Arts visuals

Relació tòxica

El Museu Can Framis de Barcelona acull, fins a finals d’any, una instal·lació fotogràfica concebuda i realitzada per denunciar els abusos dels humans envers la natura. ‘We are in a Toxic Relationship’ és un projecte dels estudiants del màster de fotografia i disseny d’Elisava, en col·laboració amb la Fundació Vila Casas

DENÚNCIA
Els creadors es plantegen que una relació és tòxica quan un membre és passiu i l’altre, activament explotador

L’exposició que es pot veure a Can Framis està formada per vint-i-una fotografies en gran format que volen portar l’espectador a reflexionar sobre la relació abusiva dels humans amb la natura. Els alumnes del màster de fotografia i disseny de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava) van decidir utilitzar materials no biodegradables i produïts en massa, com ara bosses i palletes de plàstic d’un sol ús, per il·lustrar el consum abusiu i la contaminació que produïm els humans i que té un gran impacte ambiental.

La instal·lació vol denunciar d’aquesta manera la greu crisi global que viu el planeta i que es tradueix en incendis descontrolats, glaceres que es fonen, augment del nivell de la mar, refugiats climàtics, sequeres sense precedents, mala qualitat de l’aire, condicions climàtiques extremes i la contaminació brutal de tots els ecosistemes, que també afecta els nostres cossos. El títol de l’exposició, We are in a Toxic Relationship, fa referència al concepte de relació tòxica, que normalment atribuïm a les persones, però que es pot traslladar també a la relació de cadascun de nosaltres amb l’entorn. Així, els creadors es plantegen que una relació és tòxica quan un membre és passiu i l’altre, activament explotador, quan no hi ha una escolta mútua, quan no hi ha afecte, quan no hi ha honestedat i quan un dels membres pren i pren sense donar res a canvi.

La reflexió que hi ha darrere de We are in a Toxic Relationship és que, tot i que no podem viure sense la naturalesa i en depenem, sent conscients de les nostres accions, hi estem causant dolor, però ens sentim incòmodes per afrontar el mal que causem. “Estem ballant amb la natura, alhora que ballem amb les mateixes coses que l’estan matant. No som companys, ni tan sols aliats; som còmplices.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor