’últim, en què s’avança fins d’aquí a quinze anys. En aquest lapse de temps, segueix les vicissituds d’una família de Manchester –els Lyons– formada per l’àvia i quatre germans, amb les respectives parelles i fills. També segueix l’evolució de Vivianne Rook (Emma Thompson), una dona de negocis que entra en el món de la política amb unes idees extremistes –una de les mesures que proposa és establir un test d’intel·ligència entre la població perquè puguin votar només aquells que el superin– i que acaba convertida en primera ministra.
Si a The Handmaid’s Tale hem vist una societat suposadament avançada com els Estats Units convertir-se en una teocràcia autoritària arran d’una guerra civil, a Years and Years l’evolució de la societat britànica cap a límits descoratjadors es produeix de mica en mica, sota la mirada perplexa dels membres d’aquesta família més o menys típica, amb els habituals problemes de parella i paternofilials.
En la sèrie espanta molt el futur polític precisament perquè ens el creiem: Rússia envaeix Ucraïna, la Xina es dedica a construir illes artificials per fer-hi activitats militars i Donald Trump vol acabar el seu segon mandat en mode bèstia llençant una bomba nuclear contra, precisament, la Xina.
I a part de la qüestió política, allò que també preocupa d’aquest futur –esperem que alternatiu– és l’ús de les noves tecnologies i com afecten la vida quotidiana. La màxima expressió de fins on podem arribar és una de les netes Lyons, que anuncia als seus pares la decisió de convertir-se en transhumana, superant el concepte humà i instal·lant la seva consciència al núvol (l’emmagatzematge de dades a través d’internet). Aquest fil argumental ha fet que se la compari amb una altra sèrie britànica de moda, Black Mirror. Ara bé, si en aquesta queda sempre clar que estem parlant de ciència ficció,a Years and Years el més terrorífic de tot és que el relat es va construint sobre fets que no ens resulten tan estranys perquè ja els estem patint: inestabilitat política, crisis financeres, inundacions pel canvi climàtic, rebuig dels refugiats, persecució del col·lectiu LGTBI... A tall d’anècdota, en el cas de la política espanyola no tot és dolent: el 2027, Catalunya es declara independent.