Punts de vista
LA DEMOCRÀCIA HA DE MILLORAR
Aquesta setmana han arribat les notes per als 167 països sotmesos a examen per EIU per a The Economist. Cada any avaluen la qualitat democràtica d’aquests alumnes. Dels resultats de l’anàlisi es desprèn que més d’un terç de la població mundial viu en règims autoritaris i que només un 6,4% pot dir que viu en una democràcia plena. En termes generals, la puntuació ha caigut del 5,37 al 5,28 sobre una qualificació total de 10 punts. Només es troba una caiguda semblant si mirem l’any 2010, després de la crisi financera.
Què ha afectat de manera global la llibertat democràtica en els últims mesos? Sens dubte, les mesures preses a causa –o amb excusa– de la pandèmia provocada pel SARS-CoV-2. L’atac frontal que ha suposat l’adopció de mesures governamentals, en la seva majoria alienes a criteris científics o sanitaris, ha suposat un detriment de les llibertats civils i dels drets fonamentals de la ciutadania. La polarització social creada és manifesta: la majoria de la població s’ha mostrat, en un principi, favorable a acatar tots i cadascun dels mandats, mentre que una minoria ha hagut de passar per situacions difícils per defensar la seva esfera de llibertat i presa de decisions. Una minoria que va en augment, a causa dels greus danys econòmics, socials i també en l’àmbit de la salut que han suposat les decisions governamentals. Uns danys que, segons ha valorat la Universitat Johns Hopkins han causat més prejudici a la població, en termes generals, que el mateix virus.
Contràriament al que es vol fer pensar, les persones que hem protestat contra la retallada de drets i llibertats de manera injustificada (tot i que volguessin fer-nos pensar que les raons eren sanitàries), hem suportat un atac, persecució i pressió per penjar-nos l’etiqueta d’antivacunes. Res més lluny de la realitat. Defensar el debat científic de manera pública i oberta no és ser antires, sinó més aviat, proinformació, prodrets. A Joan Ramón Laporte l’han titllat del mateix. L’han censurat i l’estan linxant des dels sectors oficialistes que han contribuït, amb el seu comportament que Espanya hagi deixat de ser considerada una “democràcia plena” per passar a ser una “democràcia deficient”. L’esport de l’“a por ellos” passa factura a Espanya. I amb raó.