Punts de vista
SI MENGES, AIXÒ T’INTERESSA
La febre de l’or, de pensar que tot val per aconseguir un rèdit econòmic ens està generant molts problemes
Aquesta setmana ha començat a Barcelona el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, Suncine. Els espectadors hi podran veure una selecció interessantíssima de documentals i llargmetratges que, sens dubte, canviaran la manera de veure el seu dia a dia. En l’estrena del festival es va presentar Eating our way to extinction, un documental que hauríem de veure tots, ja que posa davant dels nostres ulls què mengem i les conseqüències que té, tant per al nostre propi organisme com per al planeta. Cada filet, cada tros de peix, cada fruita o verdura que consumim té una història i és necessari informar-nos-en correctament abans de fer-hi una mossegada ja que, de vegades, podem estar consumint productes que creiem que són sans, però que en realitat no ho són. El peix de piscifactoria n’és un bon exemple, com ho són també els productes carnis l’origen del quals ens posa en alerta. Animals tractats amb antibiòtics, amb anabolitzants, amb substàncies altament tòxiques que finalment arriben al nostre organisme i que ocupen les prestatgeries dels supermercats.
En aquest documental ens informen, ens alerten, però també ens donen alternatives perquè siguem capaços d’actuar des del nostre dia a dia. Apostar per productes l’origen dels quals puguem comprovar és una decisió saludable, responsable i que s’ha d’estendre: en primer lloc, per la nostra pròpia salut, i després pel respecte al medi ambient i perquè també afavoreix l’economia local.
Com a espècie, hem arribat massa lluny. La febre de l’or, de pensar que tot val per aconseguir un rèdit econòmic ens està generant una quantitat de problemes que no som capaços d’assimilar perquè la informació no ens arriba. Iniciatives com el Suncine ens ofereixen una mirada a una realitat que s’imposa, una clau per entendre l’origen de molts dels nostres problemes i, el més important, un ventall de solucions que podem i hem d’assumir amb urgència. La cura del nostre entorn, de la nostra pròpia salut no és únicament cosa dels governs. Nosaltres podem i hem d’actuar, tot i que sigui des d’una perspectiva egoista: educar-nos i educar els més petits com a ciutadans responsables i conscients és la millor decisió que podem prendre.