Megaencreuats

JEP FERRET

Megaencreuats. 1

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1. Si vol arribar a final de mes ha de fer tota mena d’equilibris. Dret a poder practicar, pagant, la marxa enrere. Grava ideal per anar fent via. Prominent a força de braços.

2. Els nerviosos la tenen molt curta. Bona per a l’enemic. Posats a caminar va triar el costat més salvatge de la vida (2 p.). Petit problema de confiança. Un clau en la intimitat d’una esquerda.

3. Se’n van de la Molina per fer la mona. Fregat i refregat. En Lluís, amb aires de somiatruites. Captivador a la gran Barcelona. Surt del melonar per anar a viure al bosc.

4. Austers a la bona de Déu. Saüc per donar i per vendre. Si fa volar coloms es queda sense la parentela. Amb aires de cervesa processada. 360 graus al sol.

5. Cor d’escarxofa. Més en cos que no pas en ànima. Una vegada cada 100 anys. Inseparable per qüestions fraternals. La mateixa quantitat de militants que de manifestants.

6. Serà generosa. Inofensius entre dues erupcions. Presa de mesures superficial. Observo les destrosses d’un tifó. Regió oceànica.

7. Gra al cul de l’amo. Verge santa, quina guipuscoana! Vistes des del castell d’Eramprunyà. Energia nuclear embotellada al Vell Continent.

8. El joc de mancala d’en Nicolau Alegret. Estampa i rodolí a favor del meu padrí. En el nom d’un mossèn extasiat al cim del Canigó. Sensibles de tot cor. Amagatall entre les branques. El seu regne no és d’aquest món. 9. Vint-i-quatre hores de recules. No reacciona ni davant la professora de química. Dura de mala manera. Paraules de Romànov. Apunyalat per l’esquena. Llet coagulada amb aromes de Montserrat.

10. Ressona pel Penedès. Registres d’antiguitat. Pioner a l’hora de vendre’s per un plat de llenties. Ample a dreta i esquerra. Perjudicada per culpa d’un revolt massa tancat. Alguna cosa més que el desert de Namib.

11. Remordiments provocats per una fartanera de carquinyolis. Cilindre blanc com la cera. Combustió total, però només a mitges. El vedell d’or en persona. Decímetre cúbic d’aigua del Carme. Un pèl recargolat.

12. S’ajunten per improvisar. Com un peix al rostoll. Punt de connexió entre el moviment punk i un galliner. Partidari de conjugar els verbs copulatius en públic. Tot indica que acabarà fent tac. Tanca el cercle.

13. Un plaer, sobretot entre les cames. De tots colors. Té una força mitològica. La verge del Pilar quan tenia 5 anys. A cegues.

14. Els patges fugen dels peatges. Tresor enterrat sota un munt de corrupteles. Demostrar que qui té boca s’equivoca. Situat en el temps dels homes de Cromanyó. Trinco-trinco en contra. El Miqueló i l’Eulogi no les tenen.

15. Convertir el rei de la selva en un simple súbdit. Sistemes òptics dels televisors. Guardades al fons d’un mapa. Aires condicionats per la música.

16. Demanar en el mal sentit. Percebre amb molta sensibilitat. Suïn la cansalada a l’antiga. Petit, petit com en John petit quan balla. De cara al vent i amb els braços encreuats.

17. Col·lectiu d’europeus engalipats. En boca de tothom. Maniobra passada per aigua. Sord a classe de llengua. Els cerimonials dels detritus. Quin soldat, quin tros de mula!

18. El serial embolicat de Terra Santa. Dolç sense succedanis. Lladre trossejat a cops de falç. Benvolgut Ramon Llull. El niuet que conclou l’estadi prematrimonial. Fa la cabra per la cara.

19. Davant dels nassos. Tocar-se d’una forma inhumana. La salsa obliga a remenar-lo de primera. Els limfòcits i els diplococs les tenen al mateix lloc. Ha passat a pitjor vida. Entre cistellers està molt en voga.

20. Poeta homèric. Ensenyar les parts del cos a classe d’anatomia. Com tants d’altres, l’any 1979 se’n va anar a Basilea a fer fortuna. Un vestit de nit que demana batalla, tingueu-ho en compte. El mateix barri de Vallromanes que d’Hostalric.

21. Fer córrer l’aire. Darrere d’ell, i al marge de les colonoscòpies, es van començar a estudiar els forats negres. Carnisser les 24 hores del dia. Mesura de gra, i de cereal mudadís.

22. Mapa de contorns indefinits. L’airet, l’airet, l’airet de la matinada. Inversos esquenadrets d’Ogassa. Els baixos d’una pesolera. A Badalona estan girades. Net i polit a flor de pell.

23. Queixal ideal per fer el fatxenda. Escorcollat com qui no vol la cosa. Lligall de flors a punt a punt de començar a fer pudor. Espaiós al voltant de la plaça de la Mercè. Xop de tant remenar la Tamara. Un abric com unes hòsties.

24. Riu fora de mare. Obligació moral molt creativa. Sempre ho va tenir molt clar, el sur también existe. Cuca de llum a mitja nit. Encara no té el batxillerat, fa molt d’esport.

25. Més clar que l’aigua clara. Exportadora de missals a les valls d’Andorra. Tancada per culpa d’uns pèssims oracles. El joc de tapar forats. La novena de Beethoven.

26. Passerell al volant. No diu res, que hi ha moltes mosques. De més a més durant la cavalcada. A la vora d’una part del cos de la copropietària. Venerable a l’ermita.

27. Fan espeternecs. Lleó que en un moment donat el cos li va demanar guerra i pau. La filla més dolça de Billy Wilder. Amb molt de fàstic, oi? Seca i arrugada, d’allò més pecaminosa.

28. Converteixen el poeta en un profeta. Humil a cal Cuixart. La maleïda fletxa del temps, que no s’atura. Segueix els passos del seu amo. Angúnies camí de Mallorca. Indefens davant del voyeur.

29. Macarró difícil de digerir. Ho té clar, si més no per fora. Feina a fer a les tavernes del port. Deixar anar unes partícules de nassos. Cinta al marge de la roba.

30. Un munt de brasileres remenant el cul. Filigrana a favor de Mahoma. Editor de mapamundis de Bilbao. Com pa i mel i com l’anell al dit. Bifurcació mental. Tall rodó de porc.

31. Peix gros de Mequinensa. Han dit moltes mentides, ho duen escrit a la cara. Dites reciclades per fomentar l’avorriment. A través d’una transferència de líquid. Capitalista en el mal sentit.

32. Sense testimonis. Enfonsada després d’haver-s’ho jugat tot a la carta més alta. Cefalàlgia de mal aparcar. Màquina de vapor plena de gent.

VERTICALS

1. Mocadors al marge dels constipats. Lluita contra els mals de l’aviació. Canviar d’estat civil des d’una òptica molt masculina.

2. Treballés en benefici de la coherència. Ui, ui, aquest primat trabuca la iaia! Regió fotovoltaica de Kosovo. Homes que han sortit de casa sense una muda. Centre comercial a la vora de la mar salada. Escórrer-se sempre pel mateix lloc.

3. Surten de càmping. Polposes al regne animal. Ni freda ni calenta, com una mena d’emparedat. Disc digne d’una estrella. Dinerons per a l’entrada d’un calefactor.

4. Alineada a la fila dels tocats de l’ala. Entretenir la qüestió amb un cert interès. Pendent del cor d’un acreditat entabanador. És quan dormo que hi veig clar. Mèdium fora del seu medi.

5. El carnívor que esvalota tot el ramat. Quin estómac, ve directament de l’antiga Troia! Magatzem de sorra. Un traguet de vi per descansar del xerrac. La mare dels ous de la reproducció animal.

6. Estrena bufanda. Què voleu que us digui, no ho acaba de veure clar. Libar sense obrir la boca. Concentració de missatgers a l’atur. Els millors anys de la cultura minera (3 p.). De veritat i de mentida.

7. Concordant a classe de música. Terriblement selvàtica a la cuina dels pebrots. 10 quilòmetres de cua. De la mateixa època que el bo d’en J.M. Puyal.

8. Entre lletraferits es fan costat. Executar la pitjor sentència. Impost capaç de posar fi a qualsevol iniciativa. Furioses per culpa d’un desgavell seriós. Maleters d’estar per casa. A recer del Sol que brilla darrere les muntanyes. 9. De Calaf a Sicília evidenciant problemes de comunicació. No ho dubteu pas, han sortit de mare. Tallers desordenats amb una paleta. És possessiu, molt plural i de segona.

10. Descoordinat a cal metge i al camp de batalla. Ben bé igual que la Gemma Mengual. Surten d’Esterri i entren a Ripoll. Radi d’acció del proveïdor de patates. Major o menor, surt de nit i titil·la.

S11. Tercera i quarta part d’un curset. Feta servir com era de costum en temps de Pompeu Fabra. Genoll de porc estofat a la Garrotxa. És al·lucinant, també poden ser comestibles i tòxiques mortals. A la llum d’una secta.

12. Tal com deia Hipòcrates. Peces del puzle. Un pòquer que fa por. Quedar-se garratibat davant d’un esparver. A favor d’una mort prematura. Doctor vestit de curt.

13. Directament del mar del canal 33. Estrella de l’NBA amb males arts. Un petit fragment del Lazarillo de Tormes. Tard o d’hora rebrà la darrera estocada. Partidari de la reina de Sabà.

14. Una erra de Tísner, feu el favor. Per als berlinesos tenen tot un altre sentit. Durant el ric estiu bufa de matinada. Pares i fills d’Ivan el Terrible. Universitat Catalana de Prada de Conflent. Pengim-penjam com una fulla de parra. Es toquen durant el triàsic.

15. Associació de legionaris ullerosos. Molt de múscul a la taula i al llit. Si te’l donessin mastegat no s’acabaria d’entendre. Quelcom dit onsevulga de bell antuvi. Vivers de fines herbes. Principi nitrogenat.

16. En teoria no és una mala pràctica. Alguna cosa més que professora de biologia. Prou rústec com per infiltrar-se entre geperudes. Ració de moixernons. Graonada que cal pujar per arribar a Mart. A parer del notari és l’estranya taca d’un pèssim atac.

17. Agafen moral per poder parlar de càncer. La millor època per veure culminats els Pirineus. Resolutiu i amb iniciativa pròpia. Futbolistes a banda i banda. Eduard I d’Anglaterra.

18. Garbellada sota la pols de l’era. Patró a cavall de Lleida i Badalona. Filòsofs d’amors platònics. Corrosiva com el rei de la vinagreta. 19. Encreuat més o menys com aquest llamp de mots encreuats. Graduat en qüestions harmòniques. Veient com torna no és estrany que vagi reptant. L’Ida i la Cleo s’han ajuntat i han tingut un fill, enhorabona.

20. Subvenciono les festes dels bons estudiants. Trec suc d’un bon parell de tetes. Fer l’última pentinada del trimestre. Secs i ressecs sota la tempesta. Un de tants a les ribes del Mekong. Italià de cos deforme.

21. Anar bé pel desgavell de les riades. La ciutat de tots els txecoslovacs. Amb un cert aire de Castafiore, Bianca Castafiore. A mitges pel que fa a l’operació biquini. Notaven les vibracions del timpà. En Pep fuig de la Pepa.

22. Cap de llom. Acte popular a les instal·lacions del Romea. Curs d’enologia als llacs de Covadonga. Amanida, bistec i gelat abans de tornar a la feina. El final de la història. Embussos tipus coll d’ampolla. Curt a simple vista.

23. La part més arenosa dels tuaregs. Més morts que vius. Cada vegada hi ha menys gent que s’hi mulli el cul. Treballar per aconseguir diners. Branques i fulles fins a fer-ne un gra massa.

24. Una bona solució. Envoltats de gallines i amb molt de camp per córrer. Fet i deixat estar. Si no és un home de concert tal vegada farà un bon caparràs. El Sr. Bean.

25. Proa i popa del Titànic. Torna a aigualir la festa als esquiadors. Col·lega de cara a la paret. Posada en mans dels setze jutges. Interlocutor amb aires telefònics.

26. Indeterminat a classe de matemàtiques. Un intermediari de paraula. S’ha deixat corrompre i encara no s’ho pot creure. Mol·lusc adherit a un bacallaner italià.

27. Escollit per eixerit. Fer-ne de tots colors amb una barreja de nitrat. El nostre estimat Alí. Suborni a base de pa amb tomàquet. De fora vingueren i de casa el tragueren. Cinquanta-un calamars a la romana.

28. Si no és a la planxa fa panxa. Una grandíssima divisió, però en miniatura. Complicacions a ca l’oncòleg. Bufa, quin tros de gallega! Experts en la llengua d’Homer.

29. Període de temps que ha fet història. Afegeixi una part de la consumició. Ambaixadors de la Meca a les valls d’Andorra. Habitatge d’obreres a Vilabella. Li ha quedat clar, el que importa és participar. Una del matí. 30. Caldo revellit a la bota del racó, (2p). Els primers passos en el món de les lletres. Cap de taula durant un homenatge a Júpiter. Hongaresos vestits amb la roba de l’avi. Més buit que un poeta sense sentit figurat.

31. Mitja patata incrustada al cul d’un acròbata. WhatsApp de l’any de la picor. Directament d’un cau de mocs. Els celíacs el troben d’allò més intolerable. Remenat d’ànec que fa molt mala cara. Tanquen el magazín obrint un interrogant.

32. Assentament d’homo sapiens al cor del Llenguadoc. Operació de neteja. Abric mariner en terra ferma. La dona de la guitarra.

Solucions a La República de la setmana vinent

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor