Pares presos a escena
El Centre Cultural i Recreatiu de Pineda porta de gira l’obra de teatre ‘Abans ningú deia t’estimo’, basada en el llibre que recull l’emotiu testimoni dels fills dels presos polítics Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Jordi Turull
L’Anna, la Beta, la Laura, la Marta i l’Oriol –fills dels presos polítics Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sànchez– han traspassat les pàgines del llibre Abans ningú deia t’estimo per convertir-se en personatges de la primera obra de teatre basada en l’obra coral que van escriure fa poc més d’un any. L’adaptació de la peça ha anat a càrrec d’un veterà del teatre amateur, Josep Morell, forjat en el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar (Maresme), que va estrenar la proposta el mes de març amb un èxit absolut i amb la felicitació inclosa dels familiars dels presos. “En vam fer quatre representacions i vam tenir una rebuda immillorable del públic, i després de l’aturada de l’estiu iniciem la gira per diferents teatres de Catalunya”, assenyala.
Morell explica que la idea de transformar en text teatral el llibre va sorgir de camí a casa amb el cotxe escoltant la Laura Turull mentre l’entrevistaven. “Vaig veure clar que d’allà se’n podia treure un bon text per representar en un escenari”, comenta, i hi afegeix que un cop enllestit va buscar la complicitat dels protagonistes. “Tot han estat facilitats i tant és així que van voler venir a l’estrena acompanyats de més familiars i amics i ens van felicitar pel resultat”, recorda Morell. L’obra, a més, va poder ser representada els dies 8, 13 i 14 de setembre als diferents centres penitenciaris catalans. Morell lamenta que “un fet tan poc habitual” passés desapercebut per la premsa, però valora l’experiència “com una de les més intenses que tot l’equip ha pogut viure mai”.
L’escenografia ha estat un dels aspectes més ben cuidats, amb una estètica que recorda la presó, una pantalla gegant on es recreen alguns dels episodis clau del procés, com ara les càrregues policials de l’1-O i la simbologia pròpia del moviment, com pot ser el llaç groc. Els actors, de la fornada jove del Centre, recreen per a l’espectador l’angoixa i la impotència davant un empresonament injust, la força perquè la família tiri endavant, les visites als centres penitenciaris lluny de casa, el debat intern a l’hora d’entendre per què els pares van mantenir-se ferms malgrat l’amenaça de ser empresonats... Josep Morell, que conjuntament amb la seva filla Marta també ha dirigit l’obra, avança que el muntatge també es podrà veure a Tordera, Malgrat, Arenys de Munt, Terrassa i Vic.
TERESA MÁRQUEZ
mtmarquez@lrp.cat