Música

Novetats discogràfiques

31 FAM, UN NOU RUMB

Quan servidor va parlar per primera vegada amb 31 Fam a començaments del 2020 un treballava encara de mecànic de bicicletes i un altre estudiava direcció hotelera. Gairebé quatre anys després, els de Sabadell, tot un referent pel que fa a les músiques urbanes actualment a Catalunya, ja són una empresa –a més de banda– absolutament professionalitzada en què si algú arriba tard a un assaig se li fa pagar una multa. “Són coses que s’han de fer”, ens expliquen des de la terrassa d’un hotel de Barcelona. “Si no les fas, la penya se’t descontrola.”

El quart disc de 31 Fam, publicat el mes d’octubre passat, s’anomena X si ens veiem en una altra vida i marca un nou rumb a tots nivells per a la banda. “Volíem arribar a un públic diferent”, confessen. “Sempre hem tingut una base de públic molt jove, que ens funciona de meravella, però ens interessa que als concerts de 31 Fam hi pugui anar també gent de, per exemple, 28 o 30 anys.” La clau per aconseguir-ho, segons la seva llista, és la “maduresa lírica”, un nou enfocament quant a producció i, sobretot, haver deixat la porta oberta de bat a bat a estils –soul, r&b, drum & bass, house...– que, amb l’única excepció de Pacte de família, en què col·labora Good Jan de la P.A.W.N. Gang, els allunyen del trap en què s’han mogut fins ara. “Tenim la impressió que, en l’aspecte musical, hem fet un pas de gegant”, diuen amb tot l’orgull del món. “Una de les consignes era que cap dels catorze temes sonés igual i que, tot plegat, fos diferent al que havíem fet fins ara.”

En un dels temes del treball, Spavila, hi col·labora Mushkaa, alter ego artístic d’Irma Farelo, germana de Bad Gyal, i nom en autèntica eclosió de l’escena urbana a Catalunya. “P.A.W.N. Gang, en certa manera, ens van adoptar a nosaltres i ara, nosaltres, l’adoptem a ella”, diuen. “Sempre hi hem tingut molt bona entesa...” De “la P.A.W.N.”, que és com anomenen els pioners del trap a Catalunya, d’altra banda, no escatimen elogis: “Ells van ser els primers, no hi pot haver discussió, són coses que aquí tothom sap.” Però, tanmateix, 31 Fam no menystenen la seva influència en tota una generació de joves catalans amb cançons com ara Valentina. “Potser nosaltres vam ser pioners perquè aquesta mena de cançons agafessin un to més comercial i poguessin començar a escoltar-se a la ràdio”, reivindiquen. “No ho vam fer amb aquest propòsit, però és cert que, fins a Valentina, aquest estil de cançons en català no es podia escoltar a la ràdio...” Com sempre han fet, el disc inclou temes en català i en castellà segons la llengua materna de qui les canta, una cosa a la qual no pensen renunciar. “Falta una mica de cara dura, pel que fa la música en català. Cal que molta gent digui coses que vagin més enllà de les «papallones volen», per exemple. El català té molts registres i no pot ser que, en música, soni sempre de la mateixa manera.”

31 Fam actuaran el dia 25 al Sant Jordi Club de Barcelona, amb una renovada posada en escena amb “efectes lumínics, cos de ball, músics i col·laboracions en directe”.

X SI ENS VEIEM EN UNA ALTRA VIDA Intèrpret: 31 Fam Discogràfica: Autoeditat
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor