Llibres

Diorames del ‘Ja t’ho faràs’

Fins fa poc (i durant de 134 capítols), els dissabtes abans del TNV feien Ja t’ho faràs, un programa setmanal presentat per Rafel Vives i dedicat a les manualitats i el bricolatge senzill amb més bona voluntat que bons acabats. L’objectiu era reciclar i distreure. Ara que som en plenes festes de Nadal, en moltes cases hi ha pessebres i en moltes localitats, les tradicionals exposicions de diorames.

L’àlbum que avui recomanem uneix, d’alguna manera, el programa i els diorames, perquè la neerlandesa Karina Schaapman ens ofereix el quart lliurament de les aventures dels ratolins Júlia i Sam –i les desenes d’altres ratolins que els acompanyen–, que viuen en una ciutat construïda amb un nivell de detall digne d’aplaudir en cada pàgina.

Com en els tres àlbums anteriors, a través de la narració de fets quotidians i domèstics que tenen lloc dins dels pisos, a l’escola, a les botigues i, en aquest cas, centrat en les diverses activitats i professions que es desenvolupen al port, inclosa una cursa d’embarcacions, l’autora ofereix una mostra de la seva habilitat per construir espais i personatges.

Schaapman ha dedicat anys a construir i decorar aquest hàbitat, amb capses de cartró i fusta, teles velles i tota mena de materials reciclats (botons, taps d’ampolla, capses de llumins…). Té construïdes més de cent habitacions, passadissos i espais exteriors, ben retratats –fet més important del que sembla– per Allard Bovenberg.

Als textos descriptius i sovint amb diàlegs que acompanyen les fotografies potser no els caldrien els subratllats en majúscules, però són modes que al final sembla que sigui obligat aplicar. Per posar una pega.

La casa dels ratolins al port Autora: Karina Schaapman Fotografies: Allard Bovenberg Traducció: G. De Sterk / M. Espasa Editorial: Blackie Books Pàgines: 68 Preu: 16

Recomanacions a cau d’orella

Tot el que sé de la gent Autor: Jaume Copons Il·lustracions: Guridi Editorial: Combel Pàgines: 30 Preu: 12,90 Tots som iguals en les nostres diferències. Colors d’ulls, nassos grossos o petits... Uns vivim a la ciutat, d’altres a la selva... Un llibre per mostrar la igualtat partint del que ens caracteritza i amb picades d’ullet en forma de Bowie, Grouxo, Cyrano...
Càndid i la resta Text: Fran Pintadera Il·lustracions: Christian Inaraja Traducció: Marta Morros Editorial: Kalandraka Pàgines: 48 Preu: 14 Aquest títol –premi internacional Compostel·la d’àlbums il·lustrats–, com el seu veí, també parla de la diferència i la diversitat, del que ens uneix i del que ens allunya de la resta. Tot a través de les reflexions del Càndid.
Una vegada (i una altra) hi havia Autora: Lucía Serrano Traducció: Mercè Estévez Editorial: Barcanova Pàgines: 96 Preu: 16 Llibre, en format tècnic similar a una enciclopèdia, per descobrir els secrets de 44 contes o personatges clàssics. Una visió divertida dels textos dels germans Grimm, Perrault, Andersen... Molt ben editat, vigilant tots els detalls.
La maleta Text: Núria Parera Il·lustració: María Herguera Editorial: Babulinka Pàgines: 96 Preu: 14,90 A través del recorregut d’una maleta que passa de mà en mà, l’autora ens parla de la història des del 1890 fins al 2011, dels grans moviments socials i polítics, de les migracions. Un text (i unes imatges) que ens empenyen a la reflexió.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor