NÙRIA DÒRIA I RAFA BRUJO
DÒRIA LLIBRES. Carrer Argentona, 24. Mataró
Un espai fet amb el suport de la gent
Van aterrar a Mataró el 2012 provinents d’Olot, on havien obert una primera Dòria Llibres el 2005. L’establiment actual, al carrer Argentona, funciona des del 2015 com a espai cultural a l’entorn del llibre gràcies a la implicació d’un bon grapat de socis
D’on li ve a Núria Dòria la passió pels llibres?
De ben lluny! Quan era petita ja ajudava el pare des de casa, perquè ell va ser el fundador de l’editorial La Galera. Des dels anys vuitanta, he treballat directament en diferents llibreries. A l’Abacus, on vaig estar deu anys, vaig conèixer en Rafa. Del 1991 al 2005 vaig encarregar-me de la Proa del carrer Diputació de Barcelona i d’aquell any fins al 2012 amb en Rafa vam obrir un local a Olot. Mataró ens acull des de fa nou anys.
Des del primer moment, però, no us vau limitar a vendre llibres.
La proximitat amb Barcelona ens va permetre fer moltes coses en paral·lel: presentacions, xerrades, exposicions... El primer local del carrer d’en Pujol era molt petit i cada cop que fèiem un acte paralitzàvem la llibreria i vam haver de buscar un nou espai. Se’ns va acudir la idea de crear una societat limitada amb la idea que veïns de la ciutat participessin directament en el funcionament de l’establiment. Vam tenir l’agradable sorpresa que la resposta va ser immediata i entusiasta.
Mataró és amable amb les llibreries?
D’entrada, té molt més públic que, per exemple, Olot, on havíem de treballar per a tota la comarca de la Garrotxa i tot i això la cosa era complicada. Aquí hem tingut una xarxa de gent molt diversa al darrere que ens ha donat suport des del començament. Tenim sis clubs de lectura en dansa, fèiem moltes presentacions que ara intentarem adaptar a la nova situació i ja estem pensant en altres activitats.
La pandèmia ha estat tan desastrosa per al sector?
Ara fa un any ens tancaven a casa i perdíem el primer Sant Jordi, amb la patacada que això suposa per a un sector que en aquella setmana fa el 25% de les vendes de l’any. La nova realitat ens va obligar a adaptar-nos i a facilitar les vendes a través del web, que es van disparar. La gent, a casa, va recuperar el gust per la lectura o el va descobrir, i això, a les llibreries, ens va beneficiar.
Es mantindrà el nou escenari?
El que era lector, ho ha continuat sent i el que hem repescat crec que el mantindrem. I el que hem detectat, i ens omple d’alegria, és que la franja d’edat del nostre client ha baixat, i això és bàsic. A més, quan hem pogut tornar a aixecar la persiana, les vendes han anat cap amunt.
La producció literària tampoc no s’atura.
Això ve de molt abans. Quan els grans grups van retallar a sac el personal, alguns dels treballadors es van arriscar i van començar a crear petits segells que han lluitat pel seu lloc amb la qualitat literària i el descobriment de nous autors per bandera. Aquestes editorials han apujat el llistó i l’exigència per les coses ben fetes, i això és una gran notícia.
Llarga vida al llibre?
El llibre no està en perill, en absolut. Cap màquina pot substituir el contacte amb les pàgines d’un volum, i el fetitxisme de l’objecte com a tal crec que es manté intacte.
Els millors llibres són els que venen d’una recomanació?
Normalment els bons llibres no tenen una gran campanya de màrqueting al darrere i m’agrada pensar que els llibreters i les llibreteres fem la feina de formigueta de recomanar-los, perquè a nosaltres ens han agradat i perquè volem compartir-los.
LA NOVETAT
JO, QUE NO HE CONEGUT ELS HOMES Autora: Jacqueline Harpman Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 232 Preu: 18 Quaranta dones tancades en un soterrani i vigilades per homes armats. Entre elles una noia sense nom que s’alimenta dels records de les altres dones, que li transmeten la seva vida anterior.
EL CLÀSSIC
UNA HABITACIÓ AMB VISTES Autor: E.M. Foster Editorial: Viena Pàgines: 272 Preu: 24 Publicada el 1908, aquesta novel·la explora el conflicte entre les estrictes normes angleses i l’alegria de viure.
QUÈ DEFINEIX A UN BON LLIBRE?
Un bon llibre és aquell que està ben construït, amb personatges que enganxen, que et trasllada sense moure’t, que t’emociona fins al riure o les llàgrimes, que et sorprèn, que t’has d’obligar a deixar perquè no faries res més, que t’entristeix quan l’acabes i que no pots deixar de parlar-ne amb els amics perquè també ells comparteixin l’experiència. Un bon llibre no passa mai de moda i si de cas ets tu, amb una altra edat, qui el tornarà a llegir i a descobrir nous aspectes. Es mantindrà eternament en el teu record i sempre tindrà el seu lloc. Sempre.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar.
Vull ser usuari subscriptor.
Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.