JORDI SOUTO
LLIBRERIA LA FATAL. Carrer Vallcalent, 65. Lleida
Més que un dispensador de llibres
Fa menys d’un mes que Jordi Souto i el seu germà, Ramon, van inaugurar aquesta llibreria, la segona que obre en quatre mesos a Lleida. És una llibreria i un espai cultural que fuig de “l’elitisme i la pedanteria”
Per què una nova llibreria, quan no estaven vinculats al sector, fins ara?
El tancament de la llibreria El Punt de Llibre, fa un parell d’anys, va deixar un buit en l’ecosistema de llibreries lleidatà. Vam pensar que hi havia aquest buit per omplir i que era un bon moment per fer-ho. La pandèmia ha fet aflorar una altra mena de necessitats. El projecte va ser rebut amb molt entusiasme. La llibreria és una iniciativa familiar. Jo soc professor de llengua i literatura en un institut. El meu germà, en Ramon, prové del món de la tecnologia i l’empresa i va preferir fer un tomb a la seva carrera professional. Nosaltres l’hem muntat, però ens hem envoltat d’un equip d’especialistes, de lectors de llarg recorregut, que ens han ajudat molt; és un projecte col·lectiu i vol aconseguir que se’l faci seu tota la ciutat de Lleida.
És la segona llibreria inaugurada a Lleida després que al desembre ho fes la irreductible (així, en minúscula). El buit ara ha quedat ben ple.
Ni la irreductible ni nosaltres coneixíem l’existència de l’altre projecte. Això lliga amb el que dèiem abans, que amb el tancament d’El Punt de Llibre, Lleida va quedar òrfena. La prova és que van néixer dues iniciatives en paral·lel, sense cap connexió, amb la idea que era el moment d’omplir el buit. És una bona notícia, i amb la curiositat que estem a banda i banda de ciutat, amb la qual cosa l’oferta és complementària.
La Fatal també té un pati i una sala per a actes culturals. No han arribat només per vendre llibres.
Nosaltres seguim un procés a l’inrevés: partim de la voluntat de crear aquest espai i és després quan veiem que, per donar-li continuïtat en el dia a dia, és idoni complementar-lo amb la llibreria. Volem donar relleu a aquest espai de dinamització cultural. La llibreria no pot ser un simple dispensador de llibres, perquè això ja ho tenim resolt per altres vies. Hem volgut compatibilitzar les dues coses, però donant un èmfasi a la programació cultural.
Quins criteris segueixen per seleccionar els llibres?
És una llibreria dedicada a la lectura i al pensament, i no tenim llibre de text ni llibre tècnic. Tenim un ampli apartat de narrativa, un altre d’assaig, hi ha un espai privilegiat dedicat a la poesia –tenim més de 1.000 títols de poesia–; i hi ha una llibreria infantil i juvenil incubada a l’interior del mateix espai, que té un nom propi, La Fataleta. Volem que aquí tothom trobi el seu espai. No menystenim cap tipus de lector ni de trajectòria lectora; tots llegim el que llegim, el que sí que volem és anar proporcionant pistes o alternatives perquè tothom vagi sortint de les seves rutines habituals. Tot està molt a la vista i això permet que la gent s’hi engresqui.
Diuen que volen eliminar “la crosta que té el món de la cultura d’elitista i de pedanteria...”
Sí, moltes vegades passa això. Nosaltres hem vingut a fer de difusors, d’impulsors de la lectura, no a generar barreres o distàncies o a expulsar del temple els no iniciats. Nosaltres volem que tothom trobi el seu espai i que a partir d’aquí tant de bo puguin anar sortint del seu hàbitat més confortable i experimentar amb altres lectures. Però si els tanquem la porta als morros dient que aquí només llegim poesia servocroata traduïda al neerlandès, no ho fem bé!
Ara viuran el seu primer Sant Jordi, enmig d’una pandèmia. Com l’afronten?
Amb la incertesa de saber què acabarà passant, però amb naturalitat. Tampoc no som especialment entusiastes del Sant Jordi. Per descomptat, hi serem i benvingut sigui, però l’objectiu és aconseguir que no passi justament això: que el Sant Jordi sigui flor d’un dia, que hi hagi només un dia en què la gent compri llibres, sinó que volem proporcionar les estratègies, els espais i les eines perquè, de manera regular, pugui ser Sant Jordi unes quantes vegades a l’any. No sentim una pressió especial.
LA NOVETAT
EL COLIBRÍ Autor: Sandro Veronesi Traductor: Pau Vidal Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 344 Preu: 20,90 Sandro Veronesi ha guanyat el seu segon Premi Strega amb aquesta novel·la que explica la història d’un oftalmòleg tocat per la tragèdia.
EL CLÀSSIC
EL AMOR EN LOS TIEMPOS DEL CÓLERA Autor: Gabriel García Márquez Il·lustracions: Luisa Rivera Editorial: Penguin Random House (edició il·lustrada) Pàgines: 400 Preu: 24,90 Un gran clàssic, en aquest cas amb il·lustracions de Luisa Rivera que recreen la màgica història d’amor entre Fermina Daza i Florentino Ariza.
PER QUÈ EL NOM DE LA FATAL?
És un nom curtet, que permet una mena de joc, i té un cert toc irreverent que recull el nostre esperit. Tot i que aspirem a l’excel·lència, li volem treure ferro. A més, estrictament fatal vol dir ‘inevitable’; fatal s’ha acabat convertint en superlatiu de dolent, però estrictament és allò que té relació amb el fat, és a dir, amb el destí. Probablement, és inevitable que acabis caient seduït pels llibres i la lectura. Fatal té un punt de gamberro, d’irreverent. El nom també ha estat molt ben acollit. Crec que és una petita declaració d’intencions.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar.
Vull ser usuari subscriptor.
Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.