Megaencreuats

JEP FERRET

Megaencreuats. 4

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1. La banca hi guanya, (3 p.). Radi d’acció d’una peixatera de Nassau. Atreure amb un horrible residu, com les mofetes. Fruit sec que apareix de Taiwan a Cardedeu.

2. Just al mig de l’espai que deixen les preposicions. Pobre Manoli, sembla un xicot. Un home de la posició d’en Pompeu Fabra. Ha fet un gran sacrifici, a veure qui el reconeix. Boca d’infern.

3. Ració de lioneses. La llibreria més llarga de totes les que es fan i es desfan. Una planta que acaba al revés. Trista, poètica i de Bierville. Al servei de tothom.

4. Ells no ho dirien mai, però són uns pixapolits. Tard o d’hora tornarà al Born. El màxim d’escanyolida. La Moreneta quan tenia 5 anys. Fan el préssec.

5. La corda fluixa. Homo sapiens establert a la vora del Nil. Converteix un milhomes en una cuca de forat. Aixequeu el cul, que encara ens queden dues hores de camí! (2 p.). El zum-zum que fa la impressora.

6. Competidora del tabac a l’hora de fer malbé els pulmons. Embrutada per dins més que no pas per fora. Gronxar la Maria del Mar Bonet i la relíquia d’en Joan Alcover. Totalment distrets, no sigueu badocs. Si estan d’esquena poden fer dolenteries.

7. 49 calamars a la romana. Porcs amb ganes de fer el porquet. Veterà en l’art de buscar parella. Tren descarrilat al fons d’un torrent. Maltractar en Llàtzer. Verge i avorrit com el rei Alfons.

8. Rapinyaire en el mal sentit. Llaurada a mitges. Emigració massiva de can Faraó. Una partida que sempre s’acaba a trets. Ni blanc ni negre, ni carn ni peix. La tenim entre mans.

9. Estadi intermedi d’una malaltia. Motorista que fa volar paquets. La terra tremola i ell se’n va a treballar. Amb una bona pista d’aterratge de calbots.

10. En poques paraules, de nyigui-nyogui. Font de moscatell. Cartutx de tinta en remull. Carta rebuda amb cara de pòquer. Producte que, a més a més de lletós, és dins dels profilàctics. Sempre surten en un pensament.

11. El primer gemec de l’infant Bonaventura Carles Aribau. Vincle entre grandíssims desconeguts. Mercader a l’antiga. Carregada d’anions i cations a classe de química. Primeres claus de taekwondo.

12. El cabal del riu. Acolorida de braços a ca l’ornitòleg. Camins fressats a força d’aigua de pluja. Jocs de pistes a la reserva índia. Nits a la vora del Sena.

13. Idònia per a un curs de captaire. Banda sonora de Nova Orleans. Què dius, què dius, una trompeta a cau d’orella? Senyalar on viu una varietat de caribú damunt del mapa. Ens surt del cor. Caram, això no és pas de coure!

14. Escanyen el lector. La pell dels dermatòlegs. Un cas com un cabàs. La planta preferida de sastres i costureres. Relació efímera com el paper de vàter. Si el deixem amb un pam de nas no el coneixerà ningú.

15. Fi com una tela d’aranya. Amb aires de patata fregida. Molt pròpies de la mare que els va parir. Marca de la casa, sobretot a la del coiot. La primera i l’última de l’alfabet.

16. Pau i tranquil·litat al voltant de Buda. Dolors més o menys generalitzats. Repartit amb molt de compte. En metàl·lic, ja hi podeu comptar. Sobreviuen gràcies al boca a boca.

17. Si digereix un elefant la gent gran la confondrà amb un barret. Un gran comportament. Prou intel·ligent com per aprendre idiomes. Patacades sobre rodes. Una vegada arreglat l’estàrter ara s’hauria d’arreglar el tub d’escapament.

18. Infiltrar a la matèria gris. Tot ho cura, més o menys com l’aigua del Carme. El somni de remenar merda. Príncep encantat, si més no de tenir petroli. Quan s’acosta Sant Jordi comencen a tremolar.

19. Vocal eufòrica. Treballadora del tèxtil que fa una sesta meravellosa. Bruixes a punt d’arrencar el vol. No tenen la capacitat de fer-se sentir. Un nus esgarrifós.

20. Fa tuf de vanitós i petulant. Devorador de paelles al passeig de Gràcia. Perseverant a classe de matemàtiques. Sense greixos, sucres ni toxines, quin avorriment! La flaca d’en Quim.

21. Desmentir la negació. Dura com una porta que dona a la Rambla. A orelles d’algú són extraordinaris. Ja ho deia La Pasionaria, no passaran!

22. Les males herbes que desconcerten el pagès. Durant un bombardeig es fan costat. Enginyers obtusos d’Ulldecona. Company de xufles. Arcàngel visible del Garraf a Elx. Camp a través amb peus d’atleta.

23. Acètica al marge de qüestions morals. Català establert a l’illa de Sardenya. Prou pastosa com per fer orelles de marxant. Terriblement tarada per culpa d’uns rosegadors. El reflex d’una casa molt acollidora. Obren la garjola.

24. Operaris ben arrodonits. Furtada a la fàbrica de draps. Acadèmia partidària de la Ñ. Aigua salada en moviment. Element que fa cel·lulitis.

25. El cel a través del mirall. Pixar-se amb una sorneria esgarrifosa. Al voltant d’una bona paella. La flor i la nata dels baixos fons. La pitjor resposta davant un crit de desesperació.

26. Central nuclear. Segurament també tindrà alguna brusa. Sardanistes arrítmics de Tona. Declivi d’una papallona. La força de les masses. Estofar un quilo de peres amb garnatxa.

27. Els inicis de la Nova Cançó a estudi. Bars i restaurants vistos des de fora. Llenya en acció. Família peluda fins al moll de l’os. El cor de l’àngel.

28. Sector ortopèdic que té cura dels peus. Soluciono els problemes de baixa tensió. Lladre ple de baves. Posar fil a l’agulla en el sector electromagnètic. Nobles addictes al te. La Mariona, una noia trastocada.

29. Croates adaptats a la ramaderia ornitològica. Com un cervell dividit en quatre parts. Ocellaires alacaiguts de Centelles. Sagrada per amor a l’art. Propensos a deixar-se encomanar brots de còlera.

30. Atac de lumbago. Acomodada a còpia de resignació. Un xiquet que s’està entre Vilabertran i Olot. Viu com un rei vivint de la caça. Aturat a la porteria. Entre acadèmics es toquen.

31. Element amb una gran anomalia. Ja cal que funcionin perquè no podreu reclamar. El tribut que unes obreres ofereixen a la reina. L’estat del benestar, sobretot en companyia. Pedrota al voltant del municipi.

32. La desfeta dels califats ho ha deixat tot ple de chapapote. Maionesa, quètxup i mal de ventre (2 p.). Pinces agafades pels pèls. Mamífers típics de Kenya i Tanzània.

VERTICALS

1. El seu regne no és d’aquest món. Caminets subfluvials. Prou golafre com per cruspir-se’t de viu en viu. Cinc minuts a la boca i tota la vida als mixelins.

2. Una copeta de matafaluga. Punt flac de la cavalleria. El nom de pila de Napoleó. Amor sense efectes secundaris. El pas de la història.

3. Sonets reescrits a ritme de rock. El gallet ha fet testament. Tal vegada és l’autèntic motiu que va convertir en Salvador Seguí en el Noi del Sucre. Estossinada a cops de glavi. Quin parell, fan el tifa i maten el xèrif.

4. Entren a l’escola per fer una amanida. Té el mal costum de caure com una bomba. Operari del mateix ram que la Balanguera. Entrar a palau per la porta falsa. La mar de moguda.

5. Un gran partit de futbol. L’esglesiola romànica que complica tot el temari. Perdut entre dos aires. En Titafluixa, el Gruixut i la Viudanegra. Secció antediluviana de l’Ajuntament.

6. Ni l’alcaldessa, ni la secretària, ni la interventora, la vocal de Tremp. Fer com qui sent ploure. Pujar sense fer soroll. Abolicionista d’estat. Metgessa que enterra tots els pacients. Camp base del Taga i dels Torreneules.

7. Company d’aventures d’en Huckleberry Finn. S’alternen per fer un congre. Amb dos dits de front. Converses en freqüència modulada. Sopa de sèpia universal.

8. A mesura que va arribant l’estiu es van tornant més acollidors. Raig de benzina. Professional de les cartes. Descendents que només podem conèixer de passada. Mostra evident que en Ricard Bofill ha fet teatre.

9. Una barreja de cola, paraula de gitano. Eixamplar les fronteres de la mitja lluna. Posar preu durant un inventari farmacèutic. Un mugró tal com l’hem conegut.

10. Dia internacional de l’escudella i carn d’olla. Ni tònica ni a Centelles. En tres paraules, ignorant, tossut i sobrecarregat. Navegar mirant el cel ennuvolat. Fòbies personals i intransferibles.

11. Sa i estalvi a l’entrada del bordell. Repel·leix les abelles per prendre’ls la mel. Edificada a les nostres espatlles. Quantitats d’ostres en mal estat. Còccix camí de Betlem.

12. Vestit segons les darrers tendències, amb tres peces. Quan és major sempre està en peu de guerra. Sucursal buida. La nostra estimada Rosario. El pont dels jueus. Cua d’esquirol.

13. Obre l’habitació sense fer soroll. Els serveis de neteja s’hi connecten en tres fases. De Troia a Ítaca passant pels llits de Circe i Calipso. Mandioca vinguda d’Amèrica. Acollits en clau política.

14. Caucàsica passada de moda. Entren al país per poder fer un parxís. Diabòlic i traïdor, per fidel que no quedi! Monedes de col·leccionista. Anys i panys a partir de zero. Orella de vímet.

15. És imberbe i comença a fer mecànica. La mitosi de la reproducció sexual. Desinfectada a cops de pinzell. Doblegar en cos i ànima. Tort a base d’aromes de Montserrat. Desembocadura del Ter.

16. Un qüestionari de nota. Neta i pura, però mal afinada. Barroer com sempre. Amb la llum del seu mirar ha omplert la meva vida. Coincidències entre Bogotà i Vallfogona.

17. D’acord, visitarem el centre històric de Hèlsinki. Trinco-trinco a través del banc. L’espeleòleg i el novel·lista les tenen al mateix lloc. Quinze o vint anys entre betum. Constructor de vedells d’or. Mentides que també corren per les altes esferes.

18. El rovell de l’ou. Com una fera amb fil musical incorporat. El valor de les vestimentes. Modalitat confusa d’una afàsia. Closca de llagosta.

19. El múscul que tenen tots els bessons dels fills únics. Tumefacció de pronòstic reservat. Esvoranc al mig de la muralla. Incapaces de remenar la cua. La tia Maria el té com a marit, i es diu Antonio.

20. Així de bàsic, estimat Watson. Fer la multiplicació dels galls i les gallines. Amoïnós de mala manera, quina cosa més funesta! Cavallot sense complexos. És del tot necessari tirar cap amunt.

21. Professors amb facultats per dirigir. Un activista en contra del gluten, un intolerant. Marisc fora del mar. Una nit ben esbojarrada. Esdevenir una mena de ratoners. Marxa de l’esplai per fer lloc.

22. Unió de gastrònoms insípids. Aigua per un tub. Els pica i es rasquen, que ronyoses! Defunció durant l’operació tornada. A través de les muses d’un període faraònic.

23. La porta de l’infern. Anar de cap a l’aigua. Va sobre rodes tocant, retocant, el cornetí. Queixalada a taula. Mineral utilitzat per fer pólvora. Increment d’energia potencial.

24. Prosperitat de butxaca. Alguna cosa o altra deu fer. Víctima col·lateral de l’ira bolxevic. Aspecte exterior de la ultradreta. Cegues de tant llegir poesia.

25. Bufar a força de braços. Punt per punt sense passar-se de la ratlla. Fa olor de socarrim a l’antiga Roma. Directament de la gola del llop.

26. S’ajunten amb orfes i perden les formes. Xiqueta a bord d’un catamarà. Aïllats per culpa d’un terrible solista. Roncs més morts que vius. Verdós per dins i rubicund per fora. Organització d’amants mandrosos.

27. Com si sortissin de la capsa. Apetitós a mesura que es va desembolicant. El vailet el va fer servir per buidar un ull a la vaca d’en Maragall. Com un flam davant del ball d’un mulater. De massa en el món de la química. Cueta pelada de gamba.

28. Ara sí, però ara no. Droga lliure de qualsevol mal. Endarrerides a l’hora d’afluixar la mosca. Comissura petonera. Estrella emergent de l’NBA.

29. Mamífer pelut i caragirat. Irregular a classe de triangulació. Subalternes d’un camp de maduixeres. Viatge al centre de la terra. Tan ximplets com un fill de Dostoievski.

30. Col·lecció de mapes africans. Musculada darrere d’un dorsal. Anar a cal jutge a parlar de les trifulgues tàtares. Tibats com un rave. A la tercera va la tercera.

31. L’últim rastre del caganer. Susceptibles d’anar a cal traumatòleg. De cara a un mercat de segona. Veïna de Tremp. Els seus problemes haurien de tenir una fàcil solució. La noia d’un gitano eminent.

32. És un desgraciat, com el comte d’Urgell. Retalls de roba que brillen per la seva absència. Ni rom, ni whisky, ni vodka, ella prefereix ginebra. Males llengües diuen que poden ser simultanis.

Solucions a La República de la setmana vinent

Solucions de la setmana anterior

HORITZONTALS: 1. Foc de camp. Grocs. Gonococ. Capciosa. 2. Aquí. Ouater. Poètic. Rosses. Ronyós. 3. Luteci. Canapè. Raptades. Vapors. Lt. 4. Ce. Tanka. Closcar. Aveteda. Rebedor. 5. Orfeó. Arrels. Octava. Etèries. Resa. 6. N. Astúries. Tpr. Apilar. Limfàtic. G. 7. Sot. Isa. Cara a cara. Arabisme. Orada. 8. Discutir. Edi. Tarada. Actores. Mel. 9. Soga. Reverberar. Crocant. Dinades. 10. Arable. Embús. Mofaires. Ibers. Eric. 11. Na. Airosa. Locutora. Lèmurs. Ensota. 12. Granger. Dalla. Il. Daixò. Atalls. Jn. 13. U. Censatari. Ranking. Urdú. Llaurat. 14. Elisi. Tr. Etòlia. Carca. Ulema. Aero. 15. Jud. Cisada. Sextet. Aularis. Dard. N. 16. Ansiós. Selecte. Sionista. Plat. Ome. 17. Ri. Lloats. Xa. Cotoner. Armes. Rasos. 18. Salats. Obituari. Elenc. Acerar. Sa. 19. Coda. Etòleg. Bdel·li. Teatrí. Àpats. 20. A la deriva. Ideal. Agresta. Maca. Eau. 21. Napalm. Adorar. Lat. Arp. Creditor. L. 22. Art. Pillar. Novetats. Rotonda. Beat. 23. A. Acàcia. Dessota. Opiacis. Ulls. Rr. 24. Nítid. Traïda. Ravatat. Aleví. Lepra. 25. Ostrer. Bridge. Imamats. Terrissa. 26. Rg. Aixeta. Tallicó. Eleonor. Ag. Env. 27. áurT. Isolda. Olc. Tenir-se. Marabú. O. 28. Brasil. Iterar. Amistar. Vostè. Edat. 29. Itb. Míssil. Rierenc. Nàpia. Asprosa. 30. Usada. Portugal. Salesià. Sonall. Pn. 31. D. Danyo. Safo. Icorós. Repicó. Eixit. 32. Avantatge. Otitis. Panera. Aràcnids.

VERTICALS: 1. Falcons. Sanguejar. Canaan. Rabiüda. 2. Oquer. Odorar. Lunisolar. Iogurts. V. 3. Cut. Fatiga. Àcids. Adaptats. Rabadà. 4. Dietes. Sabanes. Illada. Citats. Dan. 5. E. Caòtic. Lignícola. El padrí. Imant. 6. Coin. Usureres. Isotèrmic. Exili. Ya. 7. Au. Karate. Orats. Asti. Litres. Spot. 8. Macari. Ives. Trast. Ovalar. Toisó. G. 9. Pta. Recremada. Desolada. Abaltir-se. 10. Encesa. Rb. Areal. Bé. Ordir. Delta. 11. Grall. Rebullit. Exigir. Editar. Ufo. 12. R. Posta de sol. Oscat. Dansada. Argot. 13. Opes. Pair. Carlet. Uberós. Glòria. I. 14. Co. Corc. Amu. Aixecada. Vorell. Elit. 15. Serac. Atrotinat. Orelleta. Ícar. Ci. 16. Tàrtara. Folk. Estil. Atàvic. Mesos. 17. Gip. Aparcar. Ictio. Lata. Amotinar. 18. Octavi. Ariadna. Oneig. Tota. Esclop. 19. N. Avalador. A granel. Raspament. Esa. 20. Orde. Araceli. Cuireter. Italians. N. 21. Coetera. Asexuals. Nespra. Terraire. 22. Osset. Ban. Mor. Atacat. Ocasos. Paer. 23. Cs. Delictiu. Durar. Tàctil. Nevi. Pa. 24. Evarist. Brauli. Mar. Rosetó. Oasi. 25. Csa. Immodest. Espècimen. Verms. Oca. 26. A. Preferir. Alm. Lse. Adduir. Atanor. 27. Proesa. Ensellada. Racial. Raresa. A. 28. Corb. Tosa. Nla. Atrapat. Lliga. Plec. 29. Inserir. Dessuar. Ara. Obsés. Berlín. 30. Oy. Decameró. Redós. Tere. Pseudo. Xi. 31. Solos. Desitjar. Mossa. Arran. Àspid. 32. Astràgal. Cantonesa. Ultra. Votants...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor