Articles

Metavers faraònic

Unes 60.000 persones ja han visitat l’exposició ‘Tutankamon’ a l’IDEAL de Barcelona, la mostra digital més gran que s’ha fet mai sobre l’antic Egipte, que es estarà oberta fins al febrer del 2024. Inclou un viatge al metavers del descobriment de la sumptuosa tomba

EQUIP INTERNACIONAL
En la producció de les diverses sales hi han intervingut més d’un centenar de professionals d’arreu del món

Més que el tradicional plaer de la contemplació, la visita a l’exposició Tutankamon, a l’IDEAL Centre d’Arts Digitals de Barcelona, ofereix un esclat de sensacions viscudes gràcies a l’experiència immersiva. La mostra, que es va veure a Madrid fins a començament d’estiu, va ser la més visitada a l’Estat espanyol aquest any, amb més de 300.000 visitants. Des de mitjans setembre, aquest muntatge, que és una coproducció de l’empresa catalana Layers of Reality, ofereix a Barcelona l’experiència immersiva que transporta el visitant tres mil·lennis enrere, als temples, tresors i secrets de l’antic Egipte i a la figura del faraó Tutankamon a través de les tecnologies de la realitat virtual i el metavers. Fins ara, ja han passat per l’IDEAL unes 60.000 persones. Qui encara no l’hagi vist, té temps fins al febrer del 2024 (la data exacta no està tancada, però l’organització ha confirmat que romandrà oberta fins més enllà del gener).

La mostra a la capital catalana ha arribat amb una novetat important, que no es va poder veure a Madrid: un viatge al metavers del descobriment de la tomba de l’anomenat Faraó Nen (va pujar al tron als 9 anys i va morir jove, deu anys després). Va ser el novembre del 1922 quan Howard Carter va descobrir la sumptuosa tomba de Tutankamon, però fins uns mesos després, el 6 de febrer del 1923, no s’hi va poder accedir. Aquest any, doncs, ha fet cent anys. Al metavers de l’IDEAL s’hi accedeix en grups, i cada participant pren l’aspecte físic de l’arqueòleg, amb el característic bigot. La nova experiència porta el visitant en un viatge en el temps, acompanyat amb la resta de persones que transiten pel mateix espai, per poder literalment caminar per la Vall dels Reis l’any 1922. Abans d’arribar-hi, poden transitar pel metavers del seu campament i baixar al mausoleu ple de riqueses fossilitzades. “Conjuntament amb altres persones, podeu caminar per la tomba de Tutankamon, caminar per la tenda de Howard Carter a la Vall dels Reis i tocar el seu gramòfon”, segons va explicar el director de l’IDEAL, Jordi Sellas, en la presentació de la mostra. Per a ell, l’experiència és pràcticament màgia. El recorregut no és mera contemplació, és vivència, amb tot un munt de sensacions que s’apropen a aquella fascinació que devia sentir l’arqueòleg en descobrir i, sobretot, en entrar a la tomba, gairebé intacta, del petit rei. Les eines tecnològiques emprades han donat bon resultat: l’exposició ha guanyat tres Telly Awards, uns dels premis internacionals més prestigiosos dedicats a l’audiovisual, que n’ha destacat la innovació en les categories de nous formats audiovisuals.

REAL I VIRTUAL

A banda del metavers, a l’exposició també hi ha una sala immersiva que projecta un audiovisual 360° sobre el faraó –de gairebé mitja hora de durada– amb el terra i totes les parets folrades amb pantalles, que mostren alguns dels misteris d’aquella civilització. I tot un recorregut de sales on es poden visitar tresors, sarcòfags i molts elements identificatius d’aquella civilització del Nil. De fet, al muntatge de l’Ideal també s’hi exposen objectes originals de l’Antic Egipte cedits per col·leccions privades, uns objectes que no eren a l’exposició a Madrid. I a la porta d’entrada de tot el muntatge, una rèplica d’una màscara funerària de Tutankamon. L’original es troba al Museu Egipci del Caire, i és una de les peces més emblemàtiques descobertes a la seva tomba de la Valls dels Reis. Cobria la mòmia del jove Tutankamon i està feta en or (gairebé 11 quilos), lapislàtzuli i pasta vítria. Hi ha un altre atractiu per als amants de la realitat virtual, en aquest cas el que transporta el visitant a l’interior de la tomba de Tutankamon i participa en el seu trànsit a l’inframon.

Tutankamon, l’experiència immersiva es presenta en català amb textos en castellà i anglès a les diverses sales expositives. La veu del faraó va guiant els visitants a través dels diversos espais, especialment en el muntatge audiovisual de la sala immersiva. Per escollir la veu de Tutankamon en la seva versió en català, l’Ideal ha apostat pel músic, compositor i intèrpret Cesc Triquell. “L’artista posa la veu a un home jove, com era Tutankamon en el moment de la seva mort, amb tota la sensibilitat i l’energia que també mostra sobre els escenaris”, explica l’organització.

En la producció de les diverses sales de la que és l’exposició digital més gran que s’ha fet mai sobre l’antic Egipte hi han intervingut més d’un centenar de professionals d’arreu del món, entre els quals destaca l’estudi Sila Sveta, en la pel·lícula immersiva i la pel·lícula de realitat virtual 360º. La curadoria de l’exposició ha anat a càrrec de l’historiador i periodista Nacho Ares i està previst que l’any vinent, un cop clausurada a Barcelona, s’estreni a Viena, Hamburg, Munic, Tel-Aviv i Stuttgart.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor