Un Nadal ple de monstres
En una lluita de tradicions, qui guanyaria: el tió, el pessebre, els Reis Mags i el Pare Noel o tot de monstres, fades, dracs i fantasmes? Avui apostem pels segons...
L’AMIC INVISIBLE
El text d’Antoine Dole i les il·lustracions de Bruno Salamone proposen un quart llibre amb el monstre de l’armariAMENAÇADES
Les criatures fantàstiques van ser fonamentals per comprendre’ns, però es veuen amenaçades per la vida modernaMÉS HARRY POTTER
El món màgic de Harry Potter, creat ara fa vint-i-cinc anys per J. K. Rowling, té un nou llibre que incorpora tot de detalls per als fansEL MISTERI DE LA MORT
Un llibre dedicat als fantasmes vol respondre preguntes com ara què passa després de morir i si hi ha un més enllàEl Nadal és època de pessebres, és a dir, de pastorets, naixements, molsa, farina emulant la neu damunt de muntanyes de suro, Reis Mags i, també, del tió i el Pare Noel. Aquest any, però, sortint del guió més previsible, també pot ser un moment per als monstres, els dracs, els fantasmes, les fades i, fins i tot, alguns vampirs, infantils i simpàtics.
Alguns parteixen de les llegendes clàssiques i d’altres de la imaginació més divertida i creativa de diferents autors. Us oferim un recorregut per algunes de les novetats literàries, ideals per regalar durant les festes nadalenques, centrades en aquesta constel·lació de personatges fantàstics i, de vegades, terrorífics.
Comencem per El gran llibre de l’imaginari fantàstic català, amb textos de Joan de Déu Prats i il·lustracions de Maria Padilla. Està publicat per Comanegra en edició de luxe, gran format i tapa dura, i té 253 pàgines i un preu de 31 euros.
Aquest llibre, que forma part d’una col·lecció en què ja s’han publicat els títols El gran llibre de les bruixes catalanes i El gran llibre dels exploradors catalans, amb els mateixos autors i format, mostra tota la mitologia, les llegendes i el saber popular català, amb criatures, indrets, bruixes i dimonis. Perquè l’imaginari dels Països Catalans està poblat de bruixes, dimonis i criatures fantàstiques que viuen amagats en espais mítics. Nyítols, marfantos, barrumbos i xiribelles; el Butoni, la Molsosa, el bocarrot i el dimoni Cucarell: són éssers minúsculs i invisibles a l’ull humà, o bé gegants i ogres terrorífics, o esperits de les boscúries, i també fetilleres perseguides, creadors de nous sabers i diables malintencionats.
La riquesa folklòrica de les terres catalanes és molt extensa. Aquest llibre, amb una prosa amable i amena, com és habitual en Joan de Déu Prats, i unes molt destacables il·lustracions de Maria Padilla, recull i mostra les característiques de més de cent éssers extraordinaris que vagaregen per les pàgines i ens recorden com les històries locals i els somnis de la comunitat són la base de la nostra societat.
Els dos autors recorren el país a la recerca d’espais reals, extints i de faula per narrar-nos les vides i extravagàncies dels éssers fantàstics que habitaven i encara habiten les nostres terres. I els veiem representats gràcies a les il·lustracions d’una artista que desplega aquí tot el seu potencial. Joan de Déu Prats i Maria Padilla fa deu anys que investiguen quines són les nostres arrels i les nostres llegendes, i aquesta obra és la culminació d’una feina que hem vist desenvolupar-se durant l’última dècada en els dos títols ja citats i, també, a El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya, que va rebre de manera molt merescuda el Premi Junceda d’Il·lustració.
Les criatures fantàstiques que van ser fonamentals per comprendre’ns perviuen en el nostre inconscient, però es veuen constantment amenaçades pels ritmes de la vida moderna. El gran llibre de l’imaginari fantàstic català fa que no les oblidem i que, a través de la lectura, gaudim recordant-les. Un senyor llibrot.
Un altre dels llibres en edició de luxe d’aquest Nadal, aquest amb una mitologia inventada però que té milions de seguidors, és una afegit més a la nissaga de Harry Potter, creada per J.K. Rowling i que ja té vint-i-cinc anys d’història, milions de lectors i de diners per a l’autora.
L’almanac de bruixeria de Harry Potter parteix de textos de la famosa autora i ha estat il·lustrat per Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold i Tomislav Tomic. L’ha publicat Empúries, amb traducció de Queralt Vila, té 208 pàgines i val 29,95 euros.
És un complement del Món Màgic de Harry Potter, totalment il·lustrat, que ofereix informacions de les set novel·les, amb indrets màgics, la ciència de les varetes, bèsties fantàstiques, bruixots i bruixes... Des del Barret que Tria fins als encanteris, en aquest almanac hi trobareu de tot.
Una bona introducció per als que acabin de conèixer el món de Hogwarts però, també, una bona col·lecció de secrets i detalls per als lectors, fans i experts de l’obra de Rowling.
Abandonant durant unes quantes ratlles el format de luxe i anant al format habitual d’àlbum il·lustrat, el següent títol és Mala fama, escrit per la novel·lista i traductora Bel Olid i il·lustrat per Naida Mazzenga. L’ha publicat Combel, té 40 pàgines i un preu de 15,90 euros.
L’obra, amb pàgines desplegables, presenta una visió de tot de personatges als quals els contes han donat mala fama. Els coneixem de veritat? Amb aquest llibre sabrem com és en realitat la vida dels llops, on viuen les aranyes, què mengen els taurons i si el cocodril es pot estar gaire temps fora de l’aigua. Una història que juga a construir un conte amb dues veus literàries i que conté dades ben reals que rebaten la mala fama de cadascun dels animals que hi apareixen. Una història d’animals, doncs, però amb un final inesperat.
Tornem al format de llibre de luxe, en aquest cas amb molt de text i unes il·lustracions molt simpàtiques. Es tracta de Memento Monstrum 2, amb text de Jochen Till i dibuixos de Wiebke Rauers, que ha publicat Baula en traducció catalana d’Abel Carretero, amb 198 pàgines i un preu de 23,50 euros.
L’any passat va aparèixer en català el primer volum de les sorprenents memòries del comte Dràcula. Hi apareixien ell i tot tipus de criatures divertidament horribles: ietis, gegants malvats, homes llop, terrorífics peixos viscosos... En aquest segon llibre repeteixen personatges i plantejament, però també hi ha aventures i monstres nous, com ara un simi gegant i un zombi sense cap. Una lectura molt divertida per compartir amb la canalla.
I ara arriba el torn dels dos llibres més grossos (26,5 x 35,5 cm), Els monstres, amb text de Sébastien Perez, il·lustracions de Stan Manoukian i traducció d’Andrea Puig, i Els dracs, amb text de Cécile Roumiguière, il·lustracions d’Yvan Duque i traducció de Jordi Vidal. Tots dos estan publicats per Baula i tenen 64 pàgines i un preu de 25,50 euros. La mateixa editorial, en el mateix format de luxe i dins L’Enciclopèdia d’Éssers Màgics, ha publicat Les bruixes i Les fades.
Siguin criatures de ficció o fenòmens de circ, els monstres han poblat els somnis i els malsons durant segles. Amb Els monstres es poden conèixer de moltes menes, de mitològics, com ara Medusa i el Hraesvelgr de la mitologia nòrdica, a casos reals d’humans que s’exhibien als circs durant el segle XIX. A més dels monstres de ficció més famosos, naturalment. Aquest volum també recull els atributs de cadascun, les diferents maneres en què poden néixer, els llocs on s’amaguen i, fins i tot, les petjades que deixen en passar. Les il·lustracions de Manoukian són espectaculars, detallistes, fetes a llapis i, la majoria, acolorides i amb tocs d’humor. Un passeig exuberant de bracet de Frankenstein, el monstre del llac Ness, Freddy Krueger, Quasimodo, Moby Dick i, entre molts d’altres, els monstres mecànics i... la intel·ligència artificial.
Abans dels actuals videojocs, pel·lícules i sèries, els dracs ja eren presents a l’imaginari dels somnis des de l’antiguitat. Poderosos i protectors, representen el nostre vincle amb la naturalesa. Malgrat el fet que han canviat amb el pas dels segles i que varien segons els llocs i les cultures, els dracs són el resultat dels nostres temors més foscos i, també, de les nostres més grans esperances. A Els dracs es fa un repàs de les diferents menes: dracs d’aigua, de foc, d’aire, de terra i de boscos, així com del lloc on trobar-los. També s’hi inclou un catàleg de curiositats. Els exemples i textos estan ben treballats, però les il·lustracions són més bàsiques que al llibre dels monstres.
Ara toca parlar de dos títols de la mateixa autora, en format àlbum i amb un contingut més divertit i per a lectors més petits. Comptem!, de la sèrie Juga amb els monstres, i Vlad, el vampir fabulós, en tots dos casos amb text i il·lustracions de Flavia Z. Drago. En el primer cas no consta el traductor i en el segon és Jordi Vidal. Tots dos publicats per Baula, el de Vlad té 40 pàgines i es ven a 15,90 euros i Els monstres té 24 pàgines i costa 12,50 euros.
A Comptem! s’arriba fins al deu a través de diferents monstres, amb una llengua, dues orelles, tres ulls, quatre ales, cinc dents, etcètera, amb unes creacions expressives acompanyades d’un text breu rimat.
L’àlbum del vampir és més elaborat, tant pel que fa al text com a les il·lustracions, amb la història d’un vampir, la seva família, les seves aficions, la seva sensació d’aïllament per ser diferent, la seva amiga Shelley i una magnífica festa dels morts a l’estil mexicà de colofó final.
I ara passem a un nou títol de sèrie, la d’El monstre de l’armari, amb textos d’Antoine Dole i il·lustracions de Bruno Salamone. El quart títol és El monstre de l’armari odia el Nadal, l’ha traduït Palmira Feixas per a Animallibres, té 36 pàgines i un preu de 16,95 euros.
Al monstre de l’armari no li agrada el Nadal. Bé, no és que no li agradi: és que l’odia, no el suporta. Ja se sap que les festes provoquen aquesta dicotomia, els que esperen tot l’any, i amb impaciència, que arribin i els que voldrien amagar-se en un forat sota terra mentre tenen lloc.
Al llibre de Dole i Salomone s’apropen les festes; la mare del nen protagonista ja fa setmanes que li diu que s’ha de portar bé perquè el Pare Noel ho veu tot –fins quan es fomentarà que els més petits se sotmetin de manera temporal i interessada?–. La llista dels regals que demana el nen és tan llarga, que trigarà molt de temps a obrir-los tots. Quina mandra, pensa. I a la tele només fan pel·lícules de Nadal amb molta neu. Una història de l’amic imaginari per a petits lectors que inclou esbossos dels dibuixos de Salamone, sempre tendres.
I acabarem aquest recorregut monstruós amb dos llibres més en format de luxe i que inicien una col·lecció, Criaturas extraordinarias, de l’editorial Lundwerg. Es tracta dels llibres La vida secreta de las hadas, amb text de Sofía Rhei i il·lustracions d’Ana Santos, i La vida secreta de los fantasmas, per a adolescents i adults, amb textos de María Leach i il·lustracions de Berta Llonch. Tenen 136 pàgines i un preu de 22,95 euros.
El dels fantasmes proposa preguntes com ara què passa després de morir? Ens convertim en esperits? Com és el més enllà? Preguntes que ens fem des dels inicis dels temps amb unes respostes que solen dur cap a un mateix lloc –per a determinades persones i tradicions–. Tot i que sigui inexplicable, hi ha alguna cosa, i té a veure amb els fantasmes.
Hi ha hagut investigacions científiques, paranormals, ha estat un entreteniment per a tota mena de curiosos, tot de tradicions s’hi basen... Els fantasmes són un reflex de diferents creences, valors i pors, i la història de la humanitat sembla, segons aquest llibre molt ben il·lustrat, que no es podria explicar sense tot de fantasmes variats.
Pel que fa a La vida secreta de las hadas, les autores demanen als lectors que es deixin endur per la fantasia per descobrir els secrets d’unes criatures fascinants. Com viuen les fades? Quina relació tenen amb els humans? Quines llegendes hi ha sobre elles? Quins costums tenen? On les podem trobar (suposadament)? Quines habilitats i debilitats tenen?... Uns textos ben acompanyats de dibuixos que poden transportar els lectors a un món ple de misteri i màgia.
Esperem que aquest recorregut us hagi inspirat i us hagi obert la gana lectora. De llibres n’hi ha més i de nadals, també n’hi haurà més. Un altre any parlarem dels personatges més tradicionals. Bones festes a tothom!