Lletres

Llengua

CALS AVIS

La partícula ‘ca’ també forma part de diverses expressions. Per exemple, ‘can Seixanta’ i ‘can Pixa’

Si una cosa hem trobat a faltar aquests mesos és anar a cals avis, el lloc on, a més de rebre’t amb els braços oberts, s’hi cuinen els millors canelons i arrossos. En català, el mot ca és una variant de casa i sempre va acompanyat de l’article: ca la Mariona. En el cas dels articles en i el, es contrau en la forma can (ca + en) i cal (ca + el), de la mateixa manera que passa quan l’article està en contacte amb altres preposicions (al, del, pel).

Ara bé, quan el nom que les segueix comença en vocal o h, no es produeix la contracció i l’article s’apostrofa, seguint les normes d’apostrofació: ca n’Alzina, ca l’avi, ca l’Helena.

Actualment, aquesta variant de casa la trobem ben viva en els noms de les cases dels pobles o les masies. En aquests casos, s’escriu en majúscula: “Per arribar a Can Feixes, cal girar a l’esquerra” (nom propi d’una masia); “A Can Vetes i Fils hi trobaràs tota mena de botons” (nom d’una botiga), “Can Baró és un barri del districte d’Horta-Guinardó” (nom d’un barri).

Cal metge

Però antigament aquesta forma es feia servir també per parlar de la botiga, el negoci o el local d’algunes professions ben quotidians: cal barber, cal notari, cal dentista, cal sabater, ca la modista, etc. Encara ara hi ha qui diu que va a cal metge, però la variant es va perdent a favor d’anar al metge.

Finalment, cal destacar que la partícula ca també forma part de diverses expressions.

Per exemple, les expressions can Seixanta, can Xauxacan Tapscan Pixa (o can pixa i rellisca) i can penja-i-despenja, es fan servir per descriure un lloc on tothom fa el que vol i on hi ha un gran desordre; anar-se’n a can Pistraus s’utilitza quan una cosa acaba malament; les expressions anar a can Felip, a can Roca o a cal senyor Roca són un eufemisme per dir que es va al lavabo; tens les orelles a cal ferrer es diu a algú que fa el sord o el desentès, i estar com a cal sogre significa que no es fan compliments, que s’hi està còmode. 

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor