Música

20Festivals d’estiu

De la feblesa causada per la pandèmia ja no en queda ni rastre, i les cites musicals de l’estiu a Catalunya mostren una forta musculatura. En proposem una vintena

FACTURACIÓ
“Amb més de 459 milions, la facturació de venda d’entrades de música en viu de l’any passat va ser la més alta mai registrada”

Amb dos dels grans que ja han tancat l’edició d’enguany, el Primavera Sound i el Sónar –aquest en la seva meritòria edició número trenta–, la musculatura dels festivals d’estiu s’ha mostrat forta, i de la feblesa causada per la pandèmia ja no en queda ni rastre. El pas de tocar fons per la pandèmia a tocar el cel ha estat gegantí, com així ho demostren les xifres: la facturació de venda d’entrades de la música en viu va ser l’any passat la més alta mai registrada, i va superar els 459 milions, segons el darrer Anuari de la Música en Viu, de l’Associació de Promotors Musicals (APM) d’Espanya. Gaudir de la música en directe, i fer-ho de forma compartida, és una experiència col·lectiva que aquest 2023 aflora més que mai. Macrofestivals com els dos citats, a la capital catalana, i molts d’altres més allunyats del gran centre urbà, cadascun amb la seva particularitat, s’escampen arreu del país. En aquestes planes en seleccionem una vintena.

Acampada Jove

Dies i lloc:
Web: del 13 al 15 de juliol, a Sant Sadurní d’Anoia

www.facebook.com/acampadajove

Serà la segona edició a Sant Sadurní d’Anoia, després de la marxa del festival de Montblanc, on s’havia celebrat els últims anys, fins al 2021. En el cartell destaquen Els Amics de les Arts, The Tyets, Lildami, Auxili, Buhos, La Fúmiga, Santa Salut, Triquell, Xavi Sarrià, Figa Flawas, JazzWoman, Mushkaa, Scorpio, Sexenni, Sara Roy, Miquel del Roig i Oxigen. La reivindicació política és un dels eixos d’aquest festival organitzat per les Joventuts d’Esquerra Republicana, i aquesta edició estarà marcada per l’antifeixisme.

ALMA - FESTIVAL JARDINS DE PEDRALBES

Dies i lloc:

Web: de l’11 al 27 de juliol, al Poble Espanyol

www.festivalpedralbes.com

És el nou nom i el nou emplaçament del festival organitzat per Concert Studio que fins a l’estiu passat es va celebrar als Jardins de Pedralbes. Fito Paéz inaugurarà aquesta renovada edició al Poble Espanyol i també hi actuaran Chris Isaak, Jacob Collier, Anastacia, Bastille, Guitarricadelafuente, Soft Cell, Toquinho & Camilla Faustino, M-Clan + Seguridad Social i Goran Bregovic + Balkan Paradise Orchestra, entre d’altres.

(A)PhÒnica

Dies i lloc:

Web: del 30 de juny al 2 de juliol, a Banyoles

www.aphonica.banyoles.cat

El dinovè Festival de la Veu de Banyoles inclou tres estrenes absolutes: els espectacles Gràcies per venir, de La Ludwig Band; La Romería, de Rodrigo Cuevas, i Vocal Roots, de Maria Coma. El 2 de juliol també tindrà lloc la primera actuació a Catalunya dels germans francesos Isaac et Nora, tot un fenomen a les xarxes socials, amb versions de cançons emblemàtiques del repertori popular llatinoamericà. I hi haurà dos espectacles creats expressament per al festival: 20-20 de Mazoni, que celebra vint anys de carrera deixant que el públic triï les vint cançons del repertori, i Bon veïnatge, de la formació banyolina Cor de Teatre, que també celebra el 25è aniversari.

CANET ROCK

Dies i lloc:
Web: 1 de juliol, a Canet de Mar

www.canetrock.cat

Tretze actuacions en una llarga jornada musical a Canet que s’allargarà fins a la sortida del sol. Seran les de Stay Homas, The Tyets, Triquell, Suu, Els Catarres, Buhos, Joan Dausà, Els Amics de les Arts, 31 FAM, Auxili, Pupil·les, Pèl de gall i Miquel del Roig.

CAP ROIG

Dies i lloc:
Web: del 14 de juliol al 19 d’agost, a Calella de Palafrugell

www.caproigfestival.com

Alguns concerts programats arriben a aquesta data amb les entrades ja exhaurides: els del veterà cantant i compositor britànic Rod Stewart; el del català Joan Dausà i el de l’estrella llatina Sebastián Yatra, entre d’altres. Són molts més els artistes que omplen el cartell d’aquesta edició: Norah Jones, Simply Red, Luz Casal, Sebastián Yatra, Vanesa Martín, Juan Diego Flórez, Manuel Carrasco, Pablo López, Lola Índigo, Damien Rice, Mika, Pablo Alborán, Ara Malikian, Els Amics de les Arts, Stay Homas, Taburete, Sílvia Pérez Cruz, Els Catarres i David Bisbal, que clausurarà el certamen.

CASTELL DE PERALADA

Dies i lloc:

Web: del 28 de juliol al 4 d’agost, a Peralada

www.festivalperalada.com/ca

Serà una edició singular, de petit format, en espera de disposar, l’any vinent, d’un nou auditori fix als jardins del castell. A l’església del Carme hi haurà recitals lírics de Freddie de Tommaso, Diana Damrau i Nicolas Testé, Núria Rial, Jonathan Tetelman i Serena Sáenz i Xabier Anduaga, a més de concerts de la Cappella Mediterranea i Jordi Savall. El mirador del castell serà l’escenari del bailaor Israel Galván i l’òpera còmica The Telephone, or L’Amour à trois, de Menotti.

CRUÏLLA

Dies i lloc:

Web: del 5 al 8 de juliol, a Barcelona

www.cruillabarcelona.com

En els quatre dies de concerts al Fòrum es desplegarà un programa ben eclèctic. En la jornada inaugural hi actuaran, entre d’altres, Las Ninyas del Corro, Tesa, Santa Salut i l’eufòric Triquell. Els dies següents passaran per l’escenari les figures llatines Rubén Blades i la Roberto Delgado Big Band, Omara Portuondo, Los Van Van, Bomba Estéreo, Judit Neddermann, Rodrigo Cuevas, The Offspring, Franz Ferdinand, Sigur Rós, els mallorquins Antònia Font, Pau Vallvé, Renaldo & Clara i Stay Homas.

DELTACHAMBER MUSIC

Dies i lloc:

Web: del 20 de juliol al 6 d’agost, les Terres de l’Ebre

www.deltachambermusicfestival.com

Aquest certamen dedicat a la música de cambra té la seu principal a Amposta, però enguany, per primer cop, arribarà a altres cinc municipis de les Terres de l’Ebre: Ulldecona, Deltebre, Flix, Roquetes i Horta de Sant Joan. El gruix del festival encara no s’ha fet públic, però sí que han anunciat la creació d’un ensemble d’onze clarinets ebrencs (Laia Sanahuja, Pau Rodríguez, Sergi Costes, Laura Lletí, Laura Ruiz, Roser Carceller, Lluís Cid, Rut Fatsini, Octavi Ruiz, Paula Royo i Joan Alfred Noll), que oferiran dos concerts de cambra per als més petits.

ESTIU TARRAGONA CULTURA

Dies i lloc:

Web: fins al 6 d’agost, a Tarragona

www.tarragona.cat/cultura

És el segell que aglutina bona part de la programació cultural de l’estiu a Tarragona, i que té un dels escenaris principals al teatre auditori del Camp de Mart. Hi actuaran Ginestà i Marala, Mariona Escoda, Marina Rossell amb la Franz Schubert Filharmonia, Lildami i Juileta, a més de la JOIC (Jove Orquestra Intercomarcal), entre d’altres.

FESTIVAL DE CAMBRILS

Dies i lloc:

Web: del 28 de juliol al 6 d’agost, a Cambrils

www.festivaldecambrils.com

La promotora Clipper’s i l’Ajuntament munten la 48a edició del festival, amb una desena de concerts al Parc del Pinaret a càrrec de Gipsy Kings by Adré Reyes, Els Amics de les Arts, Rosario, Pablo López, Ara Malikian, Stay Homas, Dàmaris Gelabert, This Is Michael, Miki Núñez i Luz Casal.

FESTIVAL PAU CASALS

Dies i lloc:
Web: del 7 al 22 de juliol, al Vendrell

www.auditoripaucasals.cat

Serà la 42a edició i celebrarà el cinquantè aniversari de la mort del mestre Pau Casals. El violinista Pinchas Zukerman inaugurarà el certamen juntament amb els altres membres del Trio Zukerman, i oferirà un segon concert amb la viola Sara Ferrández i el violinista Yamen Saadi. A la llista d’artistes nacionals i internacionals també destaquen el violoncel·lista Miklós Perényi, que va ser l’últim deixeble de Casals; el beethovenià Richard Goode i Albert Guinovart, que oferirà al Vendrell l’estrena mundial de l’obra El carnaval dels animals.

GREC

Dies i lloc:

Web: del 29 de juny al 13 d’agost, a Barcelona

www.barcelona.cat/grec

Enguany hi haurà una doble inauguració, les dues amb circ: The Pulse, de Gravity & Other Myths amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català, i Les traceurs del funambulista Nathan Paulin, un espectacle per celebrar els 200 anys del passeig de Gràcia, en el qual el funambulista enllaçarà sobre una cinta tensa l’edifici de Telefónica, al Portal de l’Àngel, amb l’edifici Generali, al passeig de Gràcia amb la Gran Via. Ivo van Hove, Sasha Waltz, Dimitris Papaioannou i Robert Wilson són algunes altres propostes d’aquesta edició.

MUSICANT

Dies i lloc:

Web: del 29 d’agost al 2 de setembre, a Campllong

www.musicantcampllong.cat

El vintè Musicant - Festival de Música del País s’obrirà amb el musical en format de concert Isabel Cinc hores, inspirat en la vida d’Isabel Vila Pujol, primera dona sindicalista catalana. Continuarà amb el Cor de Cambra Palau de la Música Catalana, el grup ebrenc Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Neu Mar i l’espectacle Dones de sal, i Marc Parrot, que tancarà l’edició del 2023 amb la presentació del seu nou treball, Els fets i l’atzar.

LES NITS DE BARCELONA

Dies i lloc:

Web: del 27 de juny al 26 de juliol, a Barcelona

www.nitsdebarcelonapedralbes.com

Clipper’s assumeix aquest any per primera vegada la programació d’estiu als jardins del Palau Reial de Pedralbes, que dividirà en dues fases. La primera estarà composta per deu nits a la zona del jardí, i la segona constarà de vint nits en què s’oferiran concerts en un auditori situat al davant del Palau de Pedralbes. Entre la trentena d’actuacions que componen el cartell, s’hi troben figures com Natalia Lafourcade, Sebastián Yatra, The Manhattan Transfer i Melody Gardot, i també artistes catalans com Els Amics de les Arts, Meritxell Neddermann, Alizzz, Buhos i Sergi Carbonell.

OCCIDENT SUMMERFEST CERDANYA

Dies i lloc:

Web: del 17 al 26 d’agost, a Puigcerdà

www.occidentsummerfest.com

Serà la segona edició d’aquest festival que se celebra en un entorn natural: el Camí de Sant Marc de Puigcerdà. Del cartell destaquen els noms de Miki Núñez, David Bisbal, Rosario, el violinista Ara Malikian, Pablo Alborán, Dàmaris Gelabert, God Save the Queen, Pablo Alborán, Pablo López i Els Amics de les Arts.

PORTA FERRADA

Dies i lloc:

Web: del 30 de juny al 20 d’agost, a Sant Feliu de Guíxols

www.festivalportaferrada.cat

Més de quaranta espectacles, dotze dels quals d’artistes internacionals en exclusiva a Catalunya, ompliran les nits d’estiu a Sant Feliu. Ludovico Einaudi, Wilco, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper & The Innocent Criminals, Jethro Tull i Jorge Drexler destaquen entre les exclusives internacionals. També hi actuaran una vintena d’artistes catalans, com Núria Graham, Ramon Mirabet, La Pegatina, Mishima, Carles Marigó, Laura Andrés, Blaumut, Kebyart i 31 FAM. Niña Pastori, Fangoria, Ismael Serrano i El Barrio són altres propostes de la que serà la 61a edició del festival.

FESTIVAL DE TORROELLA

Dies i lloc:

Web: del 29 de juliol al 28 d’agost, a Torroella de Montgrí

www.festivaldetorroella.cat

Obrirà la 43a edició amb una producció pròpia de l’oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas, interpretada per un ensemble d’instruments antics. Una altra recuperació del patrimoni musical català serà el poema simfònic Les illes Medes, de Juli Garreta, estrenat ara fa cent anys per l’Orquestra Pau Casals, i que ara es presentarà davant les illes Medes a l’Estartit, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida. Altres concerts destacats seran els de l’Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore; el pianista Víkingur Ólafsson, la violinista Amandine Beyer, la soprano caribenya Jeanine De Bique, el conjunt francès Le Poème Harmonique, el Quartet Gerhard i Maria del Mar Bonet i L’Arpeggiata.

TARRAGONA MÚSIC FESTIVAL

Dies i lloc:

Web: 1 i 29 de juliol, a Tarragona

www.tarragonamusicfestival.com

Els dos concerts programats aquest estiu a la Tarraco Arena seran els del cantautor Pablo Alborán (1 de juliol) i del grup madrileny Camela (29 de juliol), precursors de l’estil batejat els anys noranta com a tecno rumba.

VIDA

Dies i lloc:

Web: del 29 de juny a l’1 de juliol, a Vilanova i la Geltrú

www.vidafestival.com

La Masia d’en Cabanyes i el seu entorn alberguen els concerts d’aquest festival que enguany proposa les actuacions d’artistes catalans i internacionals. Entre d’altres, Jorge Drexler, Suede, Julieta Venegas, Spiritualized, Whitney i The Libertines, La Casa Azul, Queralt Lahoz, Núria Graham, Ven’nus, Selva Nua i Ernest Crusats.

VIJAZZ VILAFRANCA

Dies i lloc:

Web: Del 6 al 9 de juliol, a Vilafranca

www.vijazzpenedes.com

El trompetista David Pastor encetarà la programació d’aquest festival que uneix jazz i desgustació de vi amb una actuació a la plaça Jaume I. En el cartell també hi figuren els noms de, la ZeBrass Marching Band, la banda de música jamaicana dels Països Catalans; la pianista compositora Mar Serra; Mark Guiliana Jazz Quartet i la cantant i pianista Kandace Springs, entre d’altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor