Amics, germans i ‘diferents’
Quatre dels cinc títols que ressenyem avui són àlbums amb il·lustracions destacades i textos molt breus, dos sobre relacions de germans i dos sobre com ser diferents, com decidir el nostre camí de manera ferma o poc o –millor encara– gens traumàtica. Per obrir la secció, però, hem triat una novel·la breu d’Àfrica Rage, il·lustrada amb gust per Laia Ferraté, centrada en la diferència i el dret a viure-la en pau, sense patiment.
A Frede, Frederica, Frederic i els fils perduts, Ragel ens presenta un protagonista d’uns 8 anys que no acaba de tenir clar quin és el seu gènere. De vegades se sent nen, de vegades nena i altres vegades, ni una cosa ni l’altra. Aquesta indefinició avui dia encara és una font de conflictes, de burles, de marginació escolar, de solitud, perquè el Frede no té amics. Tot canvia amb l’arribada a la classe d’una nena nova, la Marta, i les seves dentotes. La unió, encara que només sigui amb el plural mínim, fa la força i decideixen fundar el Club dels que Tenen Pocs Amics però Esperen Tenir-ne Molts Més.
Àfrica Ragel, que alterna la literatura infantil i juvenil amb la d’adults, fa un al·legat amable en favor de la diferència, basant-se en la seva actual experiència com a mestra i ajudant-se del seu estil habitual, amb tocs d’humor i diàlegs ben treballats.
Fa poques setmanes, Ragel també va publicar Els savis de l’Acadèmia dels Desconfiats (Jollibre), una obra històrica ambientada a la Barcelona del 1700, amb protagonista femenina i orientada a lectors de més de 14 anys. La Sibil·la, una jove de 17 anys que pateix hipersensibilitat i vitiligen, vol postular-se com a heroïna que defensi la ciutat. No ho tindrà gens fàcil.