CHUS ROIG
GALERISTA D’ART, PREMI GAC A LA TRAJECTÒRIA
“Per comprar art cal alegria, i ara no n’hi ha”
Chus Roig rebrà el 16 de desembre el Premi Honorífic a la trajectòria dels Premis GAC per quaranta-set anys com a galerista d’art. Les crisis, diu, també són una oportunitat per sortir-ne reforçats
EL SECRET
“Un bon galerista s’ha d’escoltar el col·leccionista i ha de creure molt en l’artista i en la seva obra”POPULAR
“Hem aconseguit que s’entengui que comprar art és una cosa a què pot arribar tothom, que no només està a l’abast d’uns pocs”POSITIVA
“Ha baixat molt la venda d’art, però ens refarem, com ho hem fet en altres ocasions, i fins i tot en podríem sortir reforçats”Ha treballat en tres de les grans galeries d’art de Barcelona: primer a la Trece, quan només tenia 22 anys; després, a mitjans dels anys vuitanta, a la galeria Ciento, de Marisa Díez de la Fuente i, a partir del gener del 1993, es va unir al projecte de Carlos Duran com a sòcia de la galeria Senda, on actualment encara fa rutllar tots els engranatges d’un negoci que posa cara a cara els artistes amb compradors, col·leccionistes d’art i visitants. És per aquests quaranta-set anys que Chus Roig s’endurà enguany el Premi Honorífic Fundació Banc Sabadell a la trajectòria com a galerista, dins dels Premis GAC que organitzen les Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i l’associació Art Barcelona. L’entrega dels guardons, que també reconeixeran la trajectòria artística d’Antoni Llena i premiaran representants de vuit categories més, tindrà lloc el 16 de desembre en una cerimònia que es retransmetrà en streaming des de la llibreria Ona del carrer Pau Claris de Barcelona. Roig està contenta que sigui el mateix sector qui li reconegui la feina: “Fa molt il·lusió. Primer, que et donin un premi per la teva trajectòria, per la feina que has fet i que, a més, t’agrada fer, i segon, que te’l doni el teu sector, que sigui un reconeixement dels col·legues”, respon després de rebre la felicitació, via telefònica, a l’inici de l’entrevista.
CARINA FILELLA
cfilella@lrp.cat
GALERISTA I COMISSÀRIA
Treballar durant quaranta-set anys en tres de les grans galeries d’art de Barcelona (Trece, Ciento i, des de fa gairebé trenta anys, a Senda) li ha donat un ampli bagatge en el sector de les arts visuals, aquí i també en l’àmbit internacional, ja que Chus Roig (Barcelona, 1951) ha participat com a galerista en fires artístiques de ciutats dels cincs continents: Nova York, Mèxic, Seül, Brussel·les o Madrid. Però la galerista també ha pogut viure dues experiències destacades com a comissària artística. L’any 2015, va comissariar al Museu de Montserrat una mostra de fotografies
de Roger Ballen, Fate, al costat del pare Josep C. Laplana. I el 2016, la Sala Kubo de Sant Sebastià
va programar una exposició de fotografia i dibuixos del Premi Nobel de literatura Gao Xingjan, Llamada a un Renacimiento. Chus Roig en va ser comissària amb l’editora Miriam Tey.
Reconeixement a Antoni Llena
El Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i l’associació Art Barcelona també concediran el Premi Honorífic a la trajectòria a l’artista Antoni Llena (Barcelona, 1942), “un dels precursors de l’art conceptual a Espanya”, que va iniciar la seva trajectòria artística a mitjans dels seixanta: “Des del començament de la seva carrera es va preocupar per reflectir el seu temps històric sense renunciar a la memòria del passat ni al desig d’anunciar la incertesa del futur”, diu l’organització. En conèixer la decisió del sector de fer-li aquest reconeixement, Llena va manifestar el seu agraïment: “És un premi que atorguen les galeries de Catalunya i que considero sincer per desinteressat, ja que no he estat mai un artista que faciliti el treball als galeristes. No he fet guanyar diners a cap dels que m’han tingut en consideració! Sento un gran respecte pels galeristes, perquè fan una feina que sense amor no es pot fer. Tot i que també he de dir que a la meva edat rebre premis provoca angoixa perquè saps que són una manera de dir-te adeu.”
A banda d’aquest premi honorífic a Llena i el que concediran a la galerista Chus Roig, durant la cerimònia dels premis GAG 2020 –serà la tretzena edició–, es revelaran els premiats en les vuit categories que inclouen aquests guardons, els més prestigiosos del sector. Concretament, s’entregaran premis al col·leccionisme, a la crítica, al comissariat, al mitjà de comunicació, a l’artista emergent per la millor exposició en galeria, a l’artista per la millor exposició en galeria, a la millor exposició històrica i a la millor programació.
Per la situació de crisi sanitària actual, la gala de lliurament de premis d’aquest any haurà de ser sense públic. Tindrà lloc el dimecres 16 de desembre, a les sis de la tarda, i es retransmetrà en streaming des de la llibreria Ona del carrer Pau Claris de Barcelona. Pepa Quintero, directora de la galeria d’art Anquin’s de Reus, ha estat recentment nomenada presidenta del comitè organitzador dels premis GAC, i el jurat d’aquest any està format per: Josep Casamartina –president del jurat–, Montse Frisach, Helena Tatay, Rafael G. Bianchi i Roser Figueras.